NΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τώρα πρέπει να κυβερνήσετε κύριε Τσίπρα

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2015, 07:24 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2015, 08:56
Τώρα πρέπει να κυβερνήσετε κύριε Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μεγάλος νικητής της βραδιάς των εκλογών και όλοι πλέον προσπαθούν να αναλύσουν τον εκλογικό του θρίαμβο. Τι είναι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας;  

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μεγάλος νικητής της βραδιάς των εκλογών και όλοι πλέον προσπαθούν να αναλύσουν τον εκλογικό του θρίαμβο. 

Τι είναι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας;  

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα πολιτικό φαινόμενο» μας λένε κάποιοι, άλλοι γράφουν ότι είναι «πολιτικά κυρίαρχος», αυτό βέβαια είναι δουλειά του ιστορικού του μέλλοντος αλλά η διάρκεια του «φαινομένου» θα καθορίζεται από τον ελληνικό λαό.

Μετά από εννιά μήνες αναταραχής, ένα δημοψήφισμα, ένα μνημόνιο και τη διάσπαση του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου με πολιτική δύναμη σχεδόν ίδια με τις εκλογές του Ιανουαρίου. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θράσος! Πάει κόντρα στο ρεύμα και στις διάφορες σταθερές της πολιτικής επικοινωνίας, μπορεί και ακούει, δεν είναι αλαζόνας με τους συνεργάτες του και μαθαίνει γρήγορα. Αποφάσισε να πάρει το ρίσκο προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές αγνοώντας ακόμα και τα «μπάνια του λαού», την ώρα που θα μπορούσε να το κάνει όπως οι προηγούμενοι, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τον ίδιο πρωθυπουργό και με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής ηγεσίας, που θα του εξασφάλιζαν χώρο να έκανε τις κινήσεις του κερδίζοντας χρόνο.

O Αλέξης Τσίπρας, λένε όσοι τον γνωρίζουν, έχει «κρύο αίμα». Και το απέδειξε αιφνιδιάζοντας συντρόφους και αντιπάλους. Δεν είναι λίγο να στέλνεις το μισό κόμμα ...διακοπές στο νομισματοκοπείο και να κερδίζεις εκλογές αφήνοντας εκτός βουλής τους αντιφρονούντες.

Αυτό που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς και παρά την σκληρή κριτική που δέχεται από το σύνολο των ΜΜΕ αλλά και του πολιτικού συστήματος είναι η ανθεκτικότητα του. 

Λες και έχει αντικολλητική ουσία, παρά τη διάσπαση του κόμματός του, παρά τα λάθη της διαπραγμάτευσης, παρά το τρίτο Μνημόνιο και τις κλειστές τράπεζες, ο Τσίπρας πέτυχε μια καθαρή νίκη

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλος προσωπικός θρίαμβος του Τσίπρα. Δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι «53» ή κάποιοι άλλοι, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές. Με άρτια τακτική και συγκεκριμένη στρατηγική έπεισε ένα απογοητευμένο και κουρασμένο εκλογικό σώμα να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και να αφήσει στην αντιπολίτευση το «παλαιό» πολιτικό προσωπικό. Παράλληλα πέτυχε μεγάλη νίκη, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα, με τη συντριβή του «κόμματος της δραχμής» του Λαφαζάνη. 

Το πολιτικό θράσος του Τσίπρα-που αναδεικνύεται σε πολιτικό προσόν-είναι αδιαμφισβήτητο, παρά το Μνημόνιο, διέψευσε όλες τις δημοσκοπήσεις και έκανε υγιεινό εκλογικό περίπατο φορτώνοντας εσωστρέφεια στους αντιπάλους του.

Οι πολίτες έδωσαν δεύτερη ευκαιρία στον Τσίπρα, ακόμη κι αν έγινε σύμφωνα με τους αντιπάλους του μνημονιακός, κάτι που δεν έκαναν στους προκατόχους του. Θέλουν ο Τσίπρας να εφαρμόσει τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο ίδιος με τους δανειστές, αυτήν που υπέγραψε και ψήφισε, την ίδια που επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμος να εφαρμόσει προστατεύοντας τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. 

Με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της Κυριακής πολλοί ήταν οι πρόθυμοι που έσπευσαν να προδιαγράψουν την πορεία των πολιτικών μας πραγμάτων. Οι μεν θεωρώντας ότι η σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε την απαρχή μιας μακρόπνοης κυριαρχίας του Τσίπρα. Οι δε στοιχηματίζοντας ότι άνοιγε απλώς μια νέα «αριστερή παρένθεση» που θα κλείσει σύντομα με την κατάρρευση της εφαρμογής της συμφωνίας.  

Από αναλύσεις και ερμηνείες πολλές τώρα αλλά και πριν τις εκλογές που οι μεν προέβλεπαν ένα προεκλογικό ντέρμπι χωρίς φαβορί, οι δε επέμεναν ότι η αναμέτρηση είχε κριθεί προτού καν αρχίσει. 

Οι πρώτοι διαψεύστηκαν. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα επιχειρήματα είναι υποθετικά. 

Όμως μετά τις εκλογές δεν υπάρχουν υποθέσεις αλλά η συγκεκριμένη συμφωνία που πρέπει χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει η υλοποίηση της και η οποία και θα καθορίσει τη διάρκεια της «εποχής Τσίπρα». 

Αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός στους συνεργάτες του είναι ότι, «Τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε». Με τη φράση αυτή ζήτησε και τη δεύτερη ευκαιρία από τον ελληνικό λαό καθώς-όπως έλεγε- η πίεση της διαπραγμάτευσης δεν του το επέτρεψε. Θα του χρειαστεί και το κρύο αίμα για να επιλέξει τους κατάλληλους Υπουργούς αλλά και το θράσος για να εφαρμόσει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και δεν έκαναν ακόμα ακόμα και αυτοί που στο παρελθόν δήλωναν φανατικοί υποστηρικτές τους.

Το περιβάλλον στο οποίο καλείται να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι σύνθετο και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. 

Τώρα πρέπει να κυβερνήσετε κύριε Τσίπρα.