NEWPOST ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Κρις Σπύρου: Πιο φιλελληνική απ’ όλες μια προεδρία Χίλαρι

Σημαντικό ρόλο στον αγώνα της Χίλαρι Κλίντον για την Προεδρία των ΗΠΑ, θα παίξει ο ΕλληνοΑμερικάνος πολιτικός Κρις Σπύρου

Ο Κρις Σπύρου δεν είναι τυχαία περίπτωση στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χάμσαϊρ, Πρόεδρος του τοπικού Δημοκρατικού κόμματος, καθώς και επικεφαλής των εκλεκτόρων του Μπίλ Κλίντον. Τόσο με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και με την σύζυγό του Χίλαρι, είναι στενοί φίλοι εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια. Ο Κρις Σπύρου μάλιστα ήταν ο πρώτος που επίσημα κατέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών του Νιού Χάμσαϊρ, αίτημα για σύσταση επίσημης επιτροπής για την προώθηση της υποψηφιότητας της Χίλαρι ως Προέδρου των ΗΠΑ για τις εκλογές το 2016. Και τώρα που η Χίλαρι ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της, ο Σπύρου είναι έτοιμος να ριχτεί στον καλό αγώνα. Έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του την Ελλάδα και τα συμφέροντά της.

Επί τη ευκαιρία, βρήκαμε τον Κρις Σπύρου στο γραφείο του στην οδό Μασσαλίας (είναι Πρόεδρος της ΕλληνοΑμερικανικής Ένωσης) και τον ρωτήσαμε για την Χίλαρι και τις προεδρικές του 2016. Οι απαντήσεις του ακολουθούν:

- Ησασταν ο πρώτος που σύστησε επιτροπή υποστήριξης της Χίλαρι, πριν από αρκετό καιρό. Αισθάνεστε δικαιωμένος τώρα;

- Μάλιστα. Ήμουν ο πρώτος που επίσημα κατέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών της Πολιτείας μου, το Νιού Χάμσαϊρ, αίτημα για σύσταση επίσημης επιτροπής για την προώθηση της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον ως Προέδρου των ΗΠΑ για τις εκλογές το 2016. Επειδή η Πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ διεξάγει την πρώτη προκριματική ψηφοφορία, είναι για τον κάθε υποψήφιο η πιο σημαντική προεκλογική πολιτική στάση. Το 1992 ήμουν Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ και γνωρίζω από πρώτο χέρι την σημαντικότητα του να ξεκινά κανείς νωρίς την προεκλογική εκστρατεία στην Πολιτεία μου. Οι σκοποί που κατέθεσα επίσημα στην Επιτροπή είναι: Πρώτον, να προσελκύσει όσους περισσότερους υποστηρικτές για την υποψηφιότητα της Χίλαρι, και πραγματικά έχουμε πολλές χιλιάδες άτομα, όχι μόνον από την Πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ, αλλά από όλη την Αμερική και όλον τον κόσμο, που ανταποκρίθηκαν θετικά μέσω της ιστοσελίδας μας http://in2016runhillaryrun.org/ Ο δεύτερος και ουσιαστικός λόγος για την σύσταση της Επιτροπής είναι ότι πιστεύω προσωπικά πως ήρθε η ώρα να εκλεγεί γυναίκα για πρώτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ, και καλύτερη υποψήφια από την Χίλαρι Κλίντον δεν μπορούσε να υπάρξει. Η Χίλαρι αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στην παράκληση των χιλιάδων υποστηρικτών της και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της επίσημα πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι αισθάνομαι δικαιωμένος, θα έλεγα ότι αισθάνομαι υπερήφανος και έτοιμος για τον αγώνα της εκλογής της Χίλαρι Κλίντον στο Νιού Χάμσαϊρ και στις άλλες 49 Πολιτείες των ΗΠΑ. Και όπως είπα στην ίδια, θα είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Και το αποτέλεσμα θα είναι: Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

- Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα των αντιθέσεων. Κάποια τμήματά της είναι πολύ μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο και κάποια άλλα πολύ πίσω. Πιστεύετε ότι είναι έτοιμες για μια γυναίκα πρόεδρο;

- Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ σήμερα είναι πανέτοιμες για γυναίκα Πρόεδρο. Όπως δήλωσα εδώ και χρόνια, η Χίλαρι είναι πιο έμπειρη, πιο δοκιμασμένη και πιο ενημερωμένη στην άσκηση εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από ότι ήταν ο Πρόεδρος Κλίντον όταν έβαλε υποψηφιότητα για Πρόεδρος των ΗΠΑ το 1991, στην Πολιτεία που εγώ ήμουν Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Και αν ο Μπιλ Κλίντον κατέληξε να είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους Προέδρους της Αμερικής, φαντάσου τι θα είναι η Χίλαρι!

- Τι θα μπορούσε να απαντήσει η Χίλαρι σε όσους θα την κατηγορούσαν για οικογενειοκρατία;

- Οικογενειοκρατία στην δημοκρατία δεν υπάρχει. Μόνο σε μοναρχίες και σε δικτατορικά καθεστώτα, όπως αποδείχθηκε το 2008, όταν έχασε τις προκριματικές εκλογές από τον Μπαράκ Ομπάμα. Η δημοκρατία δεν ακούει στη λέξη οικογενειοκρατία.

- Θα μπορέσουν οι Ρεπουμπλικάνοι να εκμεταλλευτούν κάποιες δύσκολες στιγμές της θητείας της στο Υπουργείο Εξωτερικών για να εκτροχιάσουν την καμπάνια της;

- Όχι. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι και μη, πλάθουν ψευτο-γεγονότα για να καταστρέψουν την εικόνα της Χίλαρι σήμερα, όπως έχουν προσπαθήσει να πετύχουν τα τελευταία 25 χρόνια χωρίς επιτυχία. Θα αποτύχουν και τώρα. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι προσπαθούν πάντα να κρύψουν την κακομοιριά τους και την κακοήθειά τους κάτω από ψευτο-επιθέσεις. Οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα «πυρο-τεχνάσματα» των Ρεπουμπλικανών. Τα δοκίμασαν και με τον Μπαράκ Ομπάμα και έφαγαν τα μούτρα τους. Ως προς τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους κατά της Χίλαρι, από τώρα τους λέω καλή όρεξη.

- Πόσο σημαντική θα είναι για την Χίλαρι η παρουσία του πάντα δημοφιλέστατου Μπιλ Κλίντον στο πλευρό της;

- Η παρουσία του Μπιλ Κλίντον ο οποίος είναι φίλος μου, όπως είναι και η Χίλαρι, στο πλευρό της, θα είναι όσο σημαντική ήταν και η δική της παρουσία στο πλευρό το δικό του τα τελευταία 30 χρόνια της πολιτικής του ύπαρξης.

 

- Ως φίλος της οικογένειας θα στρατευθείτε κι εσείς στον αγώνα της;

- Είμαι ο πρώτος εθελοντής στρατιώτης. Δεν χρειάζομαι καμία επιστράτευση. Όπως είπα και πριν, θα είμαι στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης από το Νιού Χάμσαϊρ, μέχρι την Αλάσκα και την Καλιφόρνια και την μακρινή Χαβάϊ

- Θα παίξει ρόλο το Tea party στις προσεχείς προεδρικές εκλογές;

- Ναι. Θα διασφαλίσει στις προκριματικές εκλογές την ανάδειξη του πιο ακροδεξιού υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Είπα εδώ και χρόνια ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα έπρεπε να επιδοτεί το Tea Party, γιατί κατόρθωσε να ωθήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να «παίζει μόνο ακροδεξιά».

- Για τα ελληνικά συμφέροντα είναι καλή, κακή ή ουδέτερη μια προοπτική προεδρίας της Χίλαρι;

- Κανείς άλλος από τους πολιτικούς της Αμερικής δεν υπήρξε τόσο φιλέλληνας όσο ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον. Και οι δύο γνωρίζουν σε βάθος τα ελληνικά θέματα, έχουν στενές σχέσεις με Ελληνοαμερικανούς πολίτες και πιστεύουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας  - Αμερικής πρέπει να είναι στο υψηλότερο φιλικό επίπεδο. Ημουν μαζί με τον Μπιλ Κλίντον όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα κατά την δεύτερη θητεία της Προεδρίας του. Η ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, θα μείνει στην ιστορία ως η πιο ουσιώδης και φιλελληνική ομιλία Αμερικανού Προέδρου. Η Χίλαρι γνωρίζει ότι το 2008, όταν κέρδισε την Πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ και έσωσε την πολιτική της καριέρα, μετά την ήττα της στην Άϊοβα, η νίκη της οφειλόταν στην απόλυτη υποστήριξη της σημαντικότατης ελληνοαμερικανικής κοινότητας του Νιού Χάμσαϊρ.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ