ΓΛΥΚΟ

Τάρτα τατέν μήλου

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2017, 15:51 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017, 15:34
Τάρτα τατέν μήλου
Facebook Twitter Whatsapp

Η Τάρτα Τατέν είναι ένα από τα γλυκά που δημιουργήθηκαν κατά λάθος και έμειναν στην ιστορία σαν τα "λάθη" της μαγειρικής που λάτρεψε ο κόσμος. Το 19ο αιώνα στην Γαλλία η ανάποδη μηλόπιτα σερβιρίστηκε έτσι απλά διότι η μαγείρισσα είχε κάψει τα μήλα!

Υλικά

 

  • 6 μήλα Granny Smith, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1/2-2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 μισογεμάτο κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 φύλλο σφολιάταw, κυκλικά κομμένο (περίπου 25 cm σε διάμετρο)

Εκτέλεση

Βάζουμε τα μήλα με την κανέλα και το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μαντεμένιο τηγάνι και αφού λιώσει, τοποθετούμε τα μήλα έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν ομόκεντρο κύκλο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα μήλα μας να χρυσίσουν και να αρχίσουν να καφετίζουν. Εν τω μεταξύ, βάζουμε το φούρνο μας να προθερμανθεί στους 190° C.

Στη συνέχεια, παίρνουμε τη σφολιάτα και πολύ προσεκτικά, για να μη μας σπάσει, την τοποθετούμε πάνω από το μείγμα με τα μήλα, παραχώνοντας τις άκρες της προς τα μέσα. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, ή έως ότου φουσκώσει η σφολιάτα μας και χρυσίσει. Βγάζουμε το μαντεμένιο τηγάνι από το φούρνο, αφήνουμε τη τάρτα να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.

Tips

Ένα καλό μαντεμένιο τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο είναι η πιο σωστή επιλογή σκεύους για την Τάρτα τατέν

.gourmed.gr

Πηγή: .gourmed.gr