current views are: 11

31 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση14:08

Από τη ΔΗΑΝΑ του Στεφανόπουλου στο κόμμα Τσιτουρίδη: Τι απέγιναν τα κόμματα της «δεξιάς πολυκατοικίας»

«Όποιος βγαίνει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος» είχε πει κάποτε στη Βουλή ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, για να υπογραμμίσει ότι όσοι πολιτικοί –δεξιοί, έστω- εγκαταλείπουν το κόμμα τους για να ιδρύσουν κάποιο άλλο αποτυγχάνουν πάντα. Είναι όμως έτσι ή υπάρχουν και εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα; Η «δεξιά πολυκατοικία» έχει δώσει πολλά δείγμα αυτονόμησης, με πιο πρόσφατο αυτό του Σάββα Τσιτουρίδη και του νέου του κόμματος, «Έλληνες Ριζοσπάστες».

Δημοσίευση 14:08’
αρθρο-newpost

«Όποιος βγαίνει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος» είχε πει κάποτε στη Βουλή ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, για να υπογραμμίσει ότι όσοι πολιτικοί –δεξιοί, έστω- εγκαταλείπουν το κόμμα τους για να ιδρύσουν κάποιο άλλο αποτυγχάνουν πάντα. Είναι όμως έτσι ή υπάρχουν και εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα; Η «δεξιά πολυκατοικία» έχει δώσει πολλά δείγμα αυτονόμησης, με πιο πρόσφατο αυτό του Σάββα Τσιτουρίδη και του νέου του κόμματος, «Έλληνες Ριζοσπάστες».

ΔΗΑΝΑ

Η Δημοκρατική Ανανέωση ιδρύθηκε το 1985 από τον Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία και ενώ είχε προηγηθεί η αποτυχία του Στεφανόπουλου να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ το 1984. Τον Στεφανόπουλο ακολούθησαν και άλλοι 9 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και το κόμμα συμμετείχε στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 λαμβάνοντας ποσοστό 1,01% και μία έδρα για τον πρόεδρό της στην Α’ Αθήνας.

Στις εκλογές του 1990  εξασφάλισε μόνο μία έδρα πάλι, στο υπόλοιπο Αττικής, για τον Θεόδωρο Κατσίκη (ο οποίος εκλέχθηκε με 406 ψήφους!). Καθώς η ΝΔ δεν είχε εξασφαλίσει αυτοδυναμία, κατόπιν συμφωνίας Στεφανόπουλου – Μητσοτάκη, ο Θεόδωρος Κατσίκης στήριξε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προσχωρώντας όμως στη συνέχεια στο κόμμα του Μητσοτάκη, αφήνοντας τη ΔΗΑΝΑ χωρίς βουλευτή.

Μετά την αποτυχία στις ευρωεκλογές του 1994  να πιάσει 3%, η Δημοκρατική Ανανέωση διαλύθηκε και ο Κωστής Στεφανόπουλος αποσύρθηκε από την πολιτική.

Το κόμμα συνέχισε για λίγο την παρουσία του με άλλα στελέχη, μέχρι τον Αύγουστο του 1996, οπότε προσχώρησε στην ΠΟΛ.ΑΝ του Αντώνη Σαμαρά. Είχε προηγηθεί το 1995 η εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας με πρόταση της Πολιτικής Άνοιξης και στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών

Ίσως δεν θυμούνται πολλοί το κόμμα Αβραμόπουλου, λόγω της βραχύβιας παρουσίας του στον πολιτικό χάρτη. Πάντως η ιστορία του έχει ως εξής: Τον Μάρτιο του 2001, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε στο Ζάππειο τη δημιουργία κόμματός, με το όνομα Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών και σήμα δύο ενωμένους χρυσούς κύκλους, σε μία λαμπερή εκδήλωση όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το auto cue για πολιτική ομιλία. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έφερναν το κόμμα του Δημάρχου Αθηναίων μέχρι και στο 24%. Σύντομα όμως άρχισε να καταγράφεται ραγδαία πτώση των ποσοστών του κόμματος. Τελικά, η αναστολή της λειτουργίας του, ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2002 και ο αρχηγός του κόμματος, προσχώρησε λίγο αργότερα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Δημοκρατική Συμμαχία

Η Δημοκρατική Συμμαχία παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2010 στο θέατρο Μπάντμινγκτον, όπου παρέστησαν περίπου 5.000 άτομα συνυπέγραψαν μαζί με την ανεξάρτητη βουλευτή και πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη την ιδρυτική διακήρυξη του κινήματος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε διαγραφεί από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τον Μάιο του 2010, επειδή είχε ψηφίσει υπέρ του πρώτου μνημονίου, αντίθετα με την κομματική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας.

Χωρίς να προηγηθούν εκλογές, το κόμμα εκπροσωπούνταν στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 2009 από 4 ανεξάρτητους βουλευτές, την Πρόεδρο Ντόρα Μπακογιάννη και τους Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Κοντογιάννη και Λευτέρη Αυγενάκη (όλοι αποχωρήσαντες από τη Νέα Δημοκρατία).

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, η Δημοκρατική Συμμαχία τερμάτισε δέκατη με ποσοστό 2,55% και δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν βουλευτή. Λίγες μέρες αργότερα, αποφασίστηκε η συνεργασία του κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία για τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά προκειμένου να μπορέσει η ΝΔ να κρατήσει το όφελος των 50 εδρών που προβλέπεται για το πρώτο κόμμα, το πολιτικό συμβούλιο της ΔΗΣΥ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της.

Πολιτική Άνοιξη

Έντεκα χρόνια  παρουσίας είχε το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά. Και να πως ξεκίνησαν όλα: Μετά από διαφωνία με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το μακεδονικό, ο τότε υπουργός εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση τον Απρίλιο του 1992. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από βουλευτής, αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και το 1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, συγκεντρώνοντας στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Σταμάτης κ.α. Από τη συνολική του πορεία το κόμμα χαρακτηρίστηκε κινούμενο δεξιότερα της ΝΔ, με έμφαση στα εθνικά θέματα και πατριωτική ρητορική.

Εμπνευστής του ονόματος του κόμματος ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς.

Στις 10 Οκτωβρίου 1993, η Πολιτική Άνοιξη με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά πήρε 4,9% και εξέλεξε 10 βουλευτές. Στη συνέχεια, ωστόσο, εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη, αφού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996 κατέλαβε μόλις 2,94%. Στις εκλογές του 2000 δεν συμμετείχε καν, ενώ στις εκλογές του 2004 υποστήριξε δημόσια τη Νέα Δημοκρατία. Την ίδια χρονιά ανακοινώθηκε η οριστική αναστολή της λειτουργίας του κόμματος.

Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός

Ο ΛΑΟΣ (με τον τόνο στο όμικρον, όπως διευκρίνιζε ο προέδρος του) ιδρύθηκε από τον δημοσιογράφο και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιο Καρατζαφέρη το 2000.

Το 1ο Συνέδριο έγινε στις 18 Μαΐου 2002, με τους σύνεδρους να φωνάζουν το σύνθημα «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών» κατά την άφιξη του Καρατζαφέρη και τον ίδιο να δηλώνει: «εμείς θέλουμε οι υπουργοί να βγαίνουν από το λαό και όχι από τα κρεβάτια του Λαμπράκη».

Στις εκλογές του 2007 το κόμμα μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Βουλή, κερδίζοντας 3,8% και 10 έδρες. Στις εκλογές του 2009 και σε συνεργασία με τους Οικολόγους Ελλάδας, ο ΛΑ.Ο.Σ.  συγκέντρωσε ποσοστό 5,63% και μπήκε στη βουλή με 15 έδρες.

Το  2011 ο ΛΑ.Ο.Σ. μετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου και το 2012 πρωτοκλασάτα στελέχη του, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης τον εγκατέλειψαν προσχωρώντας στη ΝΔ. Στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2012 ο ΛΑ.Ο.Σ. τερμάτισε ένατος και πάλι δεν μπήκε στη Βουλή, ενώ δεν συμμετείχε καν στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 χαρακτηρίζοντας τις εκλογές «προκατασκευασμένες» και τις συνθήκες διεξαγωγής τους «απαγορευτικές» για το κόμμα.

Παρόλα αυτά, το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη έχει πλέον κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, μετά την προσχώρηση του πρώην χρυσαυγίτη και νυν ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Μίχου.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ιδρύθηκαν το 2012 με τη βοήθεια του facebook, όπως έχει παραδεχτεί και ο Πάνος Καμμένος.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2012, στο νεοσύστατο κόμμα εντάχθηκαν εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές (Γαληνός, Γιαννάκης, Ζώης, Ιατρίδη, Κόλλια-Τσαρουχά, Κουντουρά, Μαρκόπουλος, Μελάς, Σταμάτης) εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι είχαν διαγραφεί από το κόμμα λόγω της αντίθεσης τους με το μνημόνιο, με αποτέλεσμα να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, αριθμός των δέκα βουλευτών, και να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα.  Στις εκλογές του 2012 οι ΑΝ.ΕΛ. πέτυχαν ποσοστό 10,6% και ήρθαν 4ο κόμμα, εκλέγοντας 33 βουλευτές, μια υψηλή επίδοση για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα. Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, το ποσοστό του κόμματος έπεσε στο 7,5% και εξέλεξε 20 βουλευτές.

Αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές του 2015, αποφασίζεται να στηριχτεί η γραμμή ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Βουλή δεν καταφέρνει να εκλέξει τον Σταύρο Δήμα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκηρύσσονται εκλογές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βουλή με 4,75% και 13 βουλευτές. Στο δημοψήφισμα οι ΑΝΕΛ τάσσονται υπέρ του «Όχι», ενώ στις εκλογές που ακολουθούν μετά την υπογραφή του μνημονίου, καταλαμβάνουν ποσοστό 3,69% και εκλέγουν 10 βουλευτές. Έτσι, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες επιστρέφουν στο κυβερνητικό σχήμα, με τα ίδια πρόσωπα που ήταν σε υπουργικούς θώκους και στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα.

Πλέον, μετά τις αποχωρήσεις πολλών βουλευτών από το κόμμα του (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Κόκκαλης κ.α.) και το τέλος της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το Σκοπιανό, ο Πάνος Καμμένος δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα.

Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό

Το εντυπωσιακό είναι ότι η ιστοσελίδα του κόμματος είναι ενεργή και σε πρώτο πλάνο φιγουράρουν οι φωτογραφίες των Βύρωνα Πολύδωρα, Χρήστου Ζώη, Παναγιώτη Ψωμιάδη και Νίκου Νικολόπουλου, αν και τα social media της Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό αναφέρουν μόνο τη δραστηριότητα και τις ομιλίες του Βύρωνα Πολύδωρα.

Για την ιστορία, αυτό το κόμμα ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, από τον Βύρωνα Πολύδωρα, τους τότε ανεξάρτητους βουλευτές Γιάννη Κουράκο, Νίκο Σταυρογιάννη, και με τη συμμετοχή της Νέας Μεταρρυθμιστικής Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης του Χρήστου Ζώη, ενώ αργότερα προσχώρησε και ο Νίκος Νικολόπουλος μαζί το Χριστιανοδημοκρατικό του κόμμα όπως και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με τη δική του πολιτική κίνηση και αυτός, το Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης. Στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Ψωμιάδης αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς αλλά το ποσοστό που πήρε το κόμμα (μόλις 1%) δεν στάθηκε ικανό να τον στείλει στις Βρυξέλλες. Για να μην τα πολυλογούμε την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε, το κόμμα άρχισε να φυλλοροεί: Ψωμιάδης και Νικολόπουλος πήραν τα κόμματά τους και έφυγαν, με τον δεύτερο να προσχωρεί στους ΑΝΕΛ. Στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο κ. Πολύδωρας εξακολουθεί να αναφέρεται ως πρόεδρος του κόμματος.

Νέα Ελληνική Ορμή

Τον Απρίλιο του 2018 και μετά τη διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία, η Κατερίνα Παπακώστα, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, επιβεβαίωσε τις φήμες περί ίδρυσης νέου κόμματος και ανακοίνωσε την ονομασία του πολιτικού φορέα. Τελικά, η Νέα Ελληνική Ορμή, ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 2018, με την κατάθεση στον Άρειο Πάγο της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος, από την Κατερίνα Παπακώστα.

Παρόλο που ο Πάνος Καμμένος ήταν αυτός που την είχε δεχτεί στο γραφείο του στη Βουλή, την είχε στηρίξει δημοσίως στις αντιπαραθέσεις της με την ΝΔ λίγο πριν τη διαγραφή της και είχε περάσει η εντύπωση ότι το «προξενιό» με την κυβέρνηση γίνεται μέσω ΑΝΕΛ, η Κατερίνα Παπακώστα ποτέ δεν συμμάχησε με τους ΑΝΕΛ. Το αποτέλεσμα; Από τον Αύγουστο του ίδιου έτους, η Νέα Ελληνική Ορμή, δια της προέδρου του, συμμετέχει στην κυβέρνηση Τσίπρα. Τελευταία, μάθαμε ότι το κόμμα της κυρίας Παπακώστα δεν «κατεβαίνει» με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και πως συζητάει με Σάββα Τσιτουρίδη και Άρη Σπηλιωτόπουλο. Ο τελευταίος, διέψευσε τα δημοσιεύματα.