current views are: 3

12 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:58

Παύλος Μπαριτάκης: Λόγο δίνω στο ελληνικό κράτος και όχι στους Γερμανούς

«Θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω ότι την μόνη λίστα που  θα λάβει από τον Δήμο Βιάννου είναι εκείνη με τα ονόματα των 461 νεκρών που σφαγιάστηκαν με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής», δήλωσε προχθές ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης,  με αφορμή το ερωτηματολόγιο που απέστειλε ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, με το οποίο ζητά από τους δημάρχους της χώρας να καταγράψουν τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων τους. 

Δημοσίευση 10:58’
αρθρο-newpost

«Θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω ότι την μόνη λίστα που  θα λάβει από τον Δήμο Βιάννου είναι εκείνη με τα ονόματα των 461 νεκρών που σφαγιάστηκαν με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής», δήλωσε προχθές ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης,  με αφορμή το ερωτηματολόγιο που απέστειλε ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, με το οποίο ζητά από τους δημάρχους της χώρας να καταγράψουν τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων τους. 

Συνέντευξη στη Βασιλική Σιούτη 

«Θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω ότι την μόνη λίστα που θα λάβει από τον Δήμο Βιάννου είναι εκείνη με τα ονόματα των 461 νεκρών που σφαγιάστηκαν με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής», δήλωσε προχθές ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης,  με αφορμή το ερωτηματολόγιο που απέστειλε ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, με το οποίο ζητά από τους δημάρχους της χώρας να καταγράψουν τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων τους. 

Στη συνέντευξή του σήμερα στο Newpost ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης δηλώνει ότι είπε τα αυτονόητα και ότι κάποιος έπρεπε να απαντήσει στον Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, η στάση του οποίου είναι προκλητική. Ξεκαθαρίζει πάντως,  ότι ο ίδιος δεν έλαβε το ερωτηματολόγιο αυτό, απλά ενημερώθηκε για την αποστολή του σε άλλους δήμους.  

Γιατί κάνατε αυτή τη δήλωση;

«Δεν είπα τίποτα άλλο, παρά μόνο το αυτονόητο. Για λόγους αξιοπρέπειας  δεν θα μπορούσαμε να απαντήσουμε διαφορετικά στον κ. Φούχτελ.  Ειδικά εμείς εδώ στη Βιάννο, που είναι από τους μεγαλύτερους μαρτυρικούς τόπους. Κάποιος έπρεπε να του το πει. Την Κυριακή, μεθαύριο, έχουμε την επέτειο του ολοκαυτώματος,  που έγινε από τους Γερμανούς πριν από 71 χρόνια. Ήταν στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943″. 

Η Βιάννος διεκδικεί πολεμικές αποζημιώσεις όπως το Δίστομο;  

«Ναι, έχουμε κάνει κι εμείς τις ίδιες κινήσεις. Τα πρώτα δικαστήρια έχουν γίνει. Η Βιάννος δεν παραιτείται από τον αγώνα για απόδοση δικαιοσύνης και πολεμικές αποζημιώσεις. Πέρσι το Σεπτέμβριο πραγματοποιήσαμε εδώ ένα διεθνές συνέδριο για τα ολοκαυτώματα και τις πολεμικές αποζημιώσεις και τα συμπεράσματά του τα στείλαμε με υπόμνημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Στη Βιάννο διαπράχθηκαν απίστευτες  θηριωδίες και  εγκλήματα κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής». 

Τι καταστροφές έγιναν;  

«Είχαμε 461 νεκρούς και 4-5 χωριά κάηκαν και ισοπεδώθηκαν. Έγιναν απίστευτες βιαιότητες. Είχαν ξεκοιλιάσει μία έγκυο, βασάνισαν μικρά παιδιά… Ήταν τρία αδέρφια, 9,11 και 13 ετών, τα αδέρφια Βερβελάκη που τα βασάνισαν μέχρι θανάτου. Τους έβγαλαν τα νύχια, τα μάτια, τους έκαιγαν τα πόδια, επειδή δεν μαρτυρούσαν που ήταν ο πατέρας τους. Αυτά που κάνουν τώρα οι φανατικοί τζιχαντιστές τα έκαναν τότε εδώ οι Γερμανοί. Απλά τότε δεν υπήρχαν κάμερες για να τα καταγράψουν».  

Τα τελευταία 2-3 χρόνια που έχει ανακινηθεί το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, οι Γερμανοί επιχειρούν μία ιδιαίτερη προσέγγιση των μαρτυρικών περιοχών της χώρας και προβάλλουν έντονα το θέμα της συμφιλίωσης, παρότι αρνούνται κατηγορηματικά ότι υπάρχει θέμα πολεμικών αποζημιώσεων. Εδώ στη Βιάννο ήρθαν;  

«Ναι, είχε έρθει πέρσι ο προηγούμενος γερμανός πρέσβης, ο Β.Ντολτ, αλλά δεν βρήκε το κλίμα που προσδοκούσε. Στη Βιάννο δεν περνάνε αυτά. Εμείς του μιλήσαμε για τις θηριωδίες των Γερμανών και για τον αγώνα μας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Βέβαια αυτός ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων από τη μεριά τους». 

Υπάρχει όμως η πρότασή τους για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον»  στο οποίο, όπως έχουν πει,  από κοινού θα συγκεντρώνετε  χρήματα  για να  αναλύσετε μαζί τα ιστορικά γεγονότα.  Εσείς το απορρίψατε, όμως,  όπως και η πλειοψηφία των μαρτυρικών δήμων της Ελλάδας. 

«Εμείς δεν ξεπουλούμαστε. Το κεφάλι δεν το σκύβουμε. Καλύτερα να ζήσουμε φτωχοί, παρά να προδώσουμε την ιστορική μνήμη και τη μνήμη όσων σφαγιάστηκαν στην κατοχή. Την τιμή μας και την αξιοπρέπειά μας οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε». 

Και γιατί ενοχληθήκατε τόσο πολύ από τα στοιχεία που ζήτησε ο κ.Φούχτελ; 

«Είναι αδιανόητο ένας γερμανός πολιτικός να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας ξένης χώρας. Γιατί; Με ποιο δικαίωμα;  Δεν καταλαβαίνω γιατί να του δώσω λόγο. Εγώ δίνω λόγο μόνο τους πολίτες και στο ελληνικό κράτος. Από πού και ως πού να λογοδοτήσω στον Φούχτελ;  Η συμπεριφορά αυτή είναι προκλητική. Γιατί δε ζητάνε στοιχεία τότε και οι Αμερικανοί; Και οι Γάλλοι; Και ζητάνε αυτοί που πρέπει να απολογηθούν αντί να ζητάν να τους δώσουμε λόγο». 

Μα, δεν έχουν ζητήσει συγνώμη;  Σήμερα επιδιώκουν τη συμφιλίωση… 

«Αν ήθελαν να δείξουν μετάνοια –πέρα από το θέμα των αποζημιώσεων-  τόσα χρόνια θα είχαν δείξει κάποιο ενδιαφέρον για αυτόν τον τόπο που κατέστρεψαν. Αλλά δεν έδειξαν και ήρθαν πάλι τώρα. Τώρα όμως αποτελεί πρόκληση». 

Γιατί; 

«Η χώρα μας περνάει μια νέα κατοχή. Οικονομική κατοχή αυτή τη φορά». 

Την πρόταση της Γερμανικής κυβέρνησης για το ελληνογερμανικό ταμείο (σ.σ προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ, όταν οι πολεμικές αποζημιώσεις που διεκδικούνται υπολογίζονται στα 160 δισεκατομμύρια) για το μέλλον τελικά την απορρίψατε;  

«Ναι η πλειοψηφία των μαρτυρικών δήμων αποφασίσαμε –πριν από λίγες μέρες-  να μην το στηρίξουμε. Όσοι μειοψήφησαν και θέλουν να το στηρίξουν, ας πράξουν κατά συνείδηση».