current views are: 9

21 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:27

Κ. Μητσοτάκης: Μας κόστισε 100 δισ. ευρώ το πείραμα του Αλ. Τσίπρα

Πρόσθεσε ακόμη ότι προτεραιότητά του θα είναι η “δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, που σημαίνει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον”.

Δημοσίευση 13:27’

Πρόσθεσε ακόμη ότι προτεραιότητά του θα είναι η “δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, που σημαίνει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον”.

Ως αιχμή του δόρατος τις μεταρρυθμίσεις και όχι τη λιτότητα τόνισε ότι θα έχει στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο Κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο Euobserver, ο ίδιος υπογράμμισε ότι “η λιτότητα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις μεταρρυθμίσεις. Είχαμε πολλή λιτότητα στην Ελλάδα και πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις”.

“Μέχρι τώρα, δυστυχώς, κάθε φορά που μιλάμε στους Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων. Νομίζω πως είναι καιρός, χωρίς να ξεφύγουμε από τις υποχρεώσεις μας, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ισορροπήσουμε τις πολιτικές μας υπέρ των μεταρρυθμίσεων“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

O κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ακόμη ότι προτεραιότητά του θα είναι η “δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, που σημαίνει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον”.

Όπως σχολιάζει το EUobserver, οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019. Αλλά καθώς το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήγει το επόμενο καλοκαίρι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ηγείται ενός εύθραυστου συνασπισμού, μπορεί να λάβουν χώρα πρόωρες εκλογές στο επόμενο έτος.
“Καμία εκλογική διαδικασία δεν είναι δεδομένη. Είμαι σίγουρος ότι θα επικρατήσουμε και θα κερδίσουμε με σημαντική διαφορά, αλλά πρόκειται να είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος”, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία είναι “το μόνο πολιτικό κόμμα που έχει σαφές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο εκτείνεται και πέρα από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος”.

Ο ίδιος επισήμανε ότι “γνωρίζουμε πως ο δρόμος μπροστά μας αναμένεται να είναι δύσκολος και πολλά θα εξαρτηθούν από την προθυμία μας να συνεχίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις και επίσης να διατυπώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε ότι είναι αναγκαίες για την χώρα”.

Επέμεινε ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας “δεν θέλει να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν ξέρει πώς να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις”.

Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε, επιπρόσθετα ότι “ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης είναι εκτός συζήτησης για όλους, αλλά πρόκειται να υπάρξει συμφωνία” για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

“Ιδανικά, θα θέλαμε μία όσο το δυνατό πιο καθαρή έξοδο, με όσο το δυνατό λιγότερους όρους”, δήλωσε προσθέτοντας ότι “το μόνο πράγμα για το οποίο μιλάει ο Α. Τσίπρας είναι για το πώς θα βγούμε από το πρόγραμμα, χωρίς να παρουσιάζει κάποιον οδικό χάρτη σχετικά με το τι θα συμβεί μετά από αυτό”, δήλωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι “η λογική για μια καθαρή έξοδο συγκρούεται με την πραγματικότητα μιας αυστηρής λιτότητας που θα περιορίσει την επόμενη κυβέρνηση”.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι συμφωνώντας σε ένα πακέτο μέτρων 5 δισ. ευρώ για το 2019 – 2020 και ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% έως το 2022, ο Τσίπρας αποδέχθηκε μέτρα «που πάνε πιο μακριά από τη θητεία της Κυβέρνησής του». «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι τόσο σουρεαλιστικό» ανέφερε και κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι έχει «υπερφορολογήσει την πραγματική οικονομία» και «σκοτώσει την όποια ανάπτυξη μπορούσαμε να έχουμε».

«Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα» επέμεινε και συνέχισε «οι πρώτοι μήνες του 2015 και η διαρκής αναβλητικότητα του Τσίπρα έκτοτε είναι καταστροφή».  «Το πείραμα Τσίπρα μας κόστισε 100 δισ. ευρώ» είπε. Προσέθεσε ότι «οι πιστωτές έχουν το μερίδιο ευθύνης τους» στην κατάσταση καθώς δέχθηκαν «ένα λανθασμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που δεν έχει βοηθήσει καθόλου αναπτυξιακά την οικονομία».

Ερωτηθείς πώς σκοπεύει να πείσει τους πιστωτές και τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις όπως τη Γερμανία να είναι πιο ελαστικοί, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα υποστήριξε ότι «οι Έλληνες πολίτες αξίζουν μεγαλύτερο σεβασμό από εκείνον που μερικές φορές τους δίδεται».

Είπε ότι δεν θα σχολιάσει την αποχώρηση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν αναμένει δραματικές αλλαγές» στις θέσεις της Γερμανίας από την επόμενη Κυβέρνηση της χώρας. 

Υποστήριξε ότι «όσο λιγότερο αξιόπιστες είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που ασκούν στη δημοσιονομική πολιτική οι πιστωτές» και ότι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

«Η προτεραιότητά μου είναι ξεκάθαρη» είπε και πρόσθεσε ότι «η μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη μόχλευση της ανταγωνιστικότητάς μας και στην προσέλκυση πραγματικών επενδύσεων».

«Αυτό προϋποθέτει ένα φιλικό περιβάλλον, δέσμευση προς ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, σταδιακή μείωση των φόρων, και την ίδια ώρα βελτίωση της ικανότητάς ελέγχου και συλλογής φόρων» ειδικότερα μέσα από την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών για την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής μικρής κλίμακας στο Φ.Π.Α. . 

Ο Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο χρήσεων γης και αδειοδότησης επιχειρήσεων. Επέμεινε, επίσης, στην ανάγκη να επιδιώξει η χώρα ιδιωτικοποιήσεις «ξεμπλοκάροντας ορισμένες από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», όπως το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό και το ορυχείο της Eldorado Gold στα βόρεια της χώρας.


σχετικα αρθρα