SPECIALS

Η επιστολή ενός μελλοθάνατου επιχειρηματία στην οικογένειά του!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη - Δημοσίευση 17 Μαΐου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 18 Μαΐου 2019, 11:58
Η επιστολή ενός μελλοθάνατου επιχειρηματία στην οικογένειά του!
Facebook Twitter Whatsapp

Aρωγός σε φιλανθρωπικό έργο κατηγορήθηκε ότι προωθούσε το θέμα της ανεξαρτησίας του Πόντου. Άλλη μία μαρτυρία Γενοκτονίας.

Μία από τις μεγάλες προσωπικότητες που εκτελέστηκαν με απόφαση των κεμαλικων Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας στην Αμάσεια, υπήρξε ο Αλέξανδρος Ακριτίδης (1864;-1921), η ιστορία του οποίου αποτελεί άλλη μία μαρτυρία Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Με καταγωγή από το Λυκάστ της Κρώμνης, αποφοίτησε από το Φροντιστήριο Τραπεζούντος, τον «Φάρο της Ανατολής», όπως συνήθιζαν να αποκαλούν το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η οικογένειά του κατείχε το μονοπώλιο παρασκευής και εμπορίας ποτών στον Πόντο που έδρευε σε ιδιόκτητο τριώροφο κτίριο στην οδό Σεμερτζιλέρ (Semerciler Sokak), στην Τραπεζούντα.

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει να είναι αρωγός στο φιλανθρωπικό έργο της Επιτροπής που προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές που άφηναν οι συρράξεις. Εκείνη την εποχή πλήθη προσφύγων συνέρρεαν προς την παλιά πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Κομνηνών και χρειάζονταν άμεση περίθαλψη. Συνεπώς το έργο της Επιτροπής, πρόεδρος της οποίας υπήρξε ο βουλευτής του Οθωμανικού κοινοβουλίου Ματθαίος Κωφίδης, του οποίου την ιστορία παρουσίασε το Newpost στο αφιέρωμα μνήμης της 5ης Μαΐου, ήταν ιερό.

Το 1920 οι δραστηριότητές της διευρύνθηκαν και μετονομάσθηκε σε Κεντρική Επιτροπή Περιθάλψεως Πόντου, η οποία στη συνέχεια συσχετίστηκε από τις κεμαλικές αρχές με το αίτημα ανεξαρτησίας του Πόντου και θεωρήθηκε επαναστατική οργάνωση. Οι πρωτεργάτες της καθώς και άλλα δραστήρια στελέχη της ελληνικής κοινότητας, όπως ο Αλέξανδρος Ακριτίδης συνελήφθηκαν το 1921 και οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο Ανεξαρτησίας της Αμάσειας, όπου καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν με απαγχονισμό τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

«Πιάνουν και φυλακίζουν επίσης τους Ματθαίο Κωφίδη και Αλέξανδρο Ακριτίδη, γιατί κατά την έρευνα που έγινε στα γραφεία της Μητρόπολης Αμισού βρέθηκε ένα γράμμα με τις υπογραφές τους, που έλεγε: «Αποστέλλομεν δια της Οθωμανικής Τραπέζης 300 λίρας χαρτίνας Τουρκίας ίνα τας διαθέσητε εις τον προς ον όρον». Σε λίγο και οι τρεις — Καπετανίδης, Κωφίδης, Ακριτίδης— θα σταλούν στην Αμάσεια για να δικαστούν στα Κεμαλικά «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας», αναφέρει στη «Γη του Πόντου» ο Δημήτρης Ψαθάς.

Η σύζυγός του κράτησε την εντολή της... φυλακής

Χαρακτηριστικές είναι οι επιστολές του κατάδικου Αλέξανδρου Ακριτίδη μέσα από τη φυλακή, όπου γράφει προς τη σύζυγό του Κλειώ τις τελευταίες του επιθυμίες. Η δισέγγονη του εκτελεσθέντα, Παρυσάτις Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου, η οποία είναι συγγραφέας του βιβλίου «Τραπεζούς – 1921: Το ανέσπερο έτος», είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της στο pontos-news.gr: «Η Κλειώ ήταν η τραγική μάνα, η δυναμική γυναίκα στο πρόσωπο της οποίας θα αναγνώριζαν πολλοί Πόντιοι δικά τους πρόσωπα. Η Κλειώ ήταν το πρότυπο και η δύναμη στο σπίτι, κάτι που έκανε τον Φίλωνα Κτενίδη να της αφιερώσει ένα ποίημα.
Ήταν η γυναίκα που κράτησε την εντολή του άντρα της μέσα από τη φυλακή: «να μη στενοχωρεί ποτέ τα παιδιά της». Γι’ αυτό κι έκλαιγε πάντοτε μόνη της, χωρίς να τη βλέπει κανένας από τους απογόνους της».

 

Διαβάστε επίσης:

Στα Τάγματα Εργασίας πέθαιναν κάθε μέρα και δεν θα γιόρταζαν ποτέ Πρωτομαγιά

Ο παπάς που βασανίστηκε από τσέτες – Του ζήτησαν να κάνει σεξ με τις κόρες του, τις βίασαν και σκότωσαν μπροστά του

Ο Έλληνας δημοσιογράφος που εκτελέστηκε για τα πιστεύω του – Ανατριχίλα η κραυγή του πάνω στην αγχόνη

Εξισλαμισμός ή εξορία - Χωριά του Πόντου που γλίτωσαν τη Γενοκτονία με... θρησκευτική βία

Αγωνιστής και ηγέτης - Ο Έλληνας πολιτικός που τον κρέμασαν μετά από δίκη... παρωδία  

Ιστορία φρίκης - Η σφαγή των γυναικόπαιδων στη «Ματωμένη Σπηλιά»

Οι μουσουλμάνοι που εμπόδισαν τον σφαγέα των χριστιανών στη Μαύρη Θάλασσα

Μάρτυρας της Γενοκτονίας των Ποντίων ο Ερυθρός Σταυρός – Πώς εμποδίστηκε το ανθρωπιστικό έργο του

Έκκληση στον Πάπα να σώσει τους Έλληνες του Πόντου – Αληθινή χριστιανή ηρωίδα η γυναίκα της Τραπεζούντας

Playmobil αναπαριστούν την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου - Εντυπωσιακές φιγούρες

Από το γήπεδο στην κρεμάλα – Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα που εκτελέστηκε

Οι 69 πρόκριτοι που ξεψύχησαν πάνω στην αγχόνη – Ο... υπαρχηγός από το νησί της Αποκάλυψης

Ο ανίκητος παλαιστής που ούτε η καταδίκη σε θάνατο δεν τον λύγισε

Παραμύθια για κυνηγητό, πείνα και θάνατο - Ένα αληθινό μαρτύριο

Μακελειό με... μουσική – Μετά το Κουρδιστάν σφαγή σε πόλη 6.000 κατοίκων