current views are: 5

12 Μαΐου 2019
Δημοσίευση06:05

Και η… κουτσή Μαρία στις εκλογές – Υποψήφιοι με περιεχόμενο αποδομούν στο Newpost το φαινόμενο

Εργαζόμενοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά σκιαγραφούν το προφίλ του πολιτικού που μπορεί να προσφέρει

Δημοσίευση 06:05’
αρθρο-newpost

Εργαζόμενοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά σκιαγραφούν το προφίλ του πολιτικού που μπορεί να προσφέρει

Πλησιάζουν οι εκλογές της 26ης Μαΐου, οι οποίες θα έχουν τοπικό και πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Είναι περιφερειακές, δημοτικές και οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν Έλληνες εκπροσώπους στην Ευρωβουλή.

Οι τοπικές εκλογές έχουν μία πολύ ενδιαφέρουσα οπτική, η οποία δύσκολα περνά απαρατήρητη. Γιατί δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει έστω έναν γνωστό, φίλο, συνάδελφο ή συγγενή που σε αυτή την εκλογική διαδικασία να μην έχει βάλει υποψηφιότητα, είτε για δημοτικός είτε για περιφερειακός σύμβουλος.

«Και η κουτσή Μαρία κατεβαίνει φέτος στα ψηφοδέλτια», λέει με λαϊκό χιούμορ ο κόσμος για αυτό το φαινόμενο. Αναμφισβήτητα ανάμεσα στους υποψηφίους υπάρχουν και άνθρωποι με γνώσεις, άποψη, εργασιακή εμπειρία και προσφορά στην κοινωνία. Δεν λείπουν όμως και περιπτώσεις επαγγελματιών πολιτικών ή ανθρώπων ανεπάγγελτων, που δεν διαθέτουν τα στοιχειώδη χαρακτηριστικά, τα οποία συνθέτουν το κατάλληλο προφίλ ενός εκπροσώπου της κοινωνίας που εκλέχτηκε για να την υπηρετήσει.

Το Newpost προσπαθώντας να εξηγήσει το φαινόμενο της… μαζικής καθόδου στην πολιτική συνομίλησε με τέσσερις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Στο… καρέ της συζήτησης διαλέχτηκαν συμπολίτες μας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δηλαδή σπουδαγμένοι, με εργασιακή εμπειρία. Αποκλείστηκε δηλαδή η κατηγορία των επαγγελματιών πολιτικών ούτως ώστε οι αναγνώστες να βγάλουν χρησιμότερα συμπεράσματα και να προβληματιστούν πριν καταθέσουν την ψήφο τους στην κάλπη.

«Δεν έχεις δουλέψεις ποτέ σου, πώς ξέρεις να με εκπροσωπήσεις;»

Ως πολιτικός επιστήμων η Άννα Ζαχαριάδου, υποψήφια στον Δήμο Αμαρουσίου με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Θεόδωρου Αμπατζόγλου, έχει εμπεριστατωμένη άποψη για το θέμα των μαζικών υποψηφιοτήτων στις τοπικές εκλογές. «Το φαινόμενο το βλέπεις και επαναλαμβάνεται. Όλοι οι συνδυασμοί δημοτικοί ή περιφερειακοί προσπαθούν να συμπεριλάβουν κόσμο από όλα τα φάσματα της κοινωνίας και πολλές ηλικίες, για να ξεκλειδώσουν αυτούς που παραδοσιακά δεν ψηφίζουν», εξηγεί η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Διεθνών Σπουδών και Πολέμου στο Πανεπιστήμιο Πότσνταμ και UCD της Ιρλανδίας, η οποία εργάζεται σε αεροπορική εταιρεία.

«Θέλω να ασχοληθώ με τα δημοτικά. Έχω τελειώσει τις σπουδές μου που για μένα είναι πάρα πολύ βασικό. Είναι απαραίτητη η γνώση διοίκησης, την οποία μου προσφέρει το αντικείμενο των σπουδών μου στις πολιτικές επιστήμες και τη δημόσια διοίκηση», προσθέτει.

Με το θέμα των ανεπάγγελτων πολιτικών η Άννα Ζαχαριάδου στα 25 της έχει πολύ αυστηρή θέση. «Γενικότερα θεωρώ, ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος θέλει να εκπροσωπήσει τον απλό κόσμο, πρέπει να προέρχεται μέσα από την κοινωνία και να γνωρίζει πως βγαίνουν τα χρήματα. Για μένα είναι πολύ σημαντικό το ότι ένας νέος άνθρωπος εργάζεται. Όταν δεν έχεις δουλέψεις ποτέ σου, πώς ξέρεις να με εκπροσωπήσεις;», υποστηρίζει και επισημαίνει:

«Στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει την πολιτική με το επάγγελμα. Η πολιτική είναι λειτούργημα, γι’αυτό μπορείς να δίνεις το είναι σου πιο ακέραια. Είναι μία δημιουργική διαδικασία με έμπνευση τους πολίτες. Σαν να κάνεις έναν πίνακα ζωγραφικής. Οι τοπικές εκλογές για μένα δεν είναι προσωπική φιλοδοξία. Θέλω να έχω αμεσότητα με τον κόσμο και να μπορώ να λύσω τα προβλήματά του. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μία Μαρουσιώτισσα που αποφάσισα να βοηθήσω τους συμπολίτες μου».

«Ξέρουμε τα προβλήματα από όλες τις πλευρές»

Το μεγαλύτερο ατού ενός πολιτικού στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι να γνωρίζει τα ζητήματα της πόλης του από όλες τις οπτικές γωνίες, σύμφωνα με τη Ζωή Σεβαστίδου, η οποία είναι υποψήφια με τον συνδυασμό «Μένω Χαλάνδρι», του Νίκου Πράσσου.

«Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τα πολιτικά. Ως επιχειρηματίας όμως γνωρίζω τα προβλήματα της πόλης μου. Ξέρω τι αντιμετωπίζει ο έμπορος και ο μαγαζάτορας, ακόμα και ο οικογενειάρχης. Γιατί είμαι γονέας, οπότε έχω καλή οπτική επαφή στα ζητήματα που προκύπτουν για τα παιδιά μας», αναφέρει η πτυχιούχος νηπιαγωγός που δραστηριοποιείται με τον σύζυγο της στον χώρο της εστίασης και

Γιατί την 31χρονη επιχειρηματία είναι σημαντικό να προσφέρει στα κοινά για την εύρεση λύσεων. «Υπάρχουν προβλήματα με τα πεζοδρόμια, το θέμα του πάρκινγκ είναι επίσης καυτό, ενώ λόγω του ότι το κέντρο είναι μακρυά από το μετρό, προσπαθούμε να βρούμε επιλογές πρόσβασης του κόσμου. Προσπαθούμε να ναυλώσουμε πούλμαν με έξοδα του συλλόγου επιχειρήσεων εστίασης του Χαλανδρίου, των μαγαζιών δηλαδή, προκειμένου να έχουμε καθημερινά δρομολόγια από το Μετρό ούτως ώστε ο κόσμος να έρχεται στην πόλη. Επίσης είμαστε σε επικοινωνία με τα πάρκινγκ, τα οποία είναι περισσότερα sold out για να ναυλώσουμε κάποιες θέσεις για τους δικούς μας εργαζόμενους. Συν τοις άλλοις ως οικογενειάρχης αντιμετωπίσαμε ένα σημαντικό θέμα στο σχολείο του παιδιού μου, για το οποίο δημιουργήθηκε μεγάλη κωλυσιεργία μέχρι να λυθεί», αναφέρει και υπογραμμίζει:

«Ξέρουμε τα προβλήματα από όλες τις πλευρές και από αυτήν του πολίτη αλλά και από του επιχειρηματία.Τα βλέπουμε καθημερινά. Το θέμα είναι τώρα να τα λύσουμε από την πλευρά της διοίκησης».

«Αποτελεσματικότητα μέσα από την επαγγελματική πορεία»

Ο Νικόλαος Παπαδόπουλος υποψήφιος στη Μάνδρα με τον συνδυασμό «Νέα Πορεία» της Γιάννας Κριεκούκη θεωρεί, ότι το σημαντικότερο για έναν πολιτικό είναι να έχει αποτελεσματικότητα, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την εργασιακή του εμπειρία.

«Ο σωστός πολιτικός πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που ζει στο σήμερα, ειλικρινής και αγωνιστής. Να δουλεύει σκληρά και να είναι αποτελεσματικός και χρήσιμος μέσα από την επαγγελματική του πορεία», αναφέρει ο απόφοιτος μηχανολογίας, ο οποίος εργάζεται σε τεχνική κατασκευαστική εταιρεία.

Η ευαισθητοποίηση πριν την ανάληψη οποιουδήποτε καθήκοντος έχει εξίσου μεγάλη σημασία. Γιατί ο 37χρονος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος είχε μεγάλη εθελοντική προσφορά όταν η πόλη του επλήγη από την πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2017. «Όντας και εγώ παιδί προσφυγικής οικογένειας και έχοντας ζήσει δυσκολίες, ευαισθητοποιήθηκα μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής. Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας και των τεχνικών μου γνώσεων, πρόσφερα τις υπηρεσίες μου εθελοντικά και ανιδιοτελώς στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, παίρνοντας χρήσιμες πρωτοβουλίες για την άμεση υδροδότηση των κεντρικών σημείων της πόλης», αναφέρει.

«Σχέδια στις πλάτες μας»

Ο Αργύρης Αλεξανδρής, ο οποίος είναι υποψήφιος στον Δήμο Μαραθώνος με τον συνδυασμό «Πορεία Πράξης» του Στέργιου Τσίρκα, μία περιοχή που βίωσε τις συνέπειες της δολοφονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, παρατηρεί κάτι οξύμωρο. Παρότι ο Μαραθώνας φιλοξενεί χιλιάδες αθλητές από όλον τον κόσμο στον Κλασσικό Μαραθώνιο υπάρχει εγκατάλειψη από τις μέχρι σήμερα τοπικές ηγεσίες και έλλειψη οράματος για τους νέους. Ο ίδιος στέκεται ιδιαίτερα στους ορίζοντες που ανοίγει ο αθλητισμός.

«Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν τους βασικότερους πυλώνες υγιούς απασχόλησης για την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Στον Δήμο Μαραθώνα με λύπη διαπιστώνει όποιος διαμένει στην περιοχή και αγαπάει τον αθλητισμό, την εγκατάλειψη των αθλητικών χώρων και την έλλειψη οράματος για τους αθλητές νεαρούς και μη, για την περιοχή μας», λέει ο 45χρονος ο οποίος έχει σπουδάσει Διαχείριση Επιχειρήσεων και εργάζεται ως τραπεζικός υπάλληλος με αντικείμενο την εκτίμηση πιστωτικού κινδύνου για μεγάλες οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών. Δραστηροποιείται επίσης στον αθλητισμό έχοντας διοργανώσει πάνω από 120 παιχνίδια σε επαγγελματικό επίπεδο. Υπογραμμίζει, δε, ότι για έναν πολιτικό της τοπικής αυτοδιοίκησης παίζει σημαντικό ρόλο «το σύνολο της εργασιακής του πορείας από πόστα που προϋποθέτουν γνώσεις και η επίγνωση των προβλημάτων της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ένας δήμος».

Όσον αφορά τους Έλληνες πολιτικούς δεν έχει θετική άποψη. «Μεγάλο μέρος όσων έχουν ασχοληθεί με την πολιτική, αποτελείται από επαγγελματίες πολιτικούς οι οποίοι αρχίζουν να ασχολούνται με αυτή από τα φοιτητικά τους χρόνια και φτάνουν τελικά όντως μη έχοντας εργαστεί ποτέ, να κάνουν σχέδια ανάπτυξης στις πλάτες μας», καταλήγει.

Το καρέ των υποψηφίων με σπουδές και εργασιακή εμπειρία αποδόμησαν στο Newpost το προφίλ του επαγγελμα πολιτικού και σκιαγράφησαν αυτόν που μπορεί να προσφέρει γενικώς. Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση σίγουρα είναι ένα σκαλοπάτι για κάτι παραπάνω. Αν ένας δημοτικός σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει την περιοχή του, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αποδώσει και σε νευραλγικότερες θέσεις διοίκησης. Το ζήτημα είναι οι ψηφοφόροι πως θα κρίνουν.