current views are: 1

24 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση06:17

Γιατί τα εγκεφαλικά «χτυπάνε» τους νέους – Η περιπέτεια της Emilia Clarke και τα κρούσματα στην Ελλάδα

Τι δηλώνει στο Newpost η νευρολόγος Κλίντα Παπαγεωργίου

Δημοσίευση 06:17’
αρθρο-newpost

Τι δηλώνει στο Newpost η νευρολόγος Κλίντα Παπαγεωργίου

Η γνωστή ηθοποιός με το κείμενο της  περιγράφει  μετά από χρόνια τον δικό της αγώνα επιβίωσης, μεταδίδοντας παράλληλα μήνυμα ελπίδας σε όσους υποφέρουν από εγκεφαλικά ανευρύσματα .

 Όλα ξεκίνησαν Φεβρουάριο του 2011.Η πρώτη ρήξη ανευρύσματος έλαβε χώρα, λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων του πρώτου κύκλου του Game Of Thrones. Η πίεση, που αντιμετώπιζε λόγω του απαιτητικού προγράμματος ήταν τρομερή. Ενώ βρισκόταν στο γυμναστήριο, κατέρρευσε χάνοντας τις αισθήσεις της. Έπειτα από λίγη ώρα, όπως αφηγείται, βρέθηκε στο νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε ανεύρυσμα εγκεφάλου. «Η διάγνωση ήταν ταχεία και δυσοίωνη: μηνιγγική αιμορραγία, ένας θανατηφόρος τύπος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (…) Ήμουν 24 ετών» θυμάται η Clarke.  «Δεν είναι δυνατόν να μου συμβαίνει αυτό». 

Η γνωστή ηθοποιός υποβλήθηκε επιτόπου σε χειρουργική επέμβαση που έσωσε την ζωή της.  Όταν ξύπνησε, έπρεπε να αντιμετωπίσει τους πόνους καθώς και την αφασία, δηλαδή τις διαταραχές που εμφανίστηκαν στον προφορικό λόγο, μετά το χειρουργείο. Πολλές ήταν οι στιγμές που από την απελπισία της, το μόνο που ήθελε, ήταν να πεθάνει: «…Ήθελα να τελειώνω. Ζήτησα από τους γιατρούς να με αφήσουν να πεθάνω. Η δουλειά μου, το όνειρο της ζωής μου για πάντα, βασίζεται στη γλώσσα, την επικοινωνία. Χωρίς αυτά, θα ήμουν χαμένη». 

Ωστόσο αυτό ήταν μόνο ένα μικρό κομμάτι της ασύλληπτης περιπέτειάς της. Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο αναγκάστηκε να παίρνει μορφίνη για να αντιμετωπίσει τους πόνους. Οι γιατροί τις έκαναν ακόμη μία επέμβαση για αφαίρεση ανευρύσματος στον εγκέφαλό της, η οποία αποδείχθηκε ανεπιτυχής, με αποτέλεσμα να χρειαστεί νέα επέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η Emilia Clarke είναι μια από τους χιλιάδες νέους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με εγκεφαλικές παθήσεις. Το εγκεφαλικό μπορεί να αποτελεί την 2η συχνότερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως και την πρώτη αιτία αναπηρίας σε ηλικιωμένους, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του «The New England Journal of Medicine», αρκετά κρούσματα σημειώνονται και σε νέους ανθρώπους.

Μάλιστα, μιλώντας στο Newpost η Νευρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών,  Κλίντα Παπαγεωργίου, αναφέρει πως αυτή η τάση συναντάται και στην Ελλάδα.

Αυξάνονται τα εγκεφαλικά στους νέους

Σύμφωνα με το European Heart Journal τα εγκεφαλικά επεισόδια  προκαλούνται από καρδιοαγγειακά αίτια, μιας και πρόκειται για διαταραχές που σημειώνονται στην ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο εξαιτίας κάποιου θρόμβου ή κλειστών αρτηριών.

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 1 στους 4 ανθρώπους άνω των 25 ετών  κινδυνεύει να πάθει εγκεφαλικό κάποια στιγμή στην ζωή του. Σύμφωνα με το «The NewEngland Journal of Medicine», στην Ελλάδα ο κίνδυνος εγκεφαλικού σε μικρή ηλικία φτάνει στο 26%, έναντι σχεδόν του 25% του μέσου όρου παγκοσμίως

Μιλώντας στο Newpost, η Κλίντα Παπαγεωργίου παρατηρεί πως όσο περνούν τα χρόνια και αλλάζουν οι συνήθειες των νέων στη χώρα μας, αυξάνονται και τα περιστατικά εγκεφαλικών. «Τα εγκεφαλικά εμφανίζονται σε άνδρες και γυναίκες. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι καπνιστές, οι παχύσαρκοι, οι ασθενείς με χοληστερίνη, οι διαβητικοί. Με την πάροδο του χρόνου, οι θάνατοι από εγκεφαλικά εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε άτομα μικρότερης ηλικίας, καθώς πλέον γνωρίζουμε ότι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και η χρήση ναρκωτικών (κοκαΐνη, ηρωίνη) προκαλούν εγκεφαλικά».

«Οι άνδρες παθαίνουν συχνότερα ισχαιμικά εγκεφαλικά, ενώ οι γυναίκες κυρίως αιμορραγικά εγκεφαλικά, όπως παρατηρείται και στην περίπτωση της Emilia Clarke», εξηγεί στο Newpost, η κ. Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με την περιοδική έκδοση του “European Heart Network”, παγκοσμίως σημειώνονται ετησίως 17.000.000 εγκεφαλικά, εκ των οποίων τα 6.000.000 είναι θανατηφόρα. 

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 17.000-25.000 νέα περιστατικά αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Για την περίοδο 1980-2012 η μέση ετήσια θνησιμότητα  από αγγειακές εγκεφαλικές νόσους ήταν 203 θάνατοι ανά 100.000 στους άνδρες και 136 ανά 100.000 γυναίκες.

Γιώργος Μητρόπουλος