ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μηλόπιτα Τατέν: το λάθος που βγήκε σε …γλυκό

της Χριστίνας Τσαμουρά - Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2018, 08:18 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2018, 10:17
Μηλόπιτα Τατέν: το λάθος που βγήκε σε …γλυκό
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς η απροσεξία των αδερφών Τατέν, στα τέλη του 1800, «γέννησε» ίσως τη διασημότερη μηλόπιτα του κόσμου: την ανάποδη.

Υπάρχουν λάθη που βγαίνουν τελικά σε καλό και άλλα λάθη που βγαίνουν τελικά σε …γλυκό. Στα τελευταία ανήκει η απροσεξία των αδερφών Τατέν, που εκεί, στα τέλη του 1800, στην κουζίνα του μικρού τους πανδοχείου, έφτιαξαν κατά λάθος ίσως τη διασημότερη μηλόπιτα του κόσμου: την ανάποδη.

Μια ανάποδη τάρτα, που τη γυρίζεις στο τέλος απ’ την καλή, έμελλε να γίνει μια από τις πλέον διάσημες μηλόπιτες του κόσμου. Η τάρτα Τατέν λέγεται ότι δημιουργήθηκε τυχαία στο «Hotel Tatin» την τελευταία δεκαετία του 1880. Επρόκειτο για ένα μικρό ξενοδοχείο στη γαλλική περιοχή Lamotte-Beuvron, που διηύθυναν δυο γυναίκες, οι αδερφές Στεφανί και Καρολίν Τατέν. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη αφήγηση, η Στεφανί, που είχε αναλάβει την κουζίνα και τα καθημερινά μαγειρέματα, ξεκίνησε να φτιάχνει μια παραδοσιακή μηλόπιτα, αλλά ξεχάστηκε απ’ την κούραση της ημέρας και παράψησε τα μήλα μες στο βούτυρο και τη ζάχαρη....

Όταν η μυρωδιά της καμένης καραμέλας έφτασε στα ρουθούνια της καταπονημένης μαγείρισσας ήταν πια αργά. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει το γλυκό, αυτοσχεδίασε σκεπάζοντας τα παραψημένα μήλα με τη ζύμη –καπακώνοντας δηλαδή τη γέμιση με τη …βάση– και ρίχνοντας την ανάποδη πίτα για λίγο στο φούρνο. Στη συνέχεια την ξεφόρμαρε, γυρίζοντας την απ’ την καλή, και τη σέρβιρε στους πελάτες… Προς μεγάλη της έκπληξη αντί για διαμαρτυρίες επήρθε ενθουσιασμός στην πελατεία και η ανάποδη μηλόπιτα εξελίχτηκε σε εμβληματικό γλύκισμα του ξενοδοχείου, που την ενσωμάτωσε στο σταθερό του μενού.

Όπως συμβαίνει πάντα με την ιστορίες που χάνονται στα βάθη των αιώνων, ιστορικοί της γεύσης και γαστρονόμοι ερευνητές διαφωνούν για το πόσο γνήσια είναι η δημιουργία των αδερφών Τατέν, με αρκετούς να ισχυρίζονται ότι η ιδέα της ανάποδης τάρτας υπάρχει καταγραμμένη ήδη από το 1840 και ότι οι ίδιες οι αδερφές Τατέν ποτέ όσο ζούσαν και σέρβιραν το γλυκό δεν το υπέγραψαν ως «Τάρτα Τατέν» και πως ο τίτλος δόθηκε τιμής ένεκεν, μετά το θάνατό τους, καθώς ήταν αυτές που με τον τρόπο τους το έκαναν διάσημο.

Αλλά γιατί να αφήσουμε την πραγματικότητα να μας χαλάσει μια ωραία ιστορία, που λέει και η γνωστή ρήση; Δεν πάμε καλύτερα να δούμε την απλή συνταγή;