current views are: 4

2 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση06:02

Η… ασάφεια Τσίπρα για Λαφαζάνη, Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου

Όσο παράδοξο και αν φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι στο ίδιο κόμμα ενώ με τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

 

Δημοσίευση 06:02’
αρθρο-newpost

Όσο παράδοξο και αν φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι στο ίδιο κόμμα ενώ με τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

 

Όσο παράδοξο και αν φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι στο ίδιο κόμμα ενώ με τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό στη Βουλή να υπερασπίζεται τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη, ο οποίος είχε δηλώσει, «Γελοία η συμφωνία, δεν την ψηφίζω…στόχος των δανειστών είναι η υποταγή και η γελοιοποίηση της κυβέρνησης» αρκετοί αναρωτήθηκαν τι ακριβώς συμβαίνει; Καλά ούτε συζήτηση για το περιβόητο σχέδιο Β που ήταν κάτι ανάλογο με την έφοδο στο νομισματοκοπείο…

Εκτός από την διαπιστωμένη και μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οριστική αδυναμία συνύπαρξης του Αλέξη Τσίπρα με τους «δραχμιστές» του Λαφαζάνη αλλά και με τους Κωνσταντοπούλου-Βαρουφάκη, επιβεβαιώνεται και η αδυναμία διαζυγίου.

Η πρώτη επίσημη ρήξη θα τελεστεί κατ’ αρχάς στο Κοινοβούλιο όταν θα έρθει η συμφωνία, όσοι δεν τη ψηφίσουν ουσιαστικά θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και όπως έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι και το τέλος αυτής της συμπόρευσης.

Αλλά με ποιόν τρόπο; Ο Πρωθυπουργός δείχνει αναποφασιστικότητα , η οποία μπορεί να του στοιχήσει στην εμπιστοσύνη που του δείχνουν μέχρι σήμερα οι πολίτες. 

Παρά τις επιθέσεις και τις κατηγορίες που δέχεται ο κ. Τσίπρας ούτε καν έχει τολμήσει να μιλήσει για διαγραφές ή άλλα μέτρα κατά των διαφωνούντων. Και έτσι η… ζωή συνεχίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είναι και κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλλά το πρόβλημα βαθαίνει καθώς πολλοί εκλαμβάνουν αυτή την ασάφεια του Πρωθυπουργού απέναντι στους αμφισβητίες του ως αδυναμία ή έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα στο κόμμα. Αυτή η ασάφεια αλλά και η πίεση των δανειστών για σκληρότερα μέτρα μπορεί να οδηγήσουν τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα νέο αδιέξοδο που θα ενθαρρύνει και άλλους βουλευτές να καταψηφίσουν τα επόμενα μέτρα, αφοπλίζοντας τον στο να μπορέσει να αναλάβει πρωτοβουλίες στο κόμμα του.

Αν αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη ομάδα 32 βουλευτών που διαφοροποιείται και καταψηφίζει όταν θα έρθει το νέο μνημόνιο πόσοι θα γίνουν; 

Η Αριστερή Πλατφόρμα δυσκολεύεται αυτή την ώρα να επιβάλλει τις απόψεις της στο κόμμα και περιμένει να ενισχυθεί από τη δυσφορία που θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί τώρα έχει το πάνω χέρι με την εμπιστοσύνη που του δείχνει η πλειοψηφία της κοινωνίας αλλά αν δεν ξεκαθαρίσει τα πράγματα θα αρχίσει η φθορά.

Οι διαφωνούντες θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τον χρόνο για να οργανωθούν και να κάνουν ανταρτοπόλεμο στην κυβέρνηση, θα λειτουργούν ως η πολιτική συνείδηση των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός μπορεί να επικαλείται τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και τον κομματικό αλλά δεν έχει πολύ χρόνο για να κάνει την αντιστοίχιση εν όψει του έκτακτου συνεδρίου του Σεπτεμβρίου. Αλλά σε ποιο οικονομικό περιβάλλον θα κληθεί το κόμμα να ανοίξει στην κοινωνία; Πώς θα εγγράψει νέα μέλη; Σε συνθήκες νέου μνημονίου;

Ο κ. Τσίπρας πολύ σύντομα θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει… Και με τον Λαφαζάνη και με τον Βαρουφάκη και με τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» μάλλον δεν γίνεται…

Ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να τους κατονομάσει και να τους καταγγείλει αν και αυτοί έχουν χρησιμοποιήσει πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς για τις αποφάσεις του.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι και καθοριστικές καθώς είναι εξαιρετικά κρίσιμο το επόμενο εικοσαήμερο, οι εξελίξεις εντός του οποίου θα κρίνουν τόσο την πορεία της χώρας το προσεχές μέλλον όσο και τον βίο της κυβέρνησης.


σχετικα αρθρα