ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προειδοποίηση Sophos σε Facebook

Δημοσίευση 21 Ιανουαρίου 2011, 10:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Προειδοποίηση Sophos σε Facebook
Facebook Twitter Whatsapp

Τo Facebook πρέπει να υϊοθετήσει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας προς όφελος των χρηστών του, σύμφωνα με την εταιρεία διαδικτυακής προστασίας Sophos.

Τo Facebook πρέπει να υϊοθετήσει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας προς όφελος των χρηστών του, σύμφωνα με την εταιρεία διαδικτυακής προστασίας Sophos.

Τελευταία, η αύξηση των εφαρμογών που δεν εντοπίζονται από το Facebook φέρεται ικανή να πλήξει τα 650 εκατομμύρια χρήστες του. Στον αντίποδα, λένε οι ειδικοί, το App Store της Apple κάνει καλύτερη δουλειά με το να εξετάζει όλα τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα για download.

Aπό τη μεριά του, ο «κολοσσός» τού Μαρκ Ζούκερμπεργκ, απαντά πως ήδη παίρνει «αυξημένα» μέτρα προστασίας. «Έχουμε μια ειδική και αφοσιωμένη ομάδα που εξετάζει σε βάθος κάθε εφαρμογή, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια προσέγγιση που αφορά το πιθανό ρίσκο κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι κοιτάζουμε την ταχύτητα των δεδομένων, τον αριθμό των χρηστών, τη μορφή των πακέτων που μοιράζονται και έπειτα βάζουμε προτεραιότητες. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα επικεντρώνεται περισσότερο στους υψηλότερους κινδύνους παρά να εξετάζει εκτενώς μια επικίνδυνη εφαρμογή πριν κυκλοφορήσει».

Ωστόσο, η Sophos επιμένει ότι οποιοδήποτε review εκ των προτέρων έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό για την προστασία των χρηστών. Σε έκθεση για τις μεγαλύτερες online απειλές που αναμένονται εντός του 2012, η Sophos επισημαίνει ότι το Facebook συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους στόχους εγκληματιών και απατεώνων.

Αυτό εξηγείται όχι μόνο εξαιτίας της δημοφιλίας και του μεγέθους του, αλλά διότι επιτρέπει σε τρίτους να φτιάξουν εφαρμογές, παιχνίδια, έρευνες και άλλα προγράμματα. Ήδη τα πιο γνωστά από αυτά έχουν «κατεβαστεί» δεκάδες εκατομμύρια φορές.

Για να αντιμετωπιστεί όλο αυτό, η Sophos προτείνει την προσέγγιση της Apple στα κινητά τηλέφωνα όπου έχει τον έλεγχο των εφαρμογών που διατίθενται. Παρόλα αυτά το Facebook λέει ότι ήδη κινείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση. «Υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι για εφαρμογές κάθε φορά που προσθέτεις μια εφαρμογή, δίνεται πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα και πάνω απ’ όλα ο χρήστης πρέπει να εγκρίνει ποια δεδομένα δίνει».