current views are: 1

3 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση06:10

Κραχ στο Χρηματιστήριο- Σταθεροποιείται στο 17% η πτώση- Διεθνής Τύπος: «Λουτρό αίματος»

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι έτοιμη να παρέμβει εφόσον παρατηρηθούν ακραίες κινήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας,  τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Μποτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δημοσίευση 06:10’
αρθρο-newpost

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι έτοιμη να παρέμβει εφόσον παρατηρηθούν ακραίες κινήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας,  τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Μποτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Άνοιξε σήμερα, μετά από 25 μέρες αργίας, το Χρηματιστήριο Αθηνών.  Δραματική ωστόσο υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της αγοράς, μετά από πέντε εβδομάδες που έμεινε κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των capital controlsΠτώση 17,12% καταγράφεται στις 13:16, ενώ κινείται στις 661 μονάδες, με τζίρο 21 εκατ. ευρώ.

Στο άνοιγμα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10.40 διαμορφώθηκε στις 615,60 μονάδες σημειώνοντας πτώση 22,81%Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 23,34% με τις τραπεζικές μετοχές να είναι κλειδωμένες στο limit Down. 

Συνεχίζεται η δραματική πτώση

Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται κυρίως στο χώρο των τραπεζών οι μετοχές των οποίων κινούνται στο κατώτατο όριο διακύμανσης.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,55 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς παρουσιάζεται μειωμένη κατά περίπου 10 δισ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 19,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 21,25%.

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,85%), της Υγείας (-29,80%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-27,20%).

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά είναι το γεγονός ότι μόλις μία μετοχή καταγράφει άνοδο, η μετοχή της Κορδέλου(+4,76%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (-30,00%), της Πειραιώς (-30,00%), της Attica Bank(-30,00%), της ΕΥΔΑΠ(-29,97%) και της ΕΧΑΕ (-29,96%).

Για… λουτρό αίματος κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος

Για πτώση της τάξεως του 23% μιλά το δημοσίευμα του Reuters, το οποίο σημειώνει ότι μετά από πέντε εβδομάδες απραξίας, το ελληνικό χρηματιστήριο έζησε μία από τις πιο χειρότερες μέρες του, κάτι το οποίο φάνηκε ακόμα και από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ενώ περιγράφει ως δυσοίωνο το μέλλον των επόμενων ημερών.

Με μελανά χρώματα περιγράφει το άνοιγμα του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά από πέντε εβδομάδες ο βρετανικός Guardian, σε δημοσίευμα του οποίου τονίζεται οτι οι «επενδυτές περιμένουν μια ταραγμένη ημέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από κλείσιμο πέντε εβδομάδων.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί γνώμες ελλήνων χρηματιστών, σύμφωνα με τις οποίες ούτε και αύριο αναμένεται κάποια άνοδος στην πλειοψηφία των μετοχών, ενώ μιλούν για γενικότερη πτώση ακόμα και 20%.

Μποτόπουλος: Είμαστε σε ενδιάμεση κατάσταση

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι έτοιμη να παρέμβει εφόσον παρατηρηθούν ακραίες κινήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας,  τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Μποτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μποτόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα ομαλοποιηθεί σύντομα. «Είμαστε σε μία ενδιάμεση κατάσταση», τόνισε ο κ. Μποτόπουλος λόγω των capital controls, αναφορικά με τη διάκριση ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές. 

Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά λόγω των περιορισμών στις συναλλαγές, σημείωσε ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς.  Όσον αφορά Στη σημερινή συνεδρίαση, τόνισε ότι δεν υπάρχει καλό και κακό σενάριο. 

«Ένα χρηματιστήριο που είναι κλειστό ένα μήνα θα δεχθεί πίεση και κυρίως οι τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μία επιπλέον δυσκολία ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης», ανέφερε ο κ. Μποτόπουλος. 

Χωρίς ανοικτές πωλήσεις

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου και απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών.

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

  • την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών,
  • την επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος,
  • την επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,
  • την επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ),
  • την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ, 
  • τη συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
  • Η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά) για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή σύμφωνα με την 2/722/27.7.2015 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση: i. Στις παραπάνω μετοχές , ii. Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών, iii. Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών, iv.. Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί 2 των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους. Η εξαίρεση αυτή αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησής των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.

 


σχετικα αρθρα