current views are: 2

31 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση15:49

Στη Βουλή η δικογραφία για τον Παπαντωνίου και τα Leopard

Τον δρόμο για την Βουλή παίρνει η δικογραφία για σκέλος της υπόθεσης προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. 

Δημοσίευση 15:49’
αρθρο-newpost

Τον δρόμο για την Βουλή παίρνει η δικογραφία για σκέλος της υπόθεσης προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. 

Τον δρόμο για την Βουλή παίρνει η δικογραφία για σκέλος της υπόθεσης προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου

Παράλληλα, οι εισαγγελείς διαφθοράς, ύστερα από πολύμηνη έρευνα, κατέληξαν στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος συνολικά 13 προσώπων.

Η δικογραφία που αποστέλλεται στην Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες του κ. Παπαντωνίου, διαδόχου του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, αφορά το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004, που σχετίζεται με την σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την αγορά των συγκεκριμένων γερμανικών όπλων.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς, αφορά 12 κρατικούς αξιωματούχους που είχαν εμπλακεί στην επίμαχη σύμβαση αλλά και έναν γνωστό επιχειρηματία, o οποίος αντιπροσώπευσε την κατασκευάστρια εταιρία των Leopard, που είναι ήδη κατηγορούμενος σε άλλη δικογραφία για τα εξοπλιστικά. Η δίωξη για τους κρατικούς αξιωματούχους, αφορά τα αδικήματα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατά του Δημοσίου, ενώ ο επιχειρηματίας βαρύνεται με ηθική αυτουργία στην απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η έρευνα για την υπόθεση, διενεργήθηκε μετά από εντολή της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Ράικου, από τους επίκουρους εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, ήταν να διερευνηθεί αν τα χρήματα από την υλοποίηση των αντισταθμιστικών, διατέθηκαν όπως προέβλεπαν οι σχετικές συμβάσεις, για την υποβοήθηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κ.α.

Από την έρευνά τους, οι εισαγγγελείς διαπίστωσαν ότι μέρος των χρημάτων από την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που προσδιορίζεται σε ποσό περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιήθηκε από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία, μέσω τεχνασμάτων, για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή κατά της διαφθοράς. 


σχετικα αρθρα