ΓΛΥΚΟ

Μηλόπιτα με πατισερί

Δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2017, 08:01 / Ανανεώθηκε 5 Δεκεμβρίου 2017, 01:10
Μηλόπιτα με πατισερί
Facebook Twitter Whatsapp

Γλυκό για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές που ήδη είναι εδώ!

Υλικά

 

για τη βάση-ζύμη

 

  • 270 γρ. βούτυρο πολύ παγωμένο+ έξτρα για το σκεύος
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 κ.γ εκχύλισμα  βανίλιας
  • ½ κ.σ. κανέλα σκόνη

για την κρέμα πατισερί

 

  • 1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 270 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 6 κρόκους
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 μήλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ. γ. κανέλα


Εκτέλεση

για τη βάση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια ή στο μίξερ με το φτερό και τα χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 20x30 εκ., το βουτυρώνουμε και απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας ώστε να καλύψει την επιφάνεια του σκεύους.
Το ψήνουμε για 20-30 λεπτά.

για την κρέμα πατισερί

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 700 γρ. από το γάλα, τον λοβό βανίλιας, και τους σπόρους αφού τους έχουμε αφαιρέσει από το λοβό με ένα μαχαιράκι. Προσθέτουμε όλη τη ζάχαρη αλλά δεν ανακατεύουμε. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να πάρει μία βράση.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ, τους κρόκους, τα υπόλοιπα 300 γρ. από το γάλα και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά για να μην κάνει γρομπαλάκια.
Όταν βράσει το γάλα, αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μέσα το μείγμα από το μπολ.

Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον λοβό και με το σύρμα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε καλά συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσπαθούμε να "ψήσουμε" την κρέμα μιας και το κορν φλάουρ πρέπει να ψηθεί για να "εξαφανιστεί" η γεύση του. Αυτό μπορεί να πάρει και δέκα λεπτά μαγειρέματος σε πολύ σιγανή φωτιά και συνεχές ανακάτεμα. Τέλος αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Όταν είναι έτοιμη, την απλώνουμε πάνω από την ψημένη βάση μας. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε πάνω από την πατισερί. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Βάζουμε στο γκριλ για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τη σερβίρουμε ζεστή.

akispetretzikis.com