current views are: 1

2 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση08:10

Ο Βενιζέλος ονειρεύεται να ξαναχτίσει το ΠΑΣΟΚ του… Ανδρέα!

Οι πολιτικοί αρχηγοί συνηθίζουν, προκειμένου να τονώσουν το ηθικό των στελεχών τους, να λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω. Να παρουσιάζουν το μέλλον του κόμματός τους ευοίωνο, για να πάρουν οι οπαδοί τα πάνω τους. 

Δημοσίευση 08:10’
αρθρο-newpost

Οι πολιτικοί αρχηγοί συνηθίζουν, προκειμένου να τονώσουν το ηθικό των στελεχών τους, να λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω. Να παρουσιάζουν το μέλλον του κόμματός τους ευοίωνο, για να πάρουν οι οπαδοί τα πάνω τους. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί συνηθίζουν, προκειμένου να τονώσουν το ηθικό των στελεχών τους, να λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω. Να παρουσιάζουν το μέλλον του κόμματός τους ευοίωνο, για να πάρουν οι οπαδοί τα πάνω τους. Ενίοτε, το παρακάνουν. Και τότε πέφτει γέλιο. 

Χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε ως προφανή στόχο η «Κεντροαριστερά της ευθύνης» να είναι ο τρίτος πόλος (και εκλογικά), να είναι «αυτός που μπορεί και πρέπει να σπάσει τον τεχνητό διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», να είναι ο φορέας τουλάχιστον της τρίτης εντολής, πάνω από τη Χρυσή Αυγή. Ταυτοχρόνως χαρακτήρισε «γελοία» τη συζήτηση περί ηγεσίας, ενώ υπάρχουν, όπως είπε, τόσο σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα, την κοινωνία και την παράταξη- αυτό όμως είναι μια άλλη υπόθεση, μιας άλλης στιγμής. 

Το θέμα είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει δείξει εδώ και ημέρες ότι πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ- Ελιά να πάρει τα πάνω του. Να ανακάμψει, να αυξήσει την επιρροή του και- γιατί όχι, να ξαναγνωρίσει δόξες σαν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, του Σημίτη και για ένα- δύο χρόνια, το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου. 

Το ερώτημα που τίθεται, ακόμα και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι πως είναι δυνατόν ο Πρόεδρος του κόμματος να εμφανίζεται τόσο αιθεροβάμων και να ονειρεύεται (ακόμα και νύχτες του θέρους) την επάνοδο σε ημέρες δόξας όταν όλα τα στοιχεία συνηγορούν περί του αντιθέτου. 

Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου οι οποίοι πιστεύουν ακριβώς στο ίδιο θαύμα, προσπαθούν να εξηγήσουν που εδράζεται η αισιοδοξία του Προέδρου. Λένε λοιπόν ότι με τη ΔΗΜΑΡ στο καναβάτσο και το «Ποτάμι» να επιδεικνύει τα συντηρητικά του χαρακτηριστικά, το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να  συσπειρώσει τον κόσμο της κεντροαριστεράς, έστω και αν πολλοί έχουν ήδη εναγκαλιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αξιοποιώντας- προσθέτουν- αυτή τη δυνατότητα να επανακάμψουν νικητές και τροπαιούχοι. 

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει και την πολιτική των συνεχών διαφοροποιήσεων εντός της κυβέρνησης, κάνοντας τα νεύρα των γαλάζιων υπουργών τσατάλια.

Για ότι και αν συζητείται, το ΠΑΣΟΚ έχει μια διαφορετική προσέγγιση, πιο «προοδευτική», πιο «φιλολαϊκή». Και για τη «μικρή ΔΕΗ» και για τη διαθεσιμότητα και για τον αριθμό των δόσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμα και για το… πέναλτι του Γκέκα και για τον Φερνάντο Σάντος- Θου Κύριε φυλακὴν τω στόματί μου…