current views are: 4

3 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση05:26

Μοσκοβισί: Συμφωνία θα έχουμε αν τηρηθούν από όλους οι δεσμεύσεις

«Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία», τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «Εθνος» ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Δημοσίευση 05:26’
αρθρο-newpost

«Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία», τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «Εθνος» ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

«Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία», τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «Εθνος» ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

O κ. Μοσκοβισί ουσιαστικά χαρτογραφεί την πορεία για ένα καλύτερο μέλλον επισημαίνοντας ότι «είμαστε μαζί σ’ αυτό», θέλοντας προφανώς να πει ότι είναι κοινό το εγχείρημα, κοινή η πρόκληση και κοινό το διακύβευμα, καθώς εκτιμά ότι με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και έτσι η χώρα θα στηριχτεί στις δυνάμεις της.

Aν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία, αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Έθνος» ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Ερωτηθείς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης μια εβδομάδα μετά την έναρξη των συνομιλιών, ο Πιερ Μοσκοβισί απαντά: «με ενθαρρύνει η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα. Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουν γίνει πολλά, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου. Εκτός από τη νομοθέτηση των δύο «πακέτων» μέτρων που ψηφίστηκαν στις 15 και τις 22 Ιουλίου, ξεκίνησαν οι συναντήσεις στην Αθήνα και οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο».

Ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στις συναντήσεις με τις τεχνικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ, δηλώνει ότι «οι έλληνες εταίροι μας ανταποκρίνονται πλήρως και εποικοδομητικά και εργάζονται σκληρά για την εξεύρεση μιας συμφωνίας η οποία είναι προς το συμφέρον όλων».

Όπως εξάλλου αναφέρει, οι συζητήσεις μέχρι τώρα έχουν καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων και ζητημάτων πολιτικής. «Κατ΄αρχάς πρέπει να καταλήξουμε σε μια κοινή άποψη της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης» δηλώνει ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ και προσθέτει ότι «προφανώς, η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την αρχή του έτους και υπάρχει συμφωνία ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους».

Σημειώνει εξάλλου πως άλλα σημαντικά θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων, αφορούν την κατάσταση των τραπεζών, τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αγοράς προϊόντων καθώς και των οικονομικών του Δημοσίου.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα στο παρόν στάδιο, αλλά η εποικοδομητική συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει τώρα να επιτρέψει στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς» σημειώνει ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ σε ερώτηση ως προς τα επόμενα βήματα απαντά ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να συμφωνήσουμε στην εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων και στον καθορισμό για τα ορόσημα στο χρονοδιάγραμμα.

«Το κείμενο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στις 9 Ιουλίου είναι η κατευθυντήρια πυξίδα μας» τονίζει ο κ. Μοσκοβισί και σημειώνει: «Η πορεία έχει χαρτογραφηθεί και τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Τώρα, το θέμα είναι ο χρόνος. Είναι ουσιαστικής σημασίας για την Ελλάδα να συνεχίσει να δουλεύει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους διεθνείς εταίρους της. Θα χρειαστεί σύντομα η υιοθέτηση των προβλεπομένων μέτρων- όπως περιγράφονται κατ΄ αρχή στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής-ώστε να αρχίσει εγκαίρως και το πρόγραμμα. Βασίζομαι στους Έλληνες εταίρους μας να ακολουθήσουν μια φιλόδοξη ατζέντα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα. Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία».

Σε ερώτημα τι άλλο πρέπει να γίνει για να οδηγηθεί η Ελλάδα σε ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ο Επίτροπος Οικονομικών θυμίζει: «ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι Έλληνες είναι κοντά στην καρδιά του και γι΄ αυτόν τον λόγο έχει ασχοληθεί προσωπικά για να βοηθήσει την Ελλάδα».

«Την ίδια στιγμή που εργαζόμαστε για το νέο πρόγραμμα, η Επιτροπή εργάζεται παράλληλα για να βοηθήσει την Ελλάδα παρέχοντας τεχνογνωσία και χρηματοδότηση για επενδύσεις» επισημαίνει ο κ. Μοσκοβισί και προσθέτει ότι στις 15 Ιουλίου η Επιτροπή υπέβαλε σχέδιο 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα έως το 2020. «Η Επιτροπή θέλει να βοηθήσει στις προσπάθειες σας για την ανοικοδόμηση της οικονομίας σας, προς όφελος της Ελλάδας και για το καλό της Ένωσης. Είμαστε μαζί σε αυτό».


σχετικα αρθρα