SPECIALS

19 θέματα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

του Χρήστου Κωνσταντινίδη - Δημοσίευση 19 Μαΐου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 19 Μαΐου 2019, 09:49
19 θέματα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Facebook Twitter Whatsapp

Μαρτυρίες σε αφιερώματα που επιμελήθηκε το Newpost μέχρι την κορύφωση των εκδηλώσεων για τη 19η Μαΐου.

Στις 19 Μαΐου 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα. Είναι μία ημέρα μνήμης, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, τα θύματα της οποίας τιμούν οι απόγονοι όσων επέζησαν με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με αποκορύφωμα την παράσταση «Πόντος Σταύρωση και Μνήμη», στην οποία ενώνουν τις φωνές τους πασίγνωστοι καλλιτέχνες, Πόντιοι και μη Πόντιοι και θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Ηρώδειο, στις 20:30, ενώ στις 21:00 θα φωτιστεί συμβολικά, για πρώτη φορά, το Ελληνικό Κοινοβούλιο με κόκκινο και μαύρο χρώμα.

Η 19η Μαΐου 1919 είναι μία ημερομηνία μεταίχμιο, αφού ξεκίνησε οργανωμένα και μεθοδικά η πιο σκληρή και αιματηρή φάση της εξόντωσης των Ελλήνων χριστιανών του Πόντου. Γιατί, για να είμαστε ακριβείς και ξεκάθαροι, η Γενοκτονία είχε ξεκινήσει να συντελείται μερικά χρόνια πριν, αφού γεγονότα εκκαθαρίσεων αναφέρονται καθόλη τη διάρκεια της περιόδου 1913-1923.

Για την τεκμηρίωση του γενοκτονικού εγκλήματος το Newpost είχε κάνει εκτενές θέμα κατά το παρελθόν, όπου επιστημόνες παρουσίασαν όλο το ιστορικό μέχρι το 1994 όταν το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Οι βάσεις όμως για την έναρξη του διαρκούς αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας είχαν μπει από το 1958, όταν ο ιστορικός, βυζαντινολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης (και Πόντιος εξ Αμισού), Πολυχρόνης Ενεπεκίδης (1917-2014) μελέτησε αυστριακά διπλωματικά αρχεία, τα οποία επιβεβαίωναν την ύπαρξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Από την 1η Μαΐου σε μία προσπάθεια να αποτίσει φόρο τιμής στα 353.000 θύματα, το Newpost παρουσίασε μία σειρά αφιερωμάτων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Πρόκειται για μαρτυρίες, οι οποίες άλλες είναι πασίγνωστες και άλλες αναφέρονται σε προσωπικές ιστορίες Πόντιων που επιβεβαιώνουν όσα συνέβησαν.

Περιηγηθείτε στα 19 αφιερώματα όπως τα παρουσίασε το Newpost:

Στα Τάγματα Εργασίας πέθαιναν κάθε μέρα και δεν θα γιόρταζαν ποτέ Πρωτομαγιά

Πριν η Τουρκία διαδεχθεί το οθωμανικό κράτος, είχαν δημιουργηθεί από τους Νεότουρκους και τις κεμαλικές αρχές τα περιβόητα Τάγματα Εργασίας, τουρκιστί Αμελέ Ταμπουρλαρί, στα οποία όχι μόνο δεν θα εορταζόταν ποτέ η Εργατική Πρωτομαγιά, αλλά οι άνθρωποι πέθαιναν καθημερινά από τις κακουχίες. Αλλά ποιός να ενδιαφερόταν τότε για ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα που καταπατούνταν; Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ

 Ο παπάς που βασανίστηκε από τσέτες – Του ζήτησαν να κάνει σεξ με τις κόρες του, τις βίασαν και σκότωσαν μπροστά του

Οι Πόντιοι κατάφεραν να διασώσουν χιλιάδες ιστορίες για τη Γενοκτονία τόσο μέσω γραπτών πηγών όσο και μέσω προφορικών διηγήσεων. Οι μαρτυρίες αυτές περιέχουν τις περισσότερες φορές αποκρουστικές λεπτομέρειες, οι οποίες προκαλούν πολύ αρνητικά συναισθήματα. Ο ανθρώπινος πόνος είναι το κυρίαρχο στοιχείο που τις συνοδεύει. Μία από αυτές τις ιστορίες είναι και του πατρός Ελλάδιου, ο οποίος ήταν εφημέριος στο χωριό Ψηλόκαστρο του νομύ Δράμας. Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ

 Ο Έλληνας δημοσιογράφος που εκτελέστηκε για τα πιστεύω του

Το έργο, η αυτοθυσία και το τέλος του δημοσιογράφου και εκδότη, Νίκου Καπετανίδη, τον ανέδειξαν σε έναν από τους μεγαλύτερους εθνομάρτυρες. Η φυσιογνωμία του συνεχίζει να συγκινεί μέχρι και σήμερα, αφού αποτελεί φωτεινό σύμβολο, όχι μόνο για τους Πόντιους αλλά και για όσους δεν έχουν καταγωγή από τη Μαύρη Θάλασσα. Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ

Εξισλαμισμός ή εξορία - Χωριά του Πόντου που γλίτωσαν τη Γενοκτονία με ... θρησκευτική βία

Υπάρχουν όμως αναφορές για χριστιανικά χωριά, τα οποία προκειμένου να γλιτώσουν ασπάστηκαν το Ισλάμ με τη βία. Αυτή η μαρτυρία μεταφέρεται μέσω του βιβλίου «Αυθεντικές Ιστορίες Προσφύγων» του δρ. Θεολογίας και Θρησκειοπαιδαγωγού, Γεωργίου Τσακαλίδη. Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ

Αγωνιστής και ηγέτης - Ο Έλληνας πολιτικός που τον κρέμασαν μετά από δίκη... παρωδία

Υπάρχουν κατά το παρελθόν παραδείγματα πολιτικών με τα χαρακτηριστικά των μεγάλων ηγετών. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία του βουλευτή Τραπεζούντος, στην οθωμανική βουλή, Ματθαίου Κωφίδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε απαγχονισμό από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας. Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ.

Ιστορία φρίκης - Η σφαγή των γυναικόπαιδων στη «Ματωμένη Σπηλιά»

Αναφέρεται στο αιματοκύλισμα της περιοχής Ότκαγια του δυτικού Νεπιέν της Πάφρας μέσα στη σπηλιά που ήταν γνωστή και ως «Παχατσάχ Παναγιασί» που σημαίνει «η Παναγία που κάνει τον τυφλό να βλέπει». Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ.

Οι μουσουλμάνοι που εμπόδισαν τον σφαγέα των χριστιανών στη Μαύρη Θάλασσα

Απ' όπου περνούσε ο Τοπάλ Οσμάν σκορπούσε τον όλεθρο. Ο φόβος του θανάτου είχε σκορπιστεί παντού. Υπάρχουν όμως φωτεινές περιπτώσεις Μουσουλμάνων που αντιστάθηκαν στον δήμιο των Χριστιανών. Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ.

Μάρτυρας της Γενοκτονίας των Ποντίων ο Ερυθρός Σταυρός

Υπήρχαν όμως στιγμές της ιστορίας που το έργο αυτού του διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος παρακωλήθηκε! Μία από αυτές ήταν στον Πόντο στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν εκείνη την εποχή, σε εκείνο το σημείο του πλανήτη γη διαπράττετο Γενοκτονία. Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ.

Έκκληση στον Πάπα να σώσει τους Έλληνες του Πόντου

Τα αρχεία της καθολικής εκκλησίας είναι πλήρη αναφορών για την καταστροφή των χριστιανικών κοινοτήτων της πάλαι ποτέ κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από τα πιο κεντρικά και επίσημα αρχεία του Βατικανού, όπως το Archivio Segreto Vaticano ή το Affari Ecclesiastici Straordinari, το Stati Ecclesiastici, αυτό της Segreteria di Stato, το αρχείο της Προπαγάνδας (Propaganda Fide), μέχρι και αυτά των διαφόρων ταγμάτων που έδρασαν στις περιοχές της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως των Ιησουιτών και των Καπουτσίνων, έχουν σημαντικές αναφορές για τις σφαγές, τους εκτοπισμούς, τις κλοπές και τις καταστροφές των μνημείων που υπέστησαν οι χριστιανοί από τους νεότουρκους και τους Κεμαλικούς», αναφέρει στο Newpost ο Θεοδόσης Κυριακίδης. Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ.

Playmobil αναπαριστούν την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου - Εντυπωσιακές φιγούρες

Οι πορείες θανάτου διήρκεσαν περίπου τρία χρόνια και εξόντωσαν τα δύο τρίτα των εκτοπισμένων. Πως πέθαιναν οι Πόντιοι στον δρόμο της εξορίας; Μα από τις κακουχίες λόγων των ακραίων καιρικών συνθηκών. Οι εξαντλητικές πορείες μέσα στον χειμώνα οδηγούσαν σε βέβαιο θάνατο από υπερβολικό ψύχος, κυρίως γέρων και παιδιών, όπως και οι καύσωνες του καλοκαιριού. Μην ξεχνούμε επίσης ότι ψυχές θέριζαν επίσης η πείνα και η δίψα.Οι φιγούρες του Σαράντη Γαβάκη αποκτούν τον Μάιο του 2019 μία τραγικότητα. Αποτυπώνει τις κακουχίες, τον πόνο και τον θάνατο στον δρόμο του ξεριζωμού αποκλειστικά για το Newpost. Ο δημιουργός του διοράματος βιώνει τον ανθρώπινο δράμα μέσα από μία πορεία θανάτου στα βάθη της Ανατολής. Δείτε το θέμα ΕΔΩ.

Από το γήπεδο στην κρεμάλα – Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα που εκτελέστηκε

Πρόκειται για τον Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο «Πόντος» Μερζιφούντας, του οποίου τα μέλη του απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια το 1921, αφού ο Σύλλογος κατηγορήθηκε σαν "επαναστατικός" από τις κεμαλικές αρχές. Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ.

Η μάνα που δεν άφηνε το νεκρό μωρό από την αγκαλιά της

Στην αρχαία Ελλάδα η μητέρα Γη, η σύζυγος του Ουρανού, λατρευόταν σαν υπέρτατη θεότητα! Γιατί ήταν η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο. Στην ουσία η Γη συμβόλιζε το θηλυκό στοιχείο, τη μάνα, την ημέρα της οποίας εορτάζουμε κάθε χρόνο, στις 12 Μαΐου. Το Newpost εστιάζει σε αυτό το κείμενο στο ρόλο της Πόντιας μητέρας! Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ.

Οι 69 πρόκριτοι που ξεψύχησαν πάνω στην αγχόνη

Ξεχωρίζει το όνομα του πρωτοσύγγελου Πλάτωνα Αϊβαζίδη, τον οποίο χαρακτήρισαν υπαρχηγὸ του κινήματος, με αρχηγὸ τον Μητροπολίτη Γερμανὸ Καραβαγγέλη που καταδικάστηκε ερήμην. Ο Αϊβαζίδης αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ.

Ο ανίκητος παλαιστής που ούτε η καταδίκη σε θάνατο δεν τον λύγισε

Η ιστορία του οποίου έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το όνομά του Μαραντίδης Γιώργος από το Μπασ-τσατάκ του Ακ-Νταγ-Μαντέν. Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ.

Παραμύθια για κυνηγητό, πείνα και θάνατο - Ένα αληθινό μαρτύριο

Κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου εορτάζουμε την Ημέρα της Οικογένειας που καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Με αφορμή αυτήν την εορτή που αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνούς κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας, τo Newpost συνεχίζει τα αφιερώματα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με μία οικογενειακή ιστορία... τραγωδία. Διαβάστε το ΕΔΩ.

Μακελειό με... μουσική – Μετά το Κουρδιστάν σφαγή σε πόλη 6.000 κατοίκων

Η λέξη ανθρωποσφαγή είναι πολύ λίγη για να περιγράψει όσα συνέβησαν στο Έρπαα. Διαβάστε το αφιέρωμα μνήμης ΕΔΩ.

Η επιστολή ενός μελλοθάνατου επιχειρηματία στην οικογένειά του!

Μία από τις μεγάλες προσωπικότητες που εκτελέστηκαν με απόφαση των κεμαλικων Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας στην Αμάσεια, υπήρξε ο Αλέξανδρος Ακριτίδης (1864;-1921), η ιστορία του οποίου αποτελεί άλλη μία μαρτυρία Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Διαβάστε το αφιέρωμα μνήμης ΕΔΩ.

Επιδρομές, λεηλασίες και καταστροφές - Η τύχη των μνημείων της Ορθοδοξίας στον Πόντο και η αναγέννησή τους

Δυστυχία, πόνος και ανθρώπινη απώλεια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που επικρατούν στα αφιερώματα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο σε κάθε ιστορία. Οι υλικές καταστροφές παιρνούν σε δεύτερη μοίρα. Τί αξία έχουν άλλωστε τα άψυχα... ντουβάρια μπροστά στον άνθρωπο; Δεν γίνεται όμως να περάσουν στη λήθη όσα βίωσαν τα μνημεία της Ορθοδοξίας, ιδιαίτερα αυτά της Τραπεζούντας. Διαβάστε το αφιέρωμα ΕΔΩ.

Το ξέσπασμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Γενοκτονία - Τί απέγιναν 500.000 Έλληνες του Πόντου;

Ως εχθρούς του κράτους έβλεπαν οι κεμαλικές αρχές τους ελληνικούς πληθυσμούς του Πόντου όπως αναφέρεται σε δηλώσεις του επί των Εξωτερικών επιτρόπου Φετχή βέη, οι οποίες δημοσιεύτηκαν το 1921 στο πρακτορείον «Ανατολή», προκειμένου να δικαιολογήσουν τα διαπραχθέντα κακουργήματα της επαναστατικής κυβέρνησης της Άγκυρας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μία μέρα μετά την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Μελέτιου Δ' (1921-1923), το οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα σε επιστολή της προ την Κοινωνία των Εθνών για την απάθεια του πολιτισμένου κόσμου και αποκαλύπτει όλα τα εγκλήματα. Διαβάστε το θέμα ΕΔΩ.