Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ραβιόλες στο φούρνο

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2017, 14:11 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2017, 15:18
Ραβιόλες στο φούρνο
Facebook Twitter Whatsapp

Φουρνιστές ραβιόλες με αναρή και χαλούμι.

Υλικά

 

  • 1 πακέτο κατεψυγμένες ραβιόλες,
  • 1 κύβος ζωμού κότας ή λαχανικών (προαιρετικά),
  • 2 φλ. σάλτσα ντομάτας (έτοιμη ή σπιτική, δες πιο κάτω συνταγή),
  • 250 γρ. φρέσκια ανάλατη αναρή λιωμένη με πιρούνι (1 φλ.),
  • ½ κουταλάκι ρίγανη,
  • ½ κουταλάκι τριμμένο ξηρό δυόσμο,
  • 3/4 φλ. ψιλοτριμμένο χαλλούμι,
  • ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό για γαρνίρισμα (προαιρετικά),
  • αλάτι, πιπέρι,
  • βούτυρο για άλειμμα.

 

Εκτέλεση

Βράζετε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα (με αλάτι ή τον κύβο ζωμού). Όταν κοχλάσει, ρίχνετε μέσα τις κατεψυγμένες ραβιόλες, αφήνετε να κοχλάσει ξανά το νερό (ή ο ζωμός), χαμηλώνετε τη φωτιά και τις σιγοβράζετε μέχρι να ξασπρίσουν και να μαλακώσουν, χωρίς όμως να παραβράσουν (θα ψηθούν και στο φούρνο). Τις στραγγίζετε και τις επιστρέφετε στην κατσαρόλα να μείνουν ζεστές.

Στο μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο ταψάκι του φούρνου (22 x 28 εκ. περίπου). Χτυπάτε στο πολυμίξερ ή το μπλέντερ την αναρή με 1 φλιτζάνι από τη σάλτσα ντομάτας, μέχρι να γίνει ένα λείο και ομοιογενές μίγμα. Βάζετε σε ένα κατσαρόλι την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και όταν κοχλάσει, προσθέτετε το μίγμα σάλτσας-αναρής και συνεχίζετε το βράσιμο ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να κοχλάσει ξανά το μίγμα. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέσα τη ρίγανη και το δυόσμο.

Απλώνετε στο ταψάκι μια λεπτή στρώση μίγματος ντομάτας και ύστερα βάζετε από πάνω μια στρώση με το 1/3 από τις ραβιόλες. Τις πασπαλίζετε με το 1/3 του χαλλουμιού και επαναλαμβάνετε τις στρώσεις δύο ακόμα φορές. Βάζετε στο φούρνο το ταψί και ψήνετε τις ραβιόλες για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ροδίσει ελαφρά το χαλλούμι. Τις σερβίρετε, αν θέλετε, πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό.

σάλτσα ντομάτας
Ζεσταίνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρετε μέσα 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε 4 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες και 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό και σιγοβράζετε το μίγμα για 10 περίπου λεπτά. Ρίχνετε μέσα 1 φλ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 1 πρέζα ζάχαρη και αλατοπίπερο και συνεχίζετε το βράσιμο, πάντα σε χαμηλή φωτιά, για 10 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

xrysessyntages.com