current views are: 2

26 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση12:05

Ανδρέας Λυκουρέντζος: Συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν προσχωρήσει στις θέσεις της ΝΔ

«Να σταματήσει την ονοματολογία» που βλάπτει την υπόθεση της εκλογής προέδρου και «να αναλάβει σοβαρή πρωτοβουλία»  για την εξεύρεση μιας προσωπικότητας υψηλού κύρους, καλεί τον πρωθυπουργό ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, μέσα από τη σημερινή συνέντευξή του στο Newpost. 

Δημοσίευση 12:05’
αρθρο-newpost

«Να σταματήσει την ονοματολογία» που βλάπτει την υπόθεση της εκλογής προέδρου και «να αναλάβει σοβαρή πρωτοβουλία»  για την εξεύρεση μιας προσωπικότητας υψηλού κύρους, καλεί τον πρωθυπουργό ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, μέσα από τη σημερινή συνέντευξή του στο Newpost. 

Συνέντευξη στην Βασιλική Σιούτη 

«Να σταματήσει την ονοματολογία» που βλάπτει την υπόθεση της εκλογής προέδρου και «να αναλάβει σοβαρή πρωτοβουλία»  για την εξεύρεση μιας προσωπικότητας υψηλού κύρους, καλεί τον πρωθυπουργό ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, μέσα από τη σημερινή συνέντευξή του στο Newpost

Ο ίδιος δηλώνει ότι επιθυμεί κεντροδεξιό πρόεδρο, υπό προϋποθέσεις όμως θα ψήφιζε και κεντροαριστερό, αλλά όχι αριστερό. Όσο για το περίφημο φλερτ καραμανλικών με τον ΣΥΡΙΖΑ, το διαψεύδει κατηγορηματικά. Αλλά ακόμα και μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» με το ΣΥΡΙΖΑ, θα τη δεχόταν, όπως λέει, μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσχωρούσε στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. 

-Θα τα καταφέρει η κυβέρνηση να βρει τους 180 βουλευτές για να εκλέξει πρόεδρο; 

«Η σύνθεση της Βουλής επιτρέπει να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας με περισσότερες από 180 ψήφους. Αυτό προϋποθέτει μία σοβαρή πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό,  η οποία θα εκδηλωθεί με δύο κριτήρια: πρώτον, την προσωπικότητα που θα πρέπει να είναι υψηλού κύρους δεύτερον, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί συζητήσεις, που να επιτρέψουν τελικά την εκλογή του. Η σημερινή ατμόσφαιρα δεν επιτρέπει τέτοια αισιοδοξία. Πρέπει να σταματήσει η ονοματολογία, δεν πρέπει να συνδέεται η εκλογή προέδρου με την τύχη της κυβέρνησης και τρίτον, το πρόσωπο αυτό να συμβολίζει την αρραγή εθνική ενότητα που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός». 

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την κεντροδεξιά, διότι για ένα τέταρτο του αιώνα στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας παίρνει υπόσταση η ενότητα. Δέκα χρόνια Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κεντροδεξιός κ. Στεφανόπουλος, δέκα χρόνια ο κεντροαριστερός κ. Παπούλιας , δέκα χρόνια πριν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι ώρα για έναν κεντροδεξιό τώρα…» 

-Μα οι πιο πολλοί ήταν δεξιοί… 

«Κοιτάξτε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ξεχωριστή προσωπικότητα και έχει καταταγεί πλέον στην συνείδηση του ελληνικού λαού ως εθνάρχης. Οπότε μετά τη δεκαετία Παπούλια, είναι η ώρα για κεντροδεξιό πάλι. Κι αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιδικίας». 

-Εσείς δεν θα ψηφίζατε δηλαδή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν κεντροαριστερό  ή έναν αριστερό; 

«Προτάσσοντας την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, θα ψήφιζα, αρκεί βεβαίως η προσωπικότητα που θα προταθεί να μου επιτρέπει να το πράξω». 

-Υπάρχουν στην αριστερά πρόσωπα με τα κριτήρια που θέτετε; 

«Υπάρχουν και στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά. 

-Δεν αναφέρετε την αριστερά… 

«Δεν αναφέρω την αριστερά γιατί είναι μειοψηφία  και τα δύο μεγάλα ιδεολογικοπολιτικά  ρεύματα είναι η  κεντροδεξιά  και η κεντροαριστερά. 

-Το Μανώλη Γλέζο δεν θα τον ψηφίζατε; 

«Σας είπα πριν ότι ζητώ από τον πρωθυπουργό να αποφύγουμε  την ονοματολογία . Η αριστερά είναι μειοψηφία,  δεν μπορεί ν α αναδειχθεί υποψήφιος, παρά μόνο από Κεντροδεξιά   και Κεντροαριστερά». 

-Να σας κάνω αλλιώς την ερώτηση τότε, αποσύροντας το συγκεκριμένο όνομα. Ένα πολιτικό πρόσωπο από αυτόν τον χώρο, την αριστερά δηλαδή  και όχι την κεντροαριστερά, δεν θα το ψηφίζατε;  

«Μα σας είπα ότι είναι μειοψηφία και δεν μπορεί να αναδειχθεί εκπρόσωπός της στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος πρέπει να συμβολίζει την ενότητα και όχι τον εγωισμό μίας παράταξης». 

-Με όσους προτείνουν μη πολιτικό πρόσωπο, συμφωνείτε; 

«Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Διότι η πολιτική εμπειρία και η πολιτική σοφία είναι εκείνη που συμβάλλει στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων. Αυτό το πιστεύω και γενικότερα για τη διακυβέρνηση της χώρας. Τους τεχνοκράτες τους είδαμε και τους ζήσαμε.  Αυτά περί τεχνοκρατών ήταν ένας μύθος». 

-Γιατί και από ποιους καλλιεργήθηκε; 

«Και γιατί δώσαμε δικαίωμα οι πολιτικοί και γιατί εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα».

-Η προώθηση των τεχνοκρατών στην πολιτική εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα; 

«Ο πολιτικός δίνει λόγο στην εκλογική του περιφέρεια, σε αυτούς που τον ψηφίζουν. Ο τεχνοκράτης που δίνει;  Σε αυτούς που τον επιβάλλουν προφανώς. Και ποιοι μπορούν να επιβάλλουν;  Δεν έχω κάποιον στο μυαλό μου, γενικά το λέω. Ο πολιτικός αντλεί τη δύναμή του και νομιμοποιεί την παρουσία του στο δημόσιο βίο με την εντολή του εκλογικού σώματος». 

-Ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η συζήτηση για την εκλογή προέδρου, είναι επειδή αυτή θα κρίνει τη συνέχεια ή  μη της κυβέρνησης.  Φοβάστε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών; 

«Η εκλογή του Προέδρου απαιτεί σύμπραξη πολιτικών δυνάμεων και ενότητα. Αυτό είναι το πνεύμα του νόμου και όχι η ερμηνεία ότι μπορεί να είναι όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης». 

-Η αντιπολίτευση όμως υποστηρίζει ότι η Ν.Δ βγήκε πρώτο κόμμα με άλλο πρόγραμμα από αυτό που εφαρμόζει και με υποσχέσεις που δεν τήρησε. 

«Όλα αυτά, επί 40 χρόνια που έχουμε δημοκρατία,  τα έχουμε ακούσει πολλές φορές και από όλες τις πλευρές.  Οι κυβερνήσεις πρέπει να κρίνονται στο τέλος της τετραετίας.  Δεν μπορεί να υπάρχει ένας εκβιασμός που να λέει: διακόπτω την πορεία της κυβέρνησης επειδή δεν μου αρέσει.  Στη Ν.Δ δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε τις εκλογές,  γιατί πράξαμε αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον. Είπαμε στον λαό την αλήθεια». 

-Αυτήν που είπατε όταν αναλάβατε την εξουσία; Ήταν άλλη από αυτά που λέγατε πριν.

«Συμβαίνει τα κόμματα που είναι στην αντιπολίτευση –από μια παράδοση που υπάρχει στη χώρα μας-  να μην είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση και να αποδεχθούμε κάποιες πολιτικές επιλογές.  Όμως αυτό έχει βλάψει τον τόπο και τώρα υπάρχει μία αυξημένη ωριμότητα».  

-Μα ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο μιλούσε για άλλες συνταγές και άλλο μείγμα. 

«Και τώρα αυτό προσπαθεί να κάνει, άλλο μείγμα». 

-Πως το κάνει; Αφού οι δανειστές δεν πείθονται. Το πρόσφατο ταξίδι στο Βερολίνο δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα. 

«Δεν είναι έτσι. Διαφωνώ. Πέτυχε πολλά. Πέτυχε την αναγνώριση ότι Ελλάδα έχει προσπαθήσει κι έχει θετικά αποτελέσματα. Όταν αυτά λέγονται από την κυρία Μέρκελ και γίνονται αποδεκτά από τους εταίρους, η αντιμετώπιση της χώρας είναι διαφορετική. Όσο αυξάνεται το κύρος μας, κερδίζει πόντους η χώρα μας. Η λογική είναι ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και πρέπει να πετύχει κάποιους  στόχους. Σε αυτή την κατεύθυνση επιβραβεύτηκε ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή μας». 

-Είπατε πριν ότι δεν έχετε λόγο στη Ν.Δ να φοβάστε εκλογές. Το γεγονός ότι από πρώτο κόμμα,  έχετε υποχωρήσει στη δεύτερη θέση,  δεν είναι επαρκής λόγος για να μη θέλετε εκλογές; 

«Αν το δει κανείς με βάση τις δημοσκοπήσεις, είναι εύλογη η ερώτησή σας. Η πολιτική όμως έχει τη δική της δυναμική και με βάση τα χειροπιαστά αποτελέσματά της, είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος της διαδρομής -ελπίζω στο τέλος της τετραετίας-  θα κριθεί θετικά.  Άλλωστε ακόμα και σε αυτές τις μετρήσεις, η σύγκριση του Α. Σαμαρά με τον Α. Τσίπρα, αποβαίνει υπέρ του πρωθυπουργού».  

-Το κόμμα σας συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν έχει σταματήσει να ρίχνει όλο το φταίξιμο στην κυβέρνηση Καραμανλή, της οποίας υπήρξατε βασικό στέλεχος. 

«Ακούστε, δε συμφωνώ καθόλου με αυτή τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ  και ας έρθουν να το συζητήσουμε όποτε θέλουν». 

-Γιατί  η κυβέρνηση δεν προχώρησε, όπως είχε υποσχεθεί, σε εξεταστική για την Οικονομία, ώστε να δούμε ποιος  πραγματικά ευθύνεται και να μη λέει ο καθένας ότι θέλει; 

«Η εκπρόσωπός μας η κυρία Βούλτεψη απάντησε ότι αυτή η επιλογή θα ήταν άνετη αν ήμασταν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ανοίξουμε εσωτερικά μέτωπα στην κυβέρνηση και το σέβομαι αυτό». 

-Θα βλέπατε το σενάριο της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης με το ΠΑΣΟΚ του κ.Βενιζέλου μέσα; 

«Δεν είναι εφικτό. Εμείς είμαστε φιλελεύθεροι, αυτοί είναι σοσιαλιστές». 

-Είναι σήμερα σοσιαλιστές; 

«Αυτό είναι δικό τους θέμα. Το αναφέρουν όμως στον τίτλο του κόμματος τους.  Οι αναζητήσεις στις οποίες υποχρεώνεται το ΠΑΣΟΚ, πότε με το εγχείρημα της Ελιάς και πότε της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι μία εσωτερική συζήτηση δική τους.  Πάντως αποδείχθηκε και με  αυτό το εγχείρημα,  ότι οι πολιτικοί έχουν μεγαλύτερη ικανότητα διαχείρισης πολιτικών υποθέσεων  και όχι οι κύριοι ακαδημαϊκοί. Γιατί αν θυμάστε το εγχείρημα των 58, δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν ούτε ποιος θα είναι επικεφαλής τους και πως θα πάνε στις ευρωεκλογές». 

-Υπάρχουν πάντως προτάσεις και στη Ν.Δ να κάνει μια «δεξιά Ελιά». 

«Δημοκρατικό κόμμα είμαστε, ο καθένας έχει τις απόψεις του , αλλά τις αποφάσεις θα τις λάβουν τα όργανα του κόμματος». 

-Εσείς θα συμφωνούσατε με μία δεξιά Ελιά; 

«Όχι. Εγώ είμαι υπερήφανος για την ιστορία και την πορεία της Νέας Δημοκρατίας καθώς και για την ιδεολογική της ταυτότητα. Δεν έχω τέτοιες αναζητήσεις».  

-Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται να προκύπτει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Το σενάριο κυβέρνησης με κορμό ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεργασία κάποιων καραμανλικών βουλευτών, που διακινείται στα ΜΜΕ, πόσο σοβαρό είναι;  

«Η Ν.Δ πιστεύω ότι θα είναι πρώτο κόμμα. Αλλά δεν υπάρχουν βουλευτές στη Ν.Δ που θα πράξουν οτιδήποτε πέρα από  όσα θα αποφασίσει η ηγεσία και τα συλλογικά της όργανα. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιοι βουλευτές  να στηρίξουν κυβέρνηση Σύριζα». 

-Και όλα αυτά περί φλερτ καραμανλικών και Σύριζα που ακούγονται κατά καιρούς, πώς έχουν προκύψει; 

«Εγώ δεν έχω ακούσει κανέναν βουλευτή, που τρέφει σεβασμό κι εκτίμηση στον πρώην πρωθυπουργό, να αισθάνεται την ανάγκη να γίνει στυλοβάτης  του Σύριζα. Γράφονται πράγματα που δεν πρόκειται να γίνουν. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». 

-Κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ τη βλέπετε εφικτή; 

«Αυτό θα προϋπέθετε ότι ο Σύριζα θα εγκατέλειπε τις ακραίες δογματικές θέσεις που έχει  και θα προσχωρήσει στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας».

-Υπάρχει και το προηγούμενο των κυβερνήσεων Τζανετάκη και Ζολώτα όπου η Ν.Δ συνεργάστηκε με κομμουνιστές χωρίς να προσχωρήσουν στις θέσεις της Ν.Δ.  

«Δεν υπήρχε όμως ούτε ένα μέτρο κομμουνιστικής λογικής από τις κυβερνήσεις αυτές τότε.  Στήριξαν την κυβέρνηση και η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν η πολιτική μιας φιλελεύθερης οικονομικής διακυβέρνησης . Εδώ,  στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη που θέλουν έξοδο από την ευρωζώνη. Στην κυβέρνηση χρειάζονται υπεύθυνα στελέχη που να μην ταλαντεύονται».  

-Η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, που παραδέχονται όλοι-  δεν σας ενοχλεί;  

«Δεν υπάρχει απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα του βέτο.  Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έλληνας πρωθυπουργός, που αισθανόμενος ότι περιορίζεται η εθνική κυριαρχία μας, εν έκανε χρήση του βέτο. Η Ευρώπη είναι το κατεξοχήν πεδίο θεσμικού διαλόγου».  

-Ο κ. Σαμαράς, που πήγε πρόσφατα στο Βερολίνο,  και ο γάλλος πρωθυπουργός που πήγε την προηγούμενη μέρα,  διάλογο έκαναν με την κ.Μέρκελ; 

«Βεβαίως, τι κάνουν; Πήγαν για να πάρουν εντολές;  Η Γερμανία είναι ηγετική δύναμη σήμερα στην ΕΕ,  αλλά αυτό δεν της προσθέτει τίποτα παραπάνω από το δικαίωμα να έχει μία ψήφο». 

-Δηλαδή η θέση της λέτε ότι δεν μετράει παραπάνω; 

«Είναι βαρύνουσα, αλλά το πώς διαμορφώνεται μία υπόθεση στην ΕΕ είναι θέμα όλων των χωρών μελών.  Εγώ βλέπω τα πράγματα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να θωρακίσουμε την οικονομική μας ισχύ, να προσπαθήσουμε να φτάσουμε τον πυρήνα των χωρών της ΕΕ όλες οι χώρες. Είναι βαριά κουβέντα να λέμε ότι έχουμε χάσει εθνική κυριαρχία».