NEWPOST ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Τζάκρη: Ψήφισα το πρώτο μνημόνιο γιατί η άλλη λύση τότε ήταν να βγούμε από το ευρώ

Συνέντευξη στη Βασιλική Σιούτη 

Η Θεοδώρα Τζάκρη φαίνεται να έχει πάρει τις αποφάσεις της. Δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν αρνείται ότι βρίσκεται κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέντευξή της στο Newpost αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και ότι συμμερίζεται την  ανησυχία των στελεχών του που φοβούνται να μην γίνουν ΠΑΣΟΚ. 

Σε όσους την κατηγορούν ότι «αλλαξοπίστησε»,  απαντά ότι αυτή παραμένει αριστερή και ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που μετακινήθηκε δεξιά. 

-Οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχετε καταστεί περιζήτητοι, τόσο για την κυβέρνηση που ψάχνει τους 180 όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση που αναζητεί τους 121. Εσείς τι έχετε αποφασίσει; Θα ψηφίσετε πρόεδρο ή όχι; 

«Η παρούσα Βουλή δεν πρέπει κι ούτε μπορεί εκτιμώ ότι θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε ότι αφορά εμένα να θυμίσω ότι πρόσφατα, πριν από οχτώ περίπου μήνες,  ψήφισα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που ήρθε από την αντιπολίτευση, που σημαίνει βεβαίως καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Αντιστρέφοντας αυτό που είχε πει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι το πολιτικό σύστημα έχει υποχρέωση για τη σταθερότητα της χώρας, εγώ λέω ότι η παρούσα κυβέρνηση αποσταθεροποιεί στην πραγματικότητα τη χώρα και ως εκ τούτου εμείς οι βουλευτές οφείλουμε να αποσταθεροποιήσουμε την Κυβέρνηση». 

-Τι νομίζετε ότι θα κάνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές; 

«Ο καθένας θα πάρει το βάρος των αποφάσεων του. Όσοι θέλουν μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο πρωθυπουργός σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο που άνοιξε. Στις εκλογές του 2012 οι βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ κατεβήκαμε με σύνθημα  την επαναδιαπραγμάτευση. Αντί για αυτό,  είδαμε τον κ. Σαμαρά να εφαρμόζει το πιο σκληρό και το πιο αντιδραστικό πρόγραμμα λιτότητας. Στηρίζοντας λοιπόν μια κυβέρνηση που κάνει άλλα από αυτά που υποσχέθηκε δεν υπηρετούμε το θεσμικό μας ρόλο. Αν η Ν.Δ συνεχίσει αυτή την πολιτική, θα έχει την ίδια τύχη που είχε το ΠΑΣΟΚ». 

-Η κυβέρνηση πάντως ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται. 

«Εγώ δύο χρόνια τώρα δεν το έχω δει.  Όσο για τη λύση στη βιωσιμότητα του χρέους, παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες». Οι δανειστές δεν έχουν τηρήσει τα δικά τους προαπαιτούμενα. 

-Κατά τη διάρκεια των μνημονίων δεν διαφοροποιηθήκατε από την πολιτική που παρουσιαζόταν ως μονόδρομος. 

«Οι συνθήκες σήμερα είναι άλλες. Θέλετε να θυμηθούμε ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας το 2009; Δεν μπορούσε να ακολουθηθεί κάτι άλλο εκτός από πολιτικές λιτότητας. Η άλλη λύση τότε ήταν να βγούμε από το ευρώ, πρόταση που δεν υποστηρίζει κανείς στην ελληνική κοινωνία...» 

-Ε, όχι και κανείς. Σύμφωνα με τις  δημοσκοπήσεις είναι περισσότεροι από 20%. 

«Είδατε ποια τύχη είχαν στις ευρωεκλογές τα κόμματα που προτείνουν έξοδο από το ευρώ. Το ποσοστό τους συνολικά δεν ήταν ούτε 2%». 

-Μα, στο ΣΥΡΙΖΑ ένα τμήμα του είναι υπέρ της εξόδου… 

«Η κρατούσα τάση και η επίσημη γραμμή είναι η παραμονή στο ευρώ».  

-Τι ήταν αυτό που σας έκανε να διαφοροποιηθείτε από το ΠΑΣΟΚ; 

«Όπως σας είπα,  προεκλογικά μιλούσαμε για αναδιαπραγμάτευση, αλλά μετεκλογικά ο στόχος αυτός αντικαταστάθηκε με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Και το πλεόνασμα αυτό επετεύχθη, όπως επετεύχθη.  Η δέσμευση όμως της άλλης πλευράς για απομείωση του χρέους δεν εκπληρώθηκε.  Η Ε.Ε  δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της,  παρότι οι θυσίες του ελληνικού λαού συνεχίζονται. Επιπλέον ο ιδιωτικός τομέας δέχτηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση χωρίς καμία δημοσιονομική λογική. Και σήμερα συνεχίζονται για να πληρώνονται τα τοκοχρεολύσια κανονικά. Κι ετοιμάζονται για νέα μέτρα, θα κόψουν πάλι συντάξεις, θα απολύσουν και θα ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο. Όσο για το χρέος, αυτό βαίνει διογκούμενο. Πραγματικό κούρεμα του χρέους δεν έγινε ούτε το 2012. Έγινε στις πλάτες του ελληνικού λαού και σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Όλοι το γνωρίζουν αυτό». 

-Και τι πρέπει να γίνει; 

«Μια πατριωτική κυβέρνηση που θα έχει ως γνώμονα της πολιτικής της, βεβαίως, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, να σταματήσει όμως να καταβάλει τοκοχρεολύσια και όποια πλεονάσματα προκύπτουν,  να τα διαθέτει για να ανακουφίζει κοινωνικές ομάδες που το χρειάζονται και για να μειώσει την παράλογη φορολογία. Φυσικά σ’ αυτό πρέπει να προστεθεί άμεσα ένα στοχευμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.». 

-Δηλαδή τότε τα μέτρα ήταν σωστά; 

«Στη διαδρομή έγιναν τεράστια λάθη. Επιχειρήθηκε αυτή η βίαιη προσαρμογή. Έγιναν οριζόντιες περικοπές παντού χωρίς ένα δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σήμερα η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ ακολουθούν πιστά το μνημόνιο χωρίς να καταφέρνουν να κερδίσουν κάτι για την κοινωνία». 

-Ο κ.Βενιζέλος λέει ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο. 

«Δεν βγαίνουμε από κανένα μνημόνιο κι ενδεχομένως να υπάρξει και νέο σύντομα. Έτσι λένε οι δανειστές και συνήθως η κυβέρνηση πάντα διαψεύδεται». 

-Έχετε έρθει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ; 

«Ο  ΣΥΡΙΖΑ λέει κάτι που λέω κι εγώ – αν θέλετε υπάρχει μία πολιτική σύμπτωση αυτή τη στιγμή.  Πέρα από το θέμα της διαγραφής ή της απομείωσης του χρέους πρέπει να προχωρήσουμε σε μία πιο διεκδικητική πολιτική απέναντι στην Ε.Ε, να ενισχύσουμε κάποιους κλάδους της οικονομίας, να βελτιώσουμε τη φορολογική διοίκηση, να ενισχύσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία με νέους πόρους, όπως έκαναν οι Γάλλο, να μειώσουμε τη φορολογία, να πατάξουμε την φοροαποφυγή, και αρκετά ακόμα». 

-Εσείς πήγατε πιο αριστερά ή ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείτε ότι άλλαξε; 

«Εγώ δεν έφυγα ποτέ από την κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε προς τα δεξιά.  Και οι πολιτικές που θα ήθελα να ακολουθήσει μία πατριωτική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή εκφράζονται από το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τις έχω ακούσει από τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ που επιμένουν στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου». 

-Η εκλογική σας βάση, τι σας λέει; 

«Η εκλογική μου βάση προηγήθηκε. Εγώ την ακολούθησα». 

-Το ΠΑΣΟΚ έχει προσπαθήσει να σας επαναφέρει στις τάξεις του; 

«Το ΠΑΣΟΚ για να με επαναφέρει θα έπρεπε να ξαναγίνει αυτό που δηλώνει το όνομά του. Πρωτίστως αριστερό και δευτερευόντως κεντρώο κόμμα.  Το ΠΑΣΟΚ υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Βενιζέλου έχει γίνει ένα δεξιό κόμμα. Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή έχει καταστεί εκτός από μια απρόθυμη δεξιά και το υποπόδιο του κ. Σαμαρά». 

-Αν σας πλησιάσει η Ν.Δ του κ.Σαμαρά που αναζητεί τους 180; 

«Θα σας θυμίσω ότι εγώ καταψήφισα την κυβέρνηση στην πρόταση μομφής που έφερε η αξιωματική αντιπολίτευση. Έχω τις αρχές μου και δεν τις διαπραγματεύομαι με οποιαδήποτε αντάλλαγμα». 

-Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ρήγας μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης έκανε λόγο για «πολιτική στρατολόγηση γενίτσαρων από τον ΣΥΡΙΖΑ». 

«Γενίτσαρος είναι αυτός που αλλαξοπιστεί. Εγώ παραμένω αριστερή. Ο κ. Ρήγας μάλλον είναι ένα είδος υβριδίου καθώς έχει υποστεί πολιτική  μετάλλαξη. Ας πάρει κι ένα θυμιατό να συνεχίσει να λιβανίζει τον κ. Βενιζέλο και το μνημόνιο». 

-Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ Κυρ. Μητσοτάκης σας  κατηγόρησε για ανακολουθία και  σας καταλόγισε ότι έχετε  πει «ναι» στις 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. 

«Η αντιπαράθεσή μου με τον κ. Μητσοτάκη είναι καθαρά πολιτική. Θέλει να παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της αξιοκρατίας, τη στιγμή που με το νομοσχέδιο του καταρρακώνει κάθε έννοια αξιοκρατίας. Επιχειρεί σε μια νύχτα και δυο μήνες πριν καταρρεύσει το σύστημα Σαμαρά και η κυβέρνηση του να αλλάξει όλη την ηγεσία της δημόσιας διοίκησης μέσω του συστήματος των συνεντεύξεων μαϊμού. Ο σκοπός τους είναι να συνεχίσουν να κυβερνούν και μετά την αποχώρησή τους από την εξουσία. Όσο για τις απολύσεις, είμαι αντίθετη διότι εάν θέλετε δεν έχουν και κάποιο όφελος δημοσιονομικό. Αντίθετα, όπως συμβαίνει με τις καθαρίστριες έχουν και πρόσθετο κόστος γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε τον ιδιώτη ακριβότερα. Και να σας πω και κάτι; Τότε με την απειλή της εξόδου από το ευρώ ψηφίστηκαν πολλά. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αλλάξουν σήμερα». 

-Στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί φοβούνται ότι θα γίνει ΠΑΣΟΚ αν συνεχίσει να υποδέχεται πρώην στελέχη του. Θεωρείτε βάσιμους τους φόβους τους; 

«Θα χρησιμοποιήσω μία φράση που είπε πρόσφατα ο κ.Τσίπρας. Είπε ότι θέλει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το σπίτι του προοδευτικού ελληνικού λαού. Εγώ συμφωνώ με αυτούς που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κρατήσει ως θεμέλιο τον αριστερό του λόγο αλλά παράλληλα πρέπει να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες και τα παράθυρα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Ουσιαστικά δίνει το μήνυμα στους ανθρώπους που κάποτε ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ, κι αυτοί ήταν το 45%,  να αισθανθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Ναι λοιπόν πρέπει να κρατήσει τον αριστερό του λόγο, γιατί διαφορετικά σταδιακά κινδυνεύει να πάθει αυτό που έπαθε το ΠΑΣΟΚ. Κανείς όμως δεν μπορεί να φτάσει στην εξουσία με λογικές αποκλεισμού».