current views are: 28

29 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση14:40

Σεβίλλη: Ζωντάνια και πλούσια ιστορία που γοητεύει (φωτό)

Πατρίδα του φλαμένκο και των ταυρομαχιών, η Σεβίλλη, στην ηλιόλουστη Ανδαλουσία, με τα ανεπανάληπτα μνημεία της και τον χιλιοτραγουδισμένο ποταμό Γουαδαλκιβίρ, σαγηνεύει με το πάθος και το έντονο ισπανικό της ταμπεραμέντο…

Δημοσίευση 14:40’

Πατρίδα του φλαμένκο και των ταυρομαχιών, η Σεβίλλη, στην ηλιόλουστη Ανδαλουσία, με τα ανεπανάληπτα μνημεία της και τον χιλιοτραγουδισμένο ποταμό Γουαδαλκιβίρ, σαγηνεύει με το πάθος και το έντονο ισπανικό της ταμπεραμέντο…

Πατρίδα του φλαμένκο και των ταυρομαχιών, η Σεβίλλη, στην ηλιόλουστη Ανδαλουσία, με τα ανεπανάληπτα μνημεία της και τον χιλιοτραγουδισμένο ποταμό Γουαδαλκιβίρ, σαγηνεύει με το πάθος και το έντονο ισπανικό της ταμπεραμέντο…

Είναι η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, η πατρίδα του καρδιοκατακτητή Δον Ζουάν, το ωραιότερο στολίδι του ποταμού Γουαδαλκιβίρ και ο τόπος όπου εκφράζεται ιδανικά η αρμονική συνύπαρξη όλων των πολιτισμών που πέρασαν κατά καιρούς από την Ιβηρική Χερσόνησο. Άραβες, Χριστιανοί και Εβραίοι, όλοι «υπέκυψαν» αμαχητί στην απροσμέτρητη γοητεία που αποπνέει η Σεβίλλη.

Σεβίλλη, η πόλη των βασιλέων

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ηρακλής ίδρυσε εδώ την πόλη «Ίσπαλις», όνομα που διατήρησαν και οι Ρωμαίοι. Με τον ερχομό της αραβικής δυναστείας των Αλμοαδών στην Ανδαλουσία τον 12ο αι., η Σεβίλλη γνώρισε την πιο λαμπρή περίοδο της έως τότε ιστορίας της. Οι Άραβες την ονόμασαν Isbiliya και τη στόλισαν με κάποια από τα σπουδαιότερα κτίσματα και μνημεία που ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Με την επανάκτηση της Ιβηρικής από τους Καθολικούς Βασιλείς τον 15ο αι., γίνεται σπουδαίο οικονομικό κέντρο, όπου καταφτάνουν πολλά πλούτη από την Αμερική, την οποία μόλις είχε ανακαλύψει ο Κολόμβος. Τα επόμενα χρόνια, αν και έχασε το πρότερο πολιτικό της κύρος, διατήρησε, ωστόσο, τη μαγική της ατμόσφαιρα.

Στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ

Ο διάσημος Γουαδαλκιβίρ, το ποτάμι που ύμνησε στα ποιήματά του ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, είναι το ιδανικό σημείο αφετηρίας για μια περιήγηση στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Από τον Torre del Oro, τον μαυριτανικό πύργο που έχτισαν οι Αλμοάδες στην περιοχή Arenal για να προστατεύει το παλιό λιμάνι, ξεκινούν καραβάκια για μία εν πλω ξενάγηση στη Σεβίλλη. Ο παραποτάμιος πεζόδρομος Alcalde Marques de Contadero, που επίσης αρχίζει από εδώ, είναι ό, τι πρέπει για να περπατήσετε υπό τη σκιά των δέντρων, ανάμεσα σε πολλά tapas-bar και μπυραρίες. Στην Arenal θα βρείτε επιπλέον και καταστήματα με τοπικά είδη, όπου μπορείτε να αγοράσετε βεντάλιες, υπέροχα κεραμικά, κεντητά και τις περίφημες παραδοσιακές κιθάρες. Εδώ βρίσκεται και το Μουσείο Καλών Τεχνών, μια πρώην μονή που σήμερα φιλοξενεί ζωγραφικούς πίνακες των κορυφαίων εκπροσώπων της Σχολής της Σεβίλλης.

Los Toros

Τα απογεύματα της Πέμπτης, οι κεντρικοί δρόμοι και τα μαγαζιά της Arenal γεμίζουν ασφυκτικά από κόσμο που περιμένει πώς και πώς να αρχίσει η corrida (ταυρομαχία). Η ωραιότερη, άλλωστε, αρένα του κόσμου -σύμφωνα με τους ντόπιους- είναι η σεβιλλιάνικη Plaza de Toros de la Maestranza. Η αγωνιστική περίοδος διαρκεί από τα τέλη Απριλίου έως τον Οκτώβριο και μια ταυρομαχία εδώ σίγουρα αποτελεί αφορμή για να πάρετε μια καλή γεύση από την αυθεντική παράδοση και τον ισπανικό ψυχισμό. Αν πάλι η μονομαχία ανθρώπου και ταύρου δεν σας βρίσκει σύμφωνους, μπορείτε απλά να ξεναγηθείτε στους χώρους της αρένας. Η μπαρόκ αρχιτεκτονική, σε λευκό και κίτρινο χρώμα, η μεγάλη συλλογή από κοστούμια, προσωπογραφίες μεγάλων toreros (ταυρομάχων) και οι πάμπολλες αφίσες από αγώνες θα κλέψουν σίγουρα τα βλέμματα!

La Giralda, το καμάρι της Σεβίλλης

Από την αρένα και με κατεύθυνση ανατολικά, θα προσεγγίσετε την παλιά εβραϊκή πόλη, τη Santa Cruz· ένας αληθινός λαβύρινθος από ασβεστωμένα δρομάκια και αυλές, κατά πολλούς η πιο γραφική γωνιά της Σεβίλλης. Πολλά σπίτια εξωτερικά είναι διακοσμημένα με azulejos, πολύχρωμα κεραμικά πλακίδια με ποικίλα μοτίβα, που εισήγαγαν οι Μαυριτανοί. Όχι τυχαία, ο Θερβάντες επέλεξε τη συγκεκριμένη συνοικία ως σκηνικό για κάποια από τα μυθιστορήματά του.

Εδώ βρίσκεται και το πιο εμβληματικό αξιοθέατο της πόλης. Πρόκειται για τον γοτθικό καθεδρικό ναό της Παναγίας και το ύψους 97 μ. καμπαναριό, La Giralda, με τον περίτεχνο μαυριτανικό πύργο και το χριστιανικό κωδωνοστάσιο. Οι διαφορετικές τεχνοτροπίες και επιρροές που συνυπάρχουν αρμονικά, περιγράφουν άψογα ό, τι υπήρξε η Σεβίλλη ανά τους αιώνες· ένα μοναδικό χωνευτήρι λαών και πολιτισμών. Η πλατεία Virgen de los Reyes, μπροστά από το ναό, είναι αγαπημένος τόπος συνάντησης τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών που επιθυμούν να αιχμαλωτίσουν την ομορφιά της πολυφωτογραφημένης Giralda.

Ρομάντζο στην Plaza de Espana

Δίπλα στον καθεδρικό και τη Giralda βρίσκονται τα Reales Alcazares, τα πολυτελή βασιλικά ανάκτορα του 14ου αι. που ξεκίνησαν να χτίζονται από τους Άραβες και ολοκληρώθηκαν από χριστιανούς τεχνίτες. Εδώ ο βασιλιάς Φερδινάνδος έδωσε την άδεια στο Χριστόφορο Κολόμβο να πλεύσει προς δυσμάς και ν’ ανακαλύψει, εν τέλει, το Νέο Κόσμο, γεγονός που τους χάρισε μία περίοπτη θέση στην παγκόσμια ιστορία.

Μια βόλτα όμως στη Σεβίλλη, για να είναι ολοκληρωμένη, πρέπει να περνά και από την Plaza de Espana∙ μια τεράστια ημικυκλική πλατεία στο καταπράσινο πάρκο Maria Luisa, στο νότιο άκρο της Santa Cruz. Πολλοί ντόπιοι αλλά και τουρίστες απολαμβάνουν εδώ ένα ρομαντικό απογευματινό περίπατο, θαυμάζοντας την πλούσια αναγεννησιακή διακόσμηση και τα περίτεχνα azulejos, με παραστάσεις από τις 48 ισπανικές επαρχίες.

Φλαμένκο

Σεβίλλη, όμως, σημαίνει και φλαμένκο. Ο χορός που ξεκίνησε από τους τσιγγάνους κατέκτησε γρήγορα ολόκληρη την Ανδαλουσία. Θεωρείται σήμερα πολιτιστικός θησαυρός της χώρας και συμβολίζει την απόλυτη ελευθερία και έκφραση του έντονου συναισθηματικού κόσμου των ντόπιων. Στην πόλη λειτουργούν αρκετοί καλλιτεχνικοί χώροι, όπου balaores, αυθεντικοί ερμηνευτές φλαμένκο, με έντονες και γεμάτες ρυθμό κινήσεις είναι σαν να αποκαλύπτουν την ίδια τη ψυχή τους! Είναι σίγουρο πως θα νιώσετε να σας κυριεύει το ίδιο φλογερό πάθος για τη ζωή που χαρακτηρίζει εδώ και αιώνες τους ατίθασους Ισπανούς.