SPECIALS

Μάρτυρας της Γενοκτονίας των Ποντίων ο Ερυθρός Σταυρός – Πώς εμποδίστηκε το ανθρωπιστικό έργο του

του Χρήστου Κωνσταντινίδη - Δημοσίευση 8 Μαΐου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 9 Μαΐου 2019, 19:39
Μάρτυρας της Γενοκτονίας των Ποντίων ο Ερυθρός Σταυρός – Πώς εμποδίστηκε το ανθρωπιστικό έργο του
Facebook Twitter Whatsapp

Οι σκόπελοι που ορθώθηκαν για το Ανθρωπιστικό Κίνημα στην έρευνα για την... προσχεδιασμένη εκστρατεία εξόντωσης

Στις 8 Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς είναι η ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του, Ερρίκου Ντυνάν. Με αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο υπενθυμίζει τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλει για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους.

Υπήρχαν όμως στιγμές της ιστορίας που το έργο αυτού του διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος παρακωλήθηκε! Μία από αυτές ήταν στον Πόντο στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν εκείνη την εποχή, σε εκείνο το σημείο του πλανήτη γη διαπράττετο Γενοκτονία, για την οποία το Newpost συνεχίζει τα αφιερώματα μνήμης.

Στην εισαγωγή του βιβλίου «Η Γενοκτονία των Οθομανών Ελλήνων» (The Genocide of the Ottoman Greeks) των Βασιλείου Μεϊχανετσίδη, Τέσα Χόφμαν και Ματίας Μπιόρνλουντ αναφέρεται ξεκάθαρα, ότι ο Ερυθρός Σταυρός ήταν μάρτυρας της ανθρωποσφαγής που συντελέστη και γίνεται λόγος για παρεμπόδιση του ανθρωπιστικού έργου του.

Αποστολή του Ερυθρού Σταυρού στο πουθενά

«Κατά την τελευταία φάση της Ελληνικής Γενοκτονίας, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός πήρε την εντολή από τις Συμμαχικές Δυνάμεις της Αντάντ να διενεργήσει έρευνα στις Αναφορές (Reports) της Αμερικανικής Περιθάλψεως Εγγύς Ανατολής, σύμφωνα με τις οποίες μεγάλοι αριθμοί Οθωμανών Ελλήνων εκτοπίζονταν από τον Πόντο στα έσω της Ανατολής. Αν και η Κεμαλική Κυβέρνηση της Άγκυρας αρνούνταν τις αναφορές αυτές, αναγνωρίσθηκε ευρέως ότι οι εκτοπίσεις ήταν μέρος μιας συστηματικής πολιτικής και ότι πολύ συχνά ισοδυναμούσαν με θάνατο, όπως ακριβώς οι πορείες θανάτου του 1915 κατά τη διάρκεια της Αρμενικής Γενοκτονίας. Στους Times της Νέας Υόρκης της 7 Ιουνίου 1922, η πολιτική αυτή και οι εκτοπίσεις χαρακτηρίσθηκαν ως «προσχεδιασμένη εκστρατεία εξόντωσης» (deliberate campaign of extermination). O Σταύρος Σταυρίδης στο άρθρο μελετά την επιχειρηθείσα έρευνα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, σχετικά με το πως η Συμμαχική και Τουρκική κωλυσιεργία, η αδράνεια και ή ακραία παρακώλυση του έργου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού είχε ως αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση της αποστολής του, η οποία απεδείχθη Αποστολή στο Πουθενά», επισημαίνεται στο βιβλίο.

Ο ιστορικός Βλάσης Αγζτίδης καταγράφει στο βιβλίο "Έλληνες του Πόντου" μία εξίσου σημαντική αναφορά. «Μετά την απόβαση του Κεμάλ στις 19 Μαΐου 1919 στη Σαμψούντα, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάστηκαν. Ο Θ. Πετιμεζάς εκπρόσωπος του ελληνικού Ερυθρού Σταύρου, έγραφε στον Έλληνα αρμοστή στην Κωνσταντινούπολη ότι οι παλιννοστούντες στον Πόντο από τη Ρωσία κινδύνευαν άμεσα να σφαγιαστούν άοπλοι από τα φανατισμένους τουρκικούς πληθυσμούς, οι οποίοι διαρκώς εξοπλίζονταν από την τουρκική κυβέρνηση και είχαν καταστήσει απροσπέλαστη την ενδοχώρα», υπογραμμίζεται σε απόσπασμα.

Οι επιτροπές για τα γυναικόπαιδα

Ο Ερυθρός Σταυρός μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ανέλαβε στην Ελλάδα το δύσκολο έργο της ανακούφισης των προσφύγων αλλά και της ανεύρεσης αγνοουμένων. «Μία από τις πιο πρώτες εμπειρίες μου σ΄αυτή τη ζωή, ήταν η εικόνα της γιαγιάς μου να ακούει από το ραδιόφωνο, κάθε Κυριακή, τις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού. Περίμενε, μήπως μάθει κάτι για την αδελφή της που χάθηκε μικρό κορίτσι κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας. Αντίστοιχες εικόνες έχουν και πολλοί άλλοι όταν αναζητούσαν τους δικούς τους ανθρώπους που έγιναν αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας. Ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια ιστορία δεν σημειώθηκαν τρία μαζικά εγκλήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και από τους ίδιους θύτες. Οι Ελληνες, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, υπέστησαν Γενοκτονία από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, και μία παράλληλη δολοφονία που στοιχειοθετεί στην ουσία και στο πνεύμα της σχετικής Σύμβασης του ΟΗΕ το μαζικό έγκλημα ενάντια στον ελληνικό λαό», έγραφε τον Μάιο του 2017 στον «Εθνικό Κήρυκα» ο δρ. Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, Θεοφάνης Μαλκίδης.

Θίγει όμως και άλλο ένα σοβαρό ζήτημα αυτό της γυναικοκτονίας και παιδοκτονίας. «Ο Σύνδεσμος Επαρχιωτών Αμασείας της Κωνσταντινούπολης σε επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη (27.5.1922) πληροφορούσε για τη σφαγή 1.500 γυναικόπαιδων. Το 1922 το Οικουμενικό Πατριαρχείο πληροφορούσε ότι τα 23 ελληνικά χωριά της περιφέρειας Κερασούντος και οχτώ ελληνικών χωρίων της περιφερείας Πουλαντσάκη πυρπολήθηκαν από τους στρατιώτες του Τοπάλ Οσμάν. Από τις γυναίκες και παιδιά που είχαν αναγκασθεί να εξισλαμισθούν
σώθηκαν, περίπου 20.000 από τις επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την ανεύρεση των αγνοουμένων και τον Ερυθρό Σταυρό. Ωστόσο όπως αναφερόταν παρότι η τελευταία αποστολή των Ελλήνων της Σινώπης έφτανε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1924, εντούτοις υπήρχαν γυναίκες και νέοι, οι οποίες κατακρατούνταν ακόμη σε τουρκικά χαρέμια», αποκαλύπτει.

Η ΑΕΚ αξιοποιεί το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού

Το παλιό κτίριο του Ερυθρού Σταυρού από το οποίο οργανώθηκε η περίθαλψη των προσφύγων βρίσκεται στη Λεωφόρο Ηρακλείου, δίπλα από την παλιά Columbia. Πρόκειται για το οικοδόμημα το οποίο θα αξιοποιηθεί από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ για τη στέγαση των τμημάτων της. Η ενωσίτικη οικογένεια θα αποκτήσει ένα φοβερό αθλητικό κέντρο, το οποίο θα πάρει το όνομα του μεγαλύτερου ήρωα του δυτικού Πόντου, Κοτζά Αναστάς. Ο κατά κόσμον Αναστάσιος Παπαδόπουλος ήταν ο άνθρωπος που αντιστάθηκε στις τουρκικές θηριωδίες και περιέθαλψε πάνω από 25.000 γυναικόπαιδα στην οροσειρά του Τόπτσαμ.

Κατά τον καθαρισμό του χώρου προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη διαμόρφωσή του, ο έφορος του τμήματος δυναμικών αθλημάτων της Ένωσης, Νίκος Καραμπουρνιώτης βρήκε ένα συγκλονιστικό εύρημα. Ανακάλυψε μπαούλο του Ερυθρού Σταυρού από εκείνη την εποχή, στο οποίο μέσα υπήρχαν δελτία με οδηγίες για την περίθαλψη των προσφύγων. Αυτά τα ιστορικά κειμήλια θα τοποθετηθούν στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο θα βρίσκεται στην «Αγιά Σοφιά», το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί σύντομα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

 

Διαβάστε επίσης:

Στα Τάγματα Εργασίας πέθαιναν κάθε μέρα και δεν θα γιόρταζαν ποτέ Πρωτομαγιά

Ο παπάς που βασανίστηκε από τσέτες – Του ζήτησαν να κάνει σεξ με τις κόρες του, τις βίασαν και σκότωσαν μπροστά του

Ο Έλληνας δημοσιογράφος που εκτελέστηκε για τα πιστεύω του – Ανατριχίλα η κραυγή του πάνω στην αγχόνη

Εξισλαμισμός ή εξορία - Χωριά του Πόντου που γλίτωσαν τη Γενοκτονία με... θρησκευτική βία

Αγωνιστής και ηγέτης - Ο Έλληνας πολιτικός που τον κρέμασαν μετά από δίκη... παρωδία  

Ιστορία φρίκης - Η σφαγή των γυναικόπαιδων στη «Ματωμένη Σπηλιά»

Οι μουσουλμάνοι που εμπόδισαν τον σφαγέα των χριστιανών στη Μαύρη Θάλασσα