ΕΛΛΑΔΑ

Η τρόικα ζητάει 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους έως το 2015- Τι απαντάει το υπ. Οικονομικών

Δημοσίευση 12 Δεκεμβρίου 2011, 22:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η τρόικα ζητάει 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους έως το 2015- Τι απαντάει το υπ. Οικονομικών
Facebook Twitter Whatsapp
Τον κεντρικό στόχο της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στο κράτος μέχρι το 2015 κατά τουλάχιστον 150.000 επαναβεβαίωσαν η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι εκπρόσωποι της τρόικας, που επισκέφθηκαν το υπουργείο. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας, Ηλίας Πλασκοβίτης δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με την τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο.
Τον κεντρικό στόχο της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στο κράτος μέχρι το 2015 κατά τουλάχιστον 150.000 επαναβεβαίωσαν η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι εκπρόσωποι της τρόικας, που επισκέφθηκαν το υπουργείο. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας, Ηλίας Πλασκοβίτης δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με την τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο. Αναλυτικότερα, ο σχετικός προγραμματισμός αποχωρήσεων- – προσλήψεων αναμένεται σε μελέτη που θα παραδοθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο. Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, ο κ. Ρέππας γνωστοποίησε τα στοιχεία που υπάρχουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δημιούργησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου κάθε φορέας καταχωρεί τα στοιχεία του, η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έγινε αναφορά στο αντικειμενικό οριζόντιο κριτήριο της εφεδρείας και τις συνέπειες που προκαλούνται από την εφαρμογή του και επιβεβαιώθηκε ότι προτιμότερη είναι η εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης προσώπων και δομών, η οποία ωστόσο δεν ήταν δυνατή σε τόσο σύντομο χρόνο, αλλά προβλέπεται στην πορεία προς το επιτελικό Κράτος.

Όπως τόνισε ο κ. Ρέππας το μέτρο της εφεδρείας υπήρξε το πιο δραστικό της διετίας, δίνοντας το ισχυρότερο ποιοτικό μήνυμα των διαρθρωτικών αλλαγών. Υπήρξε συμφωνία ότι τα επείγοντα μέτρα πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά, αλλά ο σωστός τρόπος εφαρμογής είναι ο συνδυασμός αξιολόγησης με κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων.

Μιλωτας στο ΣΚΑΪ, σήμερα το πρωί, ο Ηλίας Πλασκοβίτης χαρακτήρισε «φιλόδοξο» το στόχο που έχει τεθεί για υπαγωγή 30.000 δημοσίων υπαλλήλων σε εργασιακή εφεδρεία μέσα στο 2011, και επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας σε μερικούς τομείς του δημοσίου όπως οι συγκοινωνίες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τα σημερινά δημοσιεύματα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι η Τρόικα δεν έχει ζητήσει απολύσεις. «Αυτό που ενδιαφέρει τους εταίρους μας είναι η μείωση των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εφεδρείας» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι στο στενό δημόσιο τομέα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αποχωρήσεις, και αυτό που εξετάζεται πλέον είναι οι μετακινήσεις προσωπικού.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
 

«Τις μεγάλες αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη συνάντησή τους στις 29 Αυγούστου έως σήμερα», τόνισε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, παρουσία των Υφυπουργών Ντίνου Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη, στους εκπροσώπους του Μηχανισμού ΣτήριξηςMatthias Mors, Mark Flanagan και Bob Traa, για τις οποίες και τους ενημέρωσε απόψε στο γραφείο του.  

Ειδικότερα, τους ενημέρωσε για την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο, την αξιολόγηση και την κινητικότητα των υπαλλήλων, το νέο πειθαρχικό που βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών των συναρμόδιων Υπουργών προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την καλή νομοθέτηση το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, την τομή της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων και τη μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων στο Δημόσιο, καθώς και τη συνεργασία με την task force βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ και της Λευκής Βίβλου για τη Δημόσια Διοίκηση.  

Αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας που είναι κατά σειρά:
1.- Δομή και όργανα
2.- Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού
3.- Παρακολούθηση προϋπολογισμού
4.- Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
5.- Καλή νομοθέτηση
6.- Καταπολέμηση γραφειοκρατίας
7.- Αντιμετώπιση διαφθοράς.  

Πάνω σε αυτά στηρίζεται η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο, με σχέδιο νόμου για το επιτελικό Κράτος. Ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης ότι προσχέδιο του νομοσχεδίου θα τους αποσταλεί μέχρι τα Χριστούγεννα.  

Όσον αφορά στην εργασιακή εφεδρεία, ο κ. Ρέππας γνωστοποίησε τα στοιχεία που υπάρχουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δημιούργησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου κάθε φορέας καταχωρεί τα στοιχεία του, η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη. Έγινε αναφορά στο αντικειμενικό οριζόντιο κριτήριο της εφεδρείας και τις συνέπειες που προκαλούνται από την εφαρμογή του και επιβεβαιώθηκε ότι προτιμότερη είναι η εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης προσώπων και δομών, η οποία ωστόσο δεν ήταν δυνατή σε τόσο σύντομο χρόνο, αλλά προβλέπεται στην πορεία προς το επιτελικό Κράτος.  

Όπως τόνισε ο κ. Ρέππας το μέτρο της εφεδρείας υπήρξε το πιο δραστικό της διετίας, δίνοντας το ισχυρότερο ποιοτικό μήνυμα των διαρθρωτικών αλλαγών. Υπήρξε συμφωνία ότι τα επείγοντα μέτρα πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά, αλλά ο σωστός τρόπος εφαρμογής είναι ο συνδυασμός αξιολόγησης με κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων.  

Πάντως, επαναβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι κεντρικός στόχος είναι η μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Κράτος μέχρι το 2015 κατά 150 χιλιάδες, τουλάχιστον. Ο σχετικός προγραμματισμός αποχωρήσεων - προσλήψεων αναμένεται σε μελέτη που θα παραδοθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.  

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο διορισμός οικονομικών υπευθύνων σε όλα τα Υπουργεία, η επιλογή 13 τομέων προτεραιότητας ως αντικείμενο μέτρησης για τη μείωση των διοικητικών βαρών, η μηνιαία δημοσίευση στοιχείων κίνησης προσωπικού, η καθιέρωση ενιαίου λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινων πόρων για την επικαιροποίηση και επεξεργασία απογραφής προσωπικού σε πραγματικό χρόνο, καθώς και η ενσωμάτωση της Οδηγίας 123 για τις διαδικασίες παροχής υπηρεσιών».

Πηγή: Newpost.gr/tovima.gr