current views are: 1

3 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση09:39

Πάνος Καμμένος: Με τον ΣΥΡΙΖΑ βρισκόμαστε πιο κοντά από ότι ήμασταν μετά τις εκλογές του 2012

Παράγοντα «που θα αποτελέσει τη λύση για την επόμενη διακυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, το κόμμα του.

Δημοσίευση 09:39’
αρθρο-newpost

Παράγοντα «που θα αποτελέσει τη λύση για την επόμενη διακυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, το κόμμα του.

Στην Βασιλική Σιούτη 

Παράγοντα «που θα αποτελέσει τη λύση για την επόμενη διακυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, το κόμμα του. Δηλώνει επίσης έτοιμος να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο , όπως λέει, έχουν έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο. Τις επόμενες μέρες μάλιστα,  θα επισκεφτεί τον Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν το θέμα των κόκκινων δανείων και ελπίζει να υπάρχει συμπόρευση. 

-Στο κόμμα σας τα πράγματα είναι κάπως  δύσκολα τελευταία. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες» είναι το μόνο κίνημα που μετά το 2012 παρέμεινε σταθερό στις θέσεις του. Και απέναντι στην τρόικα και απέναντι στο χρέος. Το θέμα του λογιστικού ελέγχου του χρέους, η πορεία προς τη δικαιοσύνη εκείνων που αλλοίωσαν τα στατιστικά στοιχεία και οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο, η έρευνα και ο καταλογισμός ευθυνών, είναι θέματα για τα οποία εμείς δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας. Η αντίθεσή μας στη νέα τάξη πραγμάτων είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας. Είναι πολύ φυσικό, όταν ένα κίνημα δεν δέχεται να συμβιβαστεί με το κατεστημένο, με τις δυνάμεις της διαπλοκής και της διαφθοράς, να δέχεται πιέσεις. Πιέσεις που έχουν να κάνουν με αποστασίες και  με τη χρήση του κρατικού μηχανισμού δίωξης, όπως το ΣΔΟΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους 11 τους επισκέφτηκε ο ΣΔΟΕ αρκετές φορές. Κάποιους από αυτούς τους πίεσε πολύ. Το ότι εμείς δεν ενδώσαμε, σημαίνει ότι κρατάμε». 

-Έχετε υποστεί ωστόσο απώλειες… 

«Έχουμε υποστεί απώλειες  σε επίπεδο βουλευτών. Όσοι δεν είναι πια μαζί μας, έφυγαν χωρίς να υπάρχει πραγματική πολιτική αιτία. Πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκεί και η διαπλοκή και η κυβέρνηση… Εμείς απομονωθήκαμε τελείως από τα ΜΜΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΟΤΑΜΙ εμφανίστηκε 223 φορές παραπάνω από εμάς στις εκλογές, χωρίς να είναι στη Βουλή.  Η Χρυσή Αυγή 36 φορές παραπάνω.  Κι όμως αντέξαμε και θα αντέξουμε περισσότερο. Και θα αποτελέσουμε κι εκείνο τον παράγοντα -και για αυτό θέλουν να μας εξαφανίσουνε- που θα αποτελέσει τη λύση για την επόμενη διακυβέρνηση του τόπου. Για μία άλλη πολιτική». 

-Υπήρχε μια σύγχυση στην ταυτότητά σας. Στα εθνικά ήσασταν ξεκάθαρος,  αλλά στα υπόλοιπα, ένα τμήμα των ΑΝΕΛ κοιτούσε προς τα δεξιά, ενώ είχατε κι ένα άλλο που κοιτούσε πιο αριστερά. Και υπήρχαν κάποιοι που σας τραβούσαν από τη μία και κάποιοι από την άλλη πλευρά.  

«Πάντα το κέντρο ήταν μία δύναμη που κάποιοι ήθελαν να την τραβήξουν δεξιά και άλλοι αριστερά. Είμαστε μία πολιτική δύναμη του χώρου του κέντρου, μία πατριωτική και δημοκρατική δύναμη, η οποία συνδέει ανθρώπους του πατριωτικού κέντρου με ανθρώπους που ανήκουν στην πατριωτική κεντροαριστερά και την πατριωτική κεντροδεξιά». 

-Με τον ΣΥΡΙΖΑ τι συμβαίνει; Μετά τις εκλογές του 2012 έδειχνε να είστε πιο κοντά. Απομακρύνεστε;

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουμε να έχουμε έναν έντιμο πολιτικό διάλογο. Συμφωνούμε σε αρκετά και εγώ θα σας έλεγα ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ότι ήμασταν μετά τις εκλογές του 2012. Αν δει κανείς τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, θα διαπιστώσετε  ότι περιέχονται πολλές θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όπως η μετατροπή του Παρακαταθηκών και Δανείων σε τράπεζα για την ανάπτυξη, σαν κύρια βάση του μηχανισμού που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αύριο. Στα θέματα της μετανάστευσης, από εκεί που μιλούσαν για άδεια παραμονής σε κάθε μετανάστη, τώρα μιλάνε για αναστολή της συνθήκης του Δουβλίνου. Στα εθνικά θέματα υπήρχαν πράγματι μεγάλες διαφορές και αυτά για εμάς ήταν κόκκινες γραμμές. Αλλά τα ακραία στελέχη, όπως αυτά που μιλούσαν για το όνομα της Μακεδονίας, απομονώθηκαν από την ηγεσία τους. Θα έλεγα λοιπόν ότι είμαστε πιο κοντά. Αυτό φάνηκε και από τις κοινές πορείες που είχαμε για το θέμα της ΔΕΗ, των αιγιαλών… Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτώ τον κ.Τσίπρα και θα του καταθέσω την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα κόκκινα δάνεια και ελπίζω ότι εκεί θα υπάρχει μία συμπόρευση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαστε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όμως στο όνομα της δημιουργίας ενός μετώπου και μιας διακυβέρνησης που ο ένας θα σέβεται τις κόκκινες γραμμές του άλλου, για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα πορεία, θα συμπέσουμε».  

-Θα βλέπατε θετικά δηλαδή το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ; 

«Η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη. Έχουμε κάποιες κόκκινες γραμμές που δεν διαπραγματευόμαστε. Είναι εθνικά θέματα, θέματα που έχουν να κάνουν με την εκκλησία… προϋπόθεση για να συνεργαστούμε θα είναι να γίνουν σεβαστές και οι δικές μας οι θέσεις,  για να υπάρχει μία συμπόρευση…». 

-Για την εκκλησία που λέτε , μετά και την επίσκεψη στο Άγιο Όρος, δεν σηματοδοτεί αυτό για εσάς μια αλλαγή;  

«Αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχουν και κάποια θέματα στην οικονομία. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για Επιτροπή  λογιστικού ελέγχου του χρέους…». 

-Βλέπετε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην παραμένει σταθερός σε αυτή τη θέση του; 

«Αυτή είναι η επίσημη θέση του, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες φωνές. Θα πρέπει όμως να συμφωνήσουμε σε ένα δημόσιο διάλογο για αυτό και να προχωρήσουμε. Η επόμενη μέρα από τις εκλογές που θα γίνουν,  θα είναι μία επόμενη μέρα για όλους μας. Όμως πιστεύω ότι θα προκύψουν  κι άλλες δυνάμεις που θα συνδράμουν στη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.  Τη Δευτέρα των εκλογών δεν θα υπάρχει ούτε Βενιζέλος ούτε Σαμαράς. Θα μπορεί να προκύψει όμως,  μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και η Ελλάδα θα μπορεί να διαπραγματευθεί κανονικά και να αναδείξει την εθνική της θέση: Ανατροπή της συμφωνίας-κόλαφο που έχει υπογράψει η συγκυβέρνηση με 340 δισεκατομμύρια να πληρώνονται  από έναν λαό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις βασικές ανάγκες του.  Να αλλάξουμε την πολιτική που εξαθλιώνει τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, που καταργεί την ιδιωτική περιουσία». 

-Αν προκύψει μία κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και εσάς; Θα συμμετείχατε;  

«Με το ΣΥΡΙΖΑ ξέρω που βαδίζουμε, γιατί συνομιλούμε. Η ΔΗΜΑΡ είναι μία παράταξη που δεν θα υπάρχει στο χάρτη την επόμενη μέρα. Όσο αφορά το Ποτάμι, είναι ένα πολύ θολό ποτάμι. Από τη μια συνομιλεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη συνομιλεί με τον Σαμαρά. Θέλει να είναι μέσα στα πράγματα ό,τι και αν συμβεί . Νομίζω ότι τέτοιες πολιτικές δυνάμεις, που δεν ξεκαθαρίζουν τι πραγματικά θέλουν και το μόνο που θέλουν είναι να συμμετάσχουν στο μοίρασμα της εξουσίας, δεν θα είναι οι καλύτεροι συνέταιροι. Αυτό όμως θα το κρίνει ο ελληνικός λαός που θα ψηφίσει». 

-Σας φοβίζει η επόμενη μέρα των εκλογών;  

«Όχι δεν μας φοβίζει η επόμενη μέρα των εκλογών. Την περιμένω με πολλή αγωνία. Θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός, παρότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από το δόγμα του σοκ, είναι ένας λαός που στην ιστορία του απέδειξε ότι ζυγό δεν υπομένει».