ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μεταφορά δεδομένων μέσω του ανθρώπινου σώματος (βίντεο)

Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2012, 10:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μεταφορά δεδομένων μέσω του ανθρώπινου σώματος (βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ericsson επιχειρεί να επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την αίσθηση της αφής, χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο σώμα ως μέρος ενός δικτύου μεταφοράς δεδομένων. Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι ήδη πραγματικότητα.

Η Ericsson επιχειρεί να επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την αίσθηση της αφής, χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο σώμα ως μέρος ενός δικτύου μεταφοράς δεδομένων. Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι ήδη πραγματικότητα. Εφαρμόζοντας την τεχνολογία «capacitive coupling», το σώμα μπορεί να είναι μέρος ενός δικτύου, καθιστώντας έτσι εξαιρετικά εύκολο να στέλνουμε και να λαμβάνουμε δεδομένα με ένα άγγιγμα. Απλά κρατώντας ένα smartphone θα είναι εφικτή η μετάδοση πληροφοριών -όπως εικόνων ή κωδικών- μέσω του σώματος, σε μια οθόνη που βρίσκεται κοντά μας ή σε έναν εκτυπωτή, απλά με το άγγιγμά του.

Η υλοποίηση του «Connected Me» χρησιμοποιεί το σώμα ως καλώδιο και αλλάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, καθιστώντας την αλληλεπίδραση με το διαδίκτυο και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες απλούστερη. Μάλιστα, η αποστολή και λήψη πληροφοριών γίνεται με ταχύτητες από 6 έως 10 Mbps, ενώ υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι στο μέλλον είναι εφικτή η αύξηση της ταχύτητα αυτής.

«Οταν μεταφέρονται αυτά τα δεδομένα, στέλνουμε ένα μήνυμα μέσω του ανθρώπινου σώματος που ονομάζεται ‘’capacitance’’ και το οποίο είναι η ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο. Αν αυξήσουμε αυτή τη μικρή τάση, αυτή κυκλοφορεί στο εσωτερικό του σώματος και μπορεί να ‘’αιχμαλωτιστεί’’, επιτρέποντας τη μετακίνηση από το ένα χέρι στο άλλο. Ενας πολύ απλός τρόπος για να το εξηγήσουμε αυτό είναι να φανταστούμε ότι το σώμα μας έχει το ρόλο ενός USB ή Bluetooth σύνδεσης», εξηγεί ο Jan Hederen, διευθυντής στρατηγικής σε μονάδα ανάπτυξης για την ασύρματη πρόσβαση στην Ericsson. Και συμπληρώνει: «Με το να είσαι σε θέση να μεταδίδεις και να λαμβάνεις ψηφιακά σήματα χρησιμοποιώντας τις φυσικές ιδιότητες του σώματος, οι καθημερινές δραστηριότητες γίνονται απλούστερες».

Ο στόχος του εγχειρήματος δεν είναι μόνο η απλούστερη και πιο βολική διαδικασία λήψης και αποστολής δεδομένων, αλλά η δημιουργία μία πιο ασφαλούς και προσωπικής σύνδεση. Για παράδειγμα, αν έχουμε αποθηκευμένο στο κινητό μας τον κωδικό από το προσωπικό μας ντουλάπι στο γυμναστήριο, ακουμπώντας με το ένα χέρι το κινητό και με το άλλο το ντουλάπι ο κωδικός θα σταλεί απευθείας.πηγή: protothema