current views are: 1

8 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση09:26

Μαρουάν Τουμπάσι: Ήρθε η στιγμή να τερματιστεί η κατοχή

«Ανεξάρτητο παλαιστινιακό  κράτος  στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ,  και  επίλυση του ζητήματος των προσφύγων με βάση την απόφαση 194 του ΟΗΕ»  εξακολουθεί να ζητάει σταθερά η Παλαιστίνη, όπως αναφέρει ο πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, επισημαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να συνυπάρξουν ειρηνικά οι λαοί στην περιοχή,  είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου. 

Δημοσίευση 09:26’
αρθρο-newpost

«Ανεξάρτητο παλαιστινιακό  κράτος  στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ,  και  επίλυση του ζητήματος των προσφύγων με βάση την απόφαση 194 του ΟΗΕ»  εξακολουθεί να ζητάει σταθερά η Παλαιστίνη, όπως αναφέρει ο πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, επισημαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να συνυπάρξουν ειρηνικά οι λαοί στην περιοχή,  είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου. 

Συνέντευξη στη Βασιλική Σιούτη 

«Ανεξάρτητο παλαιστινιακό  κράτος  στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ,  και  επίλυση του ζητήματος των προσφύγων με βάση την απόφαση 194 του ΟΗΕ»  εξακολουθεί να ζητάει σταθερά η Παλαιστίνη, όπως αναφέρει ο πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, επισημαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να συνυπάρξουν ειρηνικά οι λαοί στην περιοχή,  είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

«Για να μπορέσουν και τα παιδιά της Παλαιστίνης να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά που δεν ζουν υπό κατοχή». 

Ο Μαρουάν Τουμπάσι αναγνωρίζει ότι το προηγούμενο διάστημα το παλαιστινιακό είχε υποχωρήσει από την επικαιρότητα και δεν απασχολούσε τη διεθνή  κοινή γνώμη όπως παλιά, παρότι το πρόβλημα είχε γίνει μεγαλύτερο.

«Η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και η υποχώρηση  του ρόλου  των Διεθνών Απελευθερωτικών Κινημάτων που στηριζότανε από αυτό το μπλοκ» ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό, κατά τη γνώμη του, ενώ εκτιμά ότι και η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά,  καθώς έκανε τους λαούς να ασχοληθούν περισσότερο με τα εσωτερικά τους».

Μας ενημερώνει ωστόσο ότι ο πρόεδρος Αμπάς έχει ξεκινήσει από την αρχή αυτής της επίθεσης «μαραθώνιο επισκέψεων και συζητήσεων  σε όλα τα κράτη που μπορούν να συμβάλλουν στο τερματισμό των εχθροπραξιών του Ισραήλ».  

Στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, απαντά καταφατικά μεν, μιλώντας όμως κυρίως για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και θυμίζοντας τη « θερμή υποδοχή του Ελληνικού λαού προς τον αείμνηστο Αραφάτ και τους  αντάρτες μετά την έξοδο τους από το Λίβανο το 1982».
 
 -Παρακολουθήσαμε όλοι συγκλονισμένοι τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα. Η Παλαιστινιακή Αρχή τι έκανε για αυτό;

Η Παλαιστινιακή Αρχή,  που εκπροσωπείται από την PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και τον Πρόεδρο Αμπάς, ξεκινώντας από το μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό της,  όπου και αν βρίσκεται, δουλεύει εντατικά για τον τερματισμό της βάρβαρης και εγκληματικής επίθεσης  εις βάρος  του Παλαιστινιακού  λαού, ξεκινώντας μία εκστρατεία   διά  μέσου συναντήσεων και επικοινωνίας με όλους τους  Διεθνείς Οργανισμούς και τα Κράτη και ειδικά με την Αίγυπτο,  που  έχει την πρωτοβουλία για τον τερματισμό αυτής της επίθεσης. Ο  πρόεδρος Αμπάς σχημάτισε μία Παλαιστινιακή Αντιπροσωπεία  που συμπεριλαμβάνει όλες τις Παλαιστινιακές παρατάξεις υπό τη αιγίδα της  PLO , το  νόμιμο και μόνιμο εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού λαού.

Από την άλλη μεριά,  συνεχίζει η Παλαιστινιακή ηγεσία την πολιτική αποκάλυψης του πραγματικού προσώπου της κατοχής στους  Διεθνείς Οργανισμούς για την καταγγελία και την καταδίκη του Ισραήλ,  για να σταματήσουν αυτές οι εγκληματικές επιθέσεις  που συνιστούν εγκλήματα  πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εδικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Ο πρόεδρος Αμπάς έχει ξεκινήσει από την αρχή αυτής της επίθεσης μαραθώνιο επισκέψεων και συζητήσεων  σε όλα τα κράτη που μπορούν να συμβάλλουν στο τερματισμό των εχθροπραξιών του Ισραήλ , ανακοινώνοντας τη Γάζα ως περιοχή ανθρωπιστικής καταστροφής.

-Το Ισραήλ και όσοι το υποστηρίζουν, επικαλούνται τη Χαμάς ως πρόβλημα. Είναι η Χαμάς πρόβλημα;

Το Ισραήλ είναι το πρόβλημα που συνεχίζει την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από το 1967, παραβιάζοντας  το Διεθνές Δίκαιο, το Ανθρωπιστικό Διεθνές Δίκαιο,  και τις  τέσσερις  συμβάσεις της Γενεύης, όχι μόνο στη Γάζα,  αλλά και στη  Δυτική όχθη συμπεριλαμβανομένης  και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ . Οι παραβιάσεις αυτές  αφορούν και  στις συνεχόμενες δολοφονίες, στις κατεδαφίσεις σπιτιών, στο χτίσιμο  εποικισμών ,  στον εκτοπισμό του Παλαιστινιακού λαού και την αντικατάστασή του με έποικους Εβραίους στα κατεχόμενα Εδάφη της Παλαιστίνης,  και πολλά άλλα, που  είναι αντίθετα με τη Διεθνή Νομιμότητα.
 
-Για ποιο λόγο οι πολιτικές δυνάμεις της Παλαιστίνης- και αναφέρομαι κυρίως στη Φατάχ και τη Χαμάς- δεν ήταν ενωμένες, αλλά υπήρχε όλος αυτός ο διχασμός το προηγούμενο διάστημα, αφού η χώρα σας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή;

Όπως σε όλες τις  επαναστάσεις και όπως συμβαίνει με  όλες τις πολιτικές παρατάξεις στον κόσμο, υπάρχουν πάντα διαφορετικές γνώμες και αντιλήψεις, όμως  τώρα και μετά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης που στηρίζεται από την Φατάχ και την Χαμάς και όλες τις Παλαιστινιακές Οργανώσεις , αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά την  πολιτική γραμμή της PLO, που προβλέπει την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ που σχετίζονται με το Παλαιστινιακό και στηρίζεται στη λύση της ύπαρξης δύο κρατών.

-Μετά και το θάνατο του Αραφάτ η Παλαιστινιακή Αρχή ακολούθησε μία μετριοπαθή πολιτική. Δεν κερδίσατε τίποτα όμως, αντιθέτως όλα αυτά τα χρόνια, χάσατε κι άλλα εδάφη, χτίστηκαν τείχη που εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων,  και η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους απομακρύνθηκε ακόμα πιο πολύ. Τελικά τι πρέπει να κάνει η Παλαιστίνη;

Η πολιτική γραμμή της PLO δεν άλλαξε και το δρόμο που χάραξε ο αείμνηστος Γιασέρ Αραφάτ  τον ακολουθεί πιστά ο Πρόεδρος Αμπάς, όμως κάθε αρχηγός έχει έναν  τρόπο διαχείρισης που διαφέρει από τον άλλο. Ο Πρόεδρος Αμπάς, συνεχίζοντας αυτόν τον δρόμο,  αντιμετωπίζει μεγάλη επίθεση από την Ισραηλινή πλευρά  και θυμόμαστε όλοι ότι κάποιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν  την ηγεσία του και  κάποιοι  άλλοι προχώρησαν παραπέρα εκτοξεύοντας απειλές ακόμα και για τη ζωή του. Αυτό όμως δε τον απέτρεψε να συνεχίσει τον αγώνα του  για τα  δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού,  για τον τερματισμό της μακροχρόνιας κατοχής  των εδαφών του Παλαιστινιακού  Κράτους.

-Κάποτε η φωνή των Παλαιστίνιων ακούγονταν πιο δυνατά και η αλληλεγγύη ήταν  μεγάλη.  Τα τελευταία χρόνια που  το πρόβλημα είχε γίνει μεγαλύτερο η φωνή σας είχε σιγήσει. Γιατί;
 
Υπάρχουν  πολιτικές αλλαγές στο διεθνές σκηνικό,  νέος παγκόσμιος χάρτης και διαφορετικές συμμαχίες, καθώς  στην  πολιτική και στις Διεθνές Σχέσεις δεν υπάρχει τίποτα σταθερό. Η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και η υποχώρηση  του ρόλου  των Διεθνών Απελευθερωτικών Κινημάτων που στηριζότανε από αυτό το μπλοκ μαζί με τις  γεω-πολιτικές αλλαγές στον κόσμο, εμφάνισαν νέες συγκρούσεις εθνικιστικές και διάφορες μορφές συμμαχιών . Επίσης προέκυψε η παγκόσμια οικονομική κρίση που επηρέασε πολλά κράτη και συνεπώς τους λαούς τους. Αυτό προκάλεσε νέες προτεραιότητες  και πολλοί λαοί ασχολήθηκαν περισσότερο με τα εσωτερικά τους ζητήματα.

-Είδαμε πολλές συγκεντρώσεις Παλαιστινίων που ζητούν όχι μόνο το τέλος της κατοχής, αλλά και ενότητα από τις πολιτικές δυνάμεις της Παλαιστίνης και αντίσταση. Ποια είναι η στάση των πολιτικών δυνάμεων της Παλαιστίνης σήμερα; Αλλάζει κάτι;

Είμαστε ευτυχείς με την επιστροφή της Χαμάς στην πολιτική γραμμή  της PLO και  ευχόμαστε αυτή η επιστροφή να ολοκληρωθεί με το να ακολουθήσει  πιστά το εθνικό παλαιστινιακό συμφέρον  παρά  το συμφέρον του κινήματος των αδελφών Μουσουλμάνων και  να δράσει ως μία παράταξη της PLO υπό την Προεδρία του κ. Αμπάς. Η στάση της παλαιστινιακής  ηγεσίας σχετικά με την αντίσταση δεν έχει αλλάξει,  αλλά όπως ανάφερα προηγουμένως , η αντίσταση έχει πολλές μορφές που διαμορφώνονται ανάλογα με τον  τόπο και τον χρόνο, αποσκοπώντας  στον τερματισμό της κατοχής.
 
-Ο αραβικός κόσμος πιστεύετε ότι κάνει ότι μπορεί για να σας βοηθήσει;

Ο Αραβικός κόσμος εδώ και χρόνια είναι απασχολημένος με τις πολιτικές αλλαγές  που γίνονται  και τις συνέπειες της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης,  όμως το Παλαιστινιακό  ζήτημα συνεχίζει  να είναι η πρώτη προτεραιότητα του Αραβικού κόσμου  και χωρίς αμφιβολία επηρεάζεται από όλη την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

-Από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης είστε ικανοποιημένοι;

Εγώ πιστεύω στη βάση  της ιστορικής σχέσης των δύο  λαών και της πολιτικής ηγεσίας τους που συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ακόμα ζωντανή στην μνήμη μας η θερμή υποδοχή του Ελληνικού λαού προς τον αείμνηστο Αραφάτ και τους  αντάρτες μετά την έξοδο τους από το Λίβανο το 1982 Αυτό εκφράζει την λαϊκή αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους ως μη μέλος στα Ηνωμένα Έθνη,  σίγουρα είναι αυτό που καθορίζει την πολιτική της Ελλάδας η οποία δεν δέχεται την κατοχή , δεν αποδέχεται τα εγκλήματα που διαπράττονται  εις βάρους του λαού μας . Επίσης δεν αποδέχεται τη συμπεριφορά του Ισραήλ ως χώρα άνω των νόμων, εφόσον η ίδια έχει υποστεί τα δεινά της κατοχής και ο ελληνικός πολιτισμός θεμελίωσε τις έννοιες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρώπινων  Δικαιωμάτων.
 
-Αυτές τις μέρες είδαμε πολλά παιδιά να σκοτώνονται και άλλα να τραυματίζονται βαριά. Υπάρχει ικανή ιατροφαρμακευτική βοήθεια για να αντιμετωπιστούν οι τραυματισμοί αυτοί- ειδικά των παιδιών; Η ξένη βοήθεια φτάνει στην Παλαιστίνη;

Όπως είναι γνωστό η Γάζα επιβιώνει υπό άθλιες καταστάσεις. Το Ισραήλ,  από την αρχή αυτής της βάρβαρης εγκληματικής επίθεσης,  βομβάρδισε τη Γάζα με 14.000 τόνους εκρηκτικών -το δεκαπλάσιο αυτών που χρησιμοποιήθηκαν στην Χιροσίμα και Ναγκασάκι-  χρησιμοποιώντας διεθνώς απαγορευμένα όπλα, τελώντας μαζικές σφαγές ,καταστρέφοντας την υποδομή της περιοχής όπως της  ύδρευσης, της αποχέτευσης και του ηλεκτρισμού.  Σκοτώθηκαν 1.880,  πάνω από 9.500 είναι οι τραυματίες  και περισσότεροι  από 250.000 οι πρόσφυγες. Κατέστρεψαν  νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους θρησκευτικής πίστης. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη τροφίμων,  και ιατροφαρμακευτικού υλικού,  κάτι που προκαλεί  την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια  και  την επίσπευση της  Διεθνούς Κοινότητας στην αποστολή της διεθνούς  ανακριτικής επιτροπής, βάσει  της απόφασης του συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει συγκληθεί στη Γενεύη για αυτά τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί .

-Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια και την αποκατάσταση των υποδομών τι άλλο πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;

Πρέπει   να ξεκινήσει η διαδικασία  παραπομπής  των εγκληματιών του Ισραήλ  στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για  όλα τα εγκλήματα που έχουν  διαπράξει σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης,  που αφορούν και συσχετίζονται με την βάρβαρη επίθεση στη Γάζα, τις δολοφονίες, τους εποικισμούς, τις  παράνομες συλλήψεις  παλαιστινίων αγωνιστών  και πολλά ακόμα. Ήρθε η στιγμή να τερματιστεί αυτή η κατοχή που είναι κηλίδα ντροπής  για την  ανθρωπότητα για να καταφέρει ο Παλαιστινιακός λαός να ιδρύσει το ανεξάρτητο παλαιστινιακό  κράτος , στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ  μαζί με την  επίλυση του ζητήματος των προσφύγων με βάση την απόφαση 194 του ΟΗΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να μπορέσουν όλοι οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά και ασφαλείς.

-Πολύς κόσμος στην Ελλάδα θα ήθελε να κάνει κάτι, ειδικά για τα παιδιά αυτά που βλέπει να υποφέρουν. Υπάρχει κάτι στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει;

Η αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό και η πραγμάτωση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του είναι ο τρόπος που θα διασφαλίζει στα παιδιά της Παλαιστίνης να ζήσουν ελεύθερα με αξιοπρέπεια και να έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν τα άλλα παιδιά του κόσμου,  χωρίς κατοχή.