current views are: 5

18 Μαΐου 2018
Δημοσίευση17:22

Η βίλα του Πάμπλο Ιγκλέσιας: Ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό;

Πώς μπορείς να μιλάς για τους φτωχούς όταν επιλέγεις να ζήσεις όσο γίνεται πιο μακριά τους;

Δημοσίευση 17:22’
αρθρο-newpost

Πώς μπορείς να μιλάς για τους φτωχούς όταν επιλέγεις να ζήσεις όσο γίνεται πιο μακριά τους;

Το 2008 ο Γιώργος Βουλγαράκης διατύπωσε μια φράση η οποία κατέστη έκτοτε αναπόσπαστο τμήμα του λεξιλογίου της ελληνικής πολιτικής ζωής. Απαντώντας στις αιτιάσεις για την κυπριακή offshore του, ο πρώην υπουργός είχε πει το παροιμιώδες: «Ό,τι είναι νόμιμο, είναι ηθικό».

Η αγορά του ακίνητου

Από χτες έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση το ερώτημα αν κάτι απολύτως νόμιμο είναι κατ’ ανάγκη ηθικό και δεοντολογικό. Την αφορμή έδωσε η αποκάλυψη ότι το ζεύγος Πάμπλο Ιγκλέσιας και Ιρένε Μοντέρο αγόρασαν μια βίλα με πισίνα αξίας 540.000, εν όψει της γέννησης τον Ιούνιο των δίδυμων τους. Ο κ. Ιγκλέσιας είναι ο αρχηγός του Podedmos (του ισπανικού αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ η κ. Μοντέρο είναι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπός του. Το νέο σπίτι του ζεύγος είναι 250 τετραγωνικά κι έχει χτιστεί σε οικόπεδο 2.000 τετραγωνικών στο προάστιο Γαλαπαγάρ της Μαδρίτης. Για την απόκτηση του ακινήτου οι κκ Ιγκλέσιας και Μοντέρο πήραν τριακονταετές στεγαστικού δάνειο ύψους 540.000 ευρώ, του οποίου η μηνιαία δόση είναι 1.600 ευρώ.

Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στην αγορά του εν λόγω ακινήτου. Τα εισοδήματα των δύο πολιτικών δικαιολογούν πλήρως το δάνειο. Ωστόσο, η «βίλα Ιγκλέσιας» έγινε πολιτικό θέμα, με αποτέλεσμα το ζεύγος Ιγκλέσιας Μοντέρο να αναγκαστεί να «απολογηθεί» μέσω Facebook: Η ανάρτηση στο Facebook απευθύνεται στους «συντρόφους του Podemous», κάτι που δείχνει ότι τα μέλη του κόμματος δεν είναι ενθουσιασμένα με τη νέα κατοικία των ηγετών τους.

Οι επαγγελματίες της πολιτικής

Αν όμως είναι όλα είναι νόμιμα, τότε πού είναι το πρόβλημα; Ένα πρώτο ζήτημα είναι ότι οι όροι του δανείου είναι πολύ ευνοϊκότεροι από τα συνήθη στεγαστικά δάνεια στην Ισπανία. Ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων είναι 120.000 και η περίοδος αποπληρωμής είναι τα 24 χρόνια. Οι κκ. Ιγκλέσιας και Μοντέρο το παραδέχονται στην ανάρτησή τους: : «Γνωρίζουμε πως πολλές ισπανικές οικογένειες, ακόμη και με δύο μισθούς στο σπίτι, δεν είναι σε θέση να αποπληρώνουν ένα τέτοιο στεγαστικό, και γι’ αυτό εμείς θεωρούμε πως είναι κεφαλαιώδους σημασία να υπερασπιζόμαστε τους αξιοπρεπείς μισθούς για όλους και όλες.» Το ζεύγος του Podemos μπορεί να «αποπληρώσει ένα τέτοιο δάνειο» γιατί ακριβώς χάρη στην πολιτική έχει εισοδήματα που δεν έχουν «πολλές ισπανικές οικογένειες». Η πολιτική παρουσιάζεται δηλαδή για μια ακόμα φορά ως προσοδοφόρο επάγγελμα και όχι ως υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι η καλύτερη εικόνα σε καιρούς άγριας λιτότητας και απαξίωσης της πολιτικής.

Οι εξώσεις

Το βασικό όμως πρόβλημα για τον κ. Ιγκλέσιας και την κ. Μοντέρο είναι έχουν στηρίξει την ιλιγγιώδη πολιτική άνοδό τους (πριν 5 χρόνια το Podemos δεν υφίστατο καν) στην υπεράσπιση των φτωχών καθώς και στην αντίθεση στους επαγγελματίες της πολιτικής. Πριν τρία μόλις χρόνια ο κ. Ιγκλέσιας ξιφουλκούσε εναντίον των πολιτικών «που ζουν σε σαλέ και αποκόπτονται από τον κόσμο». Τώρα ο ίδιος επιλέγει να ζήσει σε μια πολυτελή κατοικία πολύ μακριά από τους οικονομικά αδύναμους που θέλει να εκπροσωπήσει. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα από ότι οι δύο αριστεροί πολιτικοί παίρνουν ένα ευνοϊκό στεγαστικό δάνειο σε μια χώρα όπου από το 2008 έχουν γίνει 600.000 εξώσεις σε οικογένειες που δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους. Το θέμα των εξώσεων αποτελεί μια από τις «σημαίες» του Podemos…

Όλα νόμιμα λοιπόν. Αλλά πώς μπορείς να μιλάς για τους φτωχούς όταν επιλέγεις να ζήσεις όσο γίνεται πιο μακριά τους; Και πώς μπορείς να καταγγέλλεις τους επαγγελματίες της πολιτικής όταν υιοθετείς τη συμπεριφορά του πολιτικού καριέρας; Είναι προφανές το ζήτημα ηθικής τάξης που εγείρεται.