NEWPOST ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Πάρις Μουτσινάς: Να αλλάξει η κυβέρνηση για να εκλεγεί πρόεδρος

Συνέντευξη στη Βασιλική Σιούτη 

Μόνο αν αλλάξει ριζικά η κυβερνητική πολιτική,  μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή η Βουλή, υποστηρίζει στη σημερινή συνέντευξή του στο Newpost, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Βουλευτών, Πάρις Μουτσινάς, που μιλά για ανυπαρξία πολιτικών ηγετών και κυριαρχία των δυνάμεων της αγοράς στην πολιτική ζωή της χώρας.  

Δυνάμεις που, όπως λέει, λειτουργούν στο σκοτάδι και διαθέτουν πολλά και ύπουλα όπλα, τα οποία δεν θα καταθέσουν εύκολα, ειδικά στην υπόθεση της εκλογής προέδρου, που θα κρίνει τη συνέχεια της κυβέρνησης.  Ο κ. Μουτσινάς παραδέχεται και το έντονο παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από το θέμα αυτό, υποστηρίζει όμως,  πως εκείνος πιστεύει ότι οι βουλευτές θα δείξουν ήθος και δεν θα ενδώσουν στις πιέσεις.  

Κύριε Μουτσινά τα έφερε έτσι η πολιτική συγκυρία και η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής αυτή την περίοδο. Ουσιαστικά καλείστε να παίξετε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς από τη δική σας στάση θα κριθεί το αν θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας ή θα πέσει η κυβέρνηση.  Είναι κοινός ο προβληματισμός των μελών της κοινοβουλευτικής σας ομάδας; 

«Παρά τις έξωθεν και εκ του μακρόθεν αμφισβητήσεις,  η μεγάλη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών διακρίνεται από μια ιδιάζουσα πολιτική ομοιογένεια,  η οποία δημιουργεί πολλές ευκαιρίες ενιαίας αντιμετώπισης της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και σίγουρα κοινής πολιτικής δράσης με προοπτική. Όσον αφορά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σ’ όλους μας κυριαρχεί η αντίληψη ότι προέχει η ανάγκη για ριζική αλλαγή της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Υπ΄αυτές τις προϋποθέσεις είναι εφικτό να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια εμβληματική προσωπικότητα με ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην κατεδάφιση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και τον αυτονόητο σεβασμό στο σύνταγμα. Αυτή η κυβέρνηση όμως έχει δώσει εξετάσεις και έχει αποτύχει. Ούτε καν το μήνυμα των ευρωεκλογών φάνηκε να κατανοεί». 

Τι είναι αυτό που θα καθορίσει τη δική σας απόφαση;  

« Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και ο σχηματισμός αξιόπιστης προοδευτικής πατριωτικής κυβέρνησης που θα έχει στις αποσκευές της ένα βιώσιμο σχέδιο διαχείρισης του χρέους και μια εθνική πολιτική ανάπτυξης με γνώμονα τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».   

Η κυβέρνηση αυτή, δηλαδή, πρέπει να πέσει; Ποια είναι η θέση σας;  

«Αυτή η κυβέρνηση των προθύμων δεν μπορεί πλέον να διαπραγματευθεί την τύχη της χώρας, να επιβάλει ένα σχέδιο ανάπτυξης που είναι αναγκαίο για την ανάταξη της κοινωνίας και την στήριξη της κοινωνικής συνοχής και δυστυχώς συνεχίζει να εξυπηρετεί ευθέως τα συμφέροντα των δανειστών και των κυρίαρχων κύκλων της Ευρώπης. Επομένως η λύση δυστυχώς είναι οι πρόωρες εκλογές,  αφού η τυχόν εκλογή του Προέδρου με τις 180 ψήφους θα δώσει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να συνεχίζει την αδυσώπητα αντικοινωνική της πολιτική». 

Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν ή το σκέφτονται ακόμα;  

«Φαίνεται μέχρι στιγμής ότι οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές συντάσσονται με την παραπάνω λογική». 

Η ομάδα των ανεξαρτήτων βουλευτών αυξομειώνεται συνεχώς και δεν έχει ένα σταθερό αριθμό μέχρι τώρα. Εκτιμάτε ότι αυτό θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα;  

«Η δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών συνεχώς θα μεγαλώνει παρά τις πρόσφατες μειώσεις (Λοβέρδος,  Νικολόπουλος), γιατί η επιμονή της κυβέρνησης στην δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική λειτουργεί ως φυγόκεντρη δύναμη και για άλλους βουλευτές».  

Πιστεύετε δηλαδή ότι μπορεί να ανεξαρτητοποιηθούν και άλλοι βουλευτές μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής της Βουλής; 

«Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και νέες ανεξαρτοποιήσεις». 

Υπάρχει παρασκήνιο και συνδιαλλαγή, όπως ισχυρίζονται κάποιοι; 

«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι οι συστημικές δυνάμεις, πολιτικές και οικονομικές, εκμεταλλευόμενες και την νοσηρή λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, των κομμάτων και των πολιτικών παραγόντων εντός και εκτός βουλής, θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα, τα οποία είναι πολλά, ύπουλα και φυσικά δεν λειτουργούν στο φως της ημέρας. Θεωρώ όμως ότι οι βουλευτές που έχουν ήθος και πίστη στις κοινωνικές αξίες δεν θα ενδώσουν στις όποιες πιέσεις και θα δώσουν ηχηρό μήνυμα στις δυνάμεις αυτές».  

Υπάρχουν βουλευτές που αδιαφορούν για την απώλεια της έδρας τους ή για το ενδεχόμενο  να μην επαναεκλεγούν αν πέσει η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές;  

«Όλοι εκλεγόμαστε για μια 4ετία και όλοι κατανοούμε ότι η χώρα δεν αντέχει εκλογές κάθε διετία. Είναι ανθρώπινο και κανείς δεν επιθυμεί την πρόωρη απώλεια της έδρας, όμως προέχει το κοινό συμφέρον και οι βουλευτές έχουν το επίπεδο να το κατανοήσουν καλύτερα απ’ τον καθένα. Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί βουλευτές είμαστε «εραστές της πολιτικής» και όχι επαγγελματίες πολιτευτές. Άλλωστε είμαστε οι βουλευτές που ξεβολευτήκαμε και δεν είμαστε διατεθειμένοι να  εκχωρήσουμε χωρίς σοβαρό λόγο την ανεξαρτησία μας».  

Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος, κατά τη γνώμη σας,  και για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση έχουμε τόσο μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών; Πιστεύετε ότι αυτό θα συμβεί και στην επόμενη Βουλή; 

«Οι λόγοι είναι πολλοί:

α) Το πολιτικό και κομματικό μας σύστημα έχει ξεπερασθεί προ πολλού (αδιαφάνεια, διαπλοκή, πολιτικό χρήμα, κομματισμός κλπ)

β) Η ασυνέπεια των κυβερνώντων, η οποία αποτυπώνεται στην μεγάλη απόσταση μεταξύ λόγων και έργων. Ας θυμηθούμε τις προεκλογικές διακηρύξεις των  κυβερνητικών κομμάτων, την προγραμματική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης που αφέθηκε εξ ολοκλήρου στις καλένδες, και την ανυπαρξία προγραμματικής συμφωνίας της υφιστάμενης κυβέρνησης.

γ) Η ανυπαρξία πολιτικών ηγετών και η κυριαρχία των δυνάμεων της αγοράς στο πολιτικό σκηνικό.

δ) Η αναντιστοιχία του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κοινωνικών αναγκών όλων των Ευρωπαϊκών λαών. Είναι ανάγκη να κτίσουμε την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της διαφάνειας και της πολιτικής και

ε) πολλοί άλλοι σύνθετοι λόγοι,  οι οποίοι αν δεν ξεπερασθούν, θα οδηγήσουν ώστε να βιώσουμε ίδια φαινόμενα στην επόμενη βουλή».