current views are: 4

23 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση07:29

Μακάβριος τουρισμός στο… Τσερνόμπιλ! (Εκτενές φωτορεπορτάζ)

10.000 τουρίστες το χρόνο προσελκύει ένας ως επί το πλείστον ασυνήθιστος προορισμός για διακοπές που δεν είναι άλλος παρά ο χώρος της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής όλων των εποχών στο Τσερνόμπιλ. 

Δημοσίευση 07:29’
αρθρο-newpost

10.000 τουρίστες το χρόνο προσελκύει ένας ως επί το πλείστον ασυνήθιστος προορισμός για διακοπές που δεν είναι άλλος παρά ο χώρος της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής όλων των εποχών στο Τσερνόμπιλ. 

10.000 τουρίστες το χρόνο προσελκύει ένας ως επί το πλείστον ασυνήθιστος προορισμός για διακοπές που δεν είναι άλλος παρά ο χώρος της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής όλων των εποχών στο Τσερνόμπιλ

Το ταξίδι ξεκινάει από το Κιέβο. Δύο ώρες αργότερα φτάνουν οι τουρίστες μπροστά στην ‘‘απαγορευμένη ζώνη” ακτίνας 30 χιλιομέτρων όπου ο στρατός θα ελέγξει τα διαβατήριά τους πριν εισέλθουν στη ζώνη αυτή. 


Το λεωφορείο οδεύει σ’έναν μακρύ δρόμο δίχως τελειωμό όπου δεν υπάρχει ίχνος ζωής καθώς τα χωριά καταστράφηκαν από μπουλντόζες λίγες μέρες μετά την πυρηνική καταστροφή. 

Οι τουριστικές εκδρομές από το Κιέβο στο Τσερνόμπιλ ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2011. Το Κιέβο προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτή τη μορφή τουρισμού που έχει τάση να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. «Έτσι έχουν τα πράγματα, υπάρχει ένας μεγάλος πολιτισμικός πλούτος στο Κιέβο, αλλά υπάρχει και το Τσερνόμπιλ» είχε δηλώσει ο διευθυντής του ξενοδοχείου Intercontinental στο Κιέβο.

  
Δημοτικό σχολείο στο γειτονικό χωριό Καπούσι. «Οι κάτοικοι του χωριού είδαν να περνάνε τα λεωφορεία γεμάτα με κόσμο να εκκενώνουν την πόλη Πριπγιάτ, γνωστή πλέον ως η πόλη φάντασμα. Δεν ήξεραν τι συνέβαινε. Το χωριό εκκενώθηκε 1 εβδομάδα μετά την καταστροφή» λέει ο οδηγός στους τουρίστες που βρίσκονται στην απαγορευμένη πλέον ζώνη. 


Λίγα λεπτά αργότερα οι τουρίστες μπορούν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια την πηγή της ιστορικής αυτής καταστροφής, τον περίφημο αντιδραστήρα Νο 4. Το λεωφορείο κάνει στάση λίγα μόλις μέτρα απόστασης  από τον αντιδραστήρα και το κτίριο που φιλοξενεί ακόμα σήμερα 200 τόνους ουρανίου. 

Η όλη εκδρομή στοιχίζει γύρω στα 115 ευρώ το άτομο ενώ είναι απαγορευμένη στους ανηλίκους. Σύμφωνα με έναν τουριστικό οδηγό οι πιο γενναίοι που δέχονται την πρόκληση να εξερευνήσουν το Τσερνόμπιλ είναι οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Σκανδιναβοί τονίζοντας πως οι ξένοι συχνά φοβούνται να πατήσουν στην απαγορευμένη ζώνη ενώ οι Ουκρανοί δεν θέλουν να πάνε είτε διότι θεωρούν πως το Τσερνόμπιλ δεν είναι πάρκο ψυχαγωγίας είτε διότι φοβούνται μη μολυνθούν. 


Η επίσκεψη στην απαγορευμένη ζώνη γίνεται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Πριν βγουν από την απαγορευμένη ζώνη,οι τουρίστες, θα πρέπει να περάσουν μέσα στον ατσάλινο ανιχνευτή ραδιενέργειας περιμένοντας το περιβόητο πράσινο φωτάκι να ανάψει αλλιώς… μπορεί και η πόλη φάντασμα να τους φιλοξενήσει! 


σχετικα αρθρα