ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αλβανία «μεταναστεύουν» οι ελληνικές επιχειρήσεις

Δημοσίευση 30 Οκτωβρίου 2011, 10:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στην Αλβανία «μεταναστεύουν» οι ελληνικές επιχειρήσεις
Facebook Twitter Whatsapp
Έλληνες επιχειρηματίες αναζητώντας διέξοδο από την κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα μας καταφεύγουν στη γειτονική Αλβανία.
Έλληνες επιχειρηματίες αναζητώντας διέξοδο από την κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα μας καταφεύγουν στη γειτονική Αλβανία. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος της Κυριακής», ήδη μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων έχουν μεταφερθεί εκεί.


Είναι χαρακτηριστικό ότι το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα δέχτηκε τον 2010 περίπου 400 αιτήματα από ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πληροφορίες για την αγορά της Αλβανίας. Μάλιστα και για το 2011 ενδιαφέρον έδειξαν άλλες τόσες επιχειρήσεις.


Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν οι υπεύθυνοι των εταιρειών ενδιαφέρονται για εξαγωγή ή ακόμα και για εγκατάσταση. Την ίδια ώρα πάντως από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει πως ελληνικές εξαγωγές προς την Αλβανία συνεχίζουν να αυξάνονται.


Σήμερα στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 270 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ πάνω από 100 αξιόλογες αλβανικές επιχειρήσεις σχετίζονται με την Ελλάδα. Η πλειονότητα των εταιρειών εδρεύει στα Τίρανα και στην Κορυτσά, ενώ οι τομείς όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι ο τραπεζικός, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, ο κατασκευαστικός, η παραγωγή και εμπορία δομικών υλικών, η παροχή υπηρεσιών υγείας, η παροχή νομικών - φοροτεχνικών και λογιστικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εμπορία πετρελαιοειδών, η παραγωγή - μεταποίηση και εμπορία ειδών διατροφής, ένδυσης - υπόδησης και ευρείας κατανάλωσης, η εστίαση, το εισαγωγικό εμπόριο και άλλα.


Πηγή: Έθνος της Κυριακής