ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η ''πράσινη'' ανάπτυξη στην πληροφορική

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2011, 13:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η ''πράσινη'' ανάπτυξη στην πληροφορική
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μια εποχή που οι διαστάσεις του περιβαλλοντικού προβλήματος είναι πράγματι ανησυχητικές, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών έρχονται να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο.

Σε μια εποχή που οι διαστάσεις του περιβαλλοντικού προβλήματος είναι πράγματι ανησυχητικές, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών έρχονται να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο.

Παρόλο που ο όρος "Πράσινη Πληροφορική" έχει χαρακτηριστεί από μια μερίδα ως ένα φαινόμενο που είναι στη μόδα, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι το θέμα αυτό θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα.

Με την κυριαρχία αυτής της νέας τάσης, που σχετίζεται με την περιβαλλοντική διάσταση της τεχνολογίας, αρκετές εταιρείες πληροφορικής έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα για τον περιορισμό της οικολογικής επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος τόσο με την παραγωγή εξελιγμένων "πράσινων" προϊόντων όσο και με την εφαρμογή νέου επιχειρηματικού μοντέλου ανάπτυξης.

Ακολουθώντας το πρόσταγμα της εποχής για προστασία του περιβάλλοντος, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν προχωρήσει στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής φιλικών προς αυτό, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντική είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας, η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η χρήση πιο αποδοτικών μοντέλων λειτουργιών και η ανακύκλωση.

Το μοντέλο της "Πράσινης Πληροφορικής"

Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι μπορούν να προκύψουν πολλαπλά οφέλη από την εφαρμογή της "Πράσινης Πληροφορικής", η οποία μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Ήδη, ένα ικανοποιητικό ποσοστό των επιχειρήσεων του κλάδου έχει παρουσιάσει έξυπνες, καινοτόμες, "πράσινες" ιδέες, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών στην ατμόσφαιρα.

Αξιόλογη δράση στον τομέα αυτό έχει επιδείξει ο όμιλος Quest Συμμετοχών ΑΕ. Ο όμιλος προσφέρει "πράσινα" προϊόντα τεχνολογίας, τα οποία, χάρη στις εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα, τείνουν να είναι λιγότερο ενεργοβόρα, κατασκευάζονται από φιλικότερα προς το περιβάλλον υλικά και διατίθενται σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Από την πλευρά της, η Info Quest Technologies, ως εταιρεία κατασκευής των ηλεκτρονικών υπολογιστών Quest, παράγει προϊόντα με προηγμένες λειτουργικές δυνατότητες και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, ο τρόπος κατασκευής των οποίων ρυπαίνει λιγότερο και θέτει τις προϋποθέσεις για ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή ανακύκλωση. Επίσης, ο όμιλος προωθεί την ανακύκλωση συσκευών και συσκευασιών.

Σε "πράσινες" τεχνολογίες, όπως το Software as a Service (SaaS), το Virtualization, το Cloud Computing, που εισάγουν νέα φιλοσοφία στο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας και συντελούν στη μείωση του κόστους, στην ανταγωνιστικότητα, στην προστασία του περιβάλλοντος, επικεντρώνεται και η Uni Systems.

Ο όμιλος Quest Συμμετοχών ΑΕ έχει προχωρήσει και σε εσωτερικές ενέργειες για τη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού και αναλώσιμων προϊόντων, καθώς και σε προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού, απορριμμάτων, μπαταριών, συσκευών. Επίσης, εφαρμόζει πολιτικές ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος προς τους εργαζόμενους και το κοινό.

Όσον αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης των εταιρειών του ομίλου, σε επίπεδο κτιριακών υποδομών, τηρούνται όλοι οι κανονισμοί περί ενεργειακής απόδοσης και έχουν ενσωματωθεί τελευταίες τεχνολογίες αυτοματισμού, που εξασφαλίζουν έλεγχο, μείωση δαπάνης, εξοικονόμηση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενσωματωθεί νέα συστήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις για τη διασφάλιση ελέγχου, την καλύτερη λειτουργία, καθώς και για τη μείωση της ενέργειας. Επιπλέον, ο όμιλος έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση και στη λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ομίλου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Τη μείωση δαπανών διαχείρισης και ενέργειας έχει εξασφαλίσει ο όμιλος με την ενοποίηση υποδομών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ενώ με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών πληροφοριακών συστημάτων έχει επιτύχει τη σταδιακή μείωση του κόστους και της ενέργειας. Τέλος, με την καταμέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος, ο όμιλος Quest στοχεύει στη διαρκή βελτίωση, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Πολλαπλά οφέλη

Με τη νέα φιλοσοφία της εποχής, που επιδιώκει την πλήρη εξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης με τη διατήρηση του φυσικού πλούτου, συμβαδίζει και η e-shop.gr. Ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του κοινού, η e-shop.gr παρέχει στους πελάτες της ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών εξοπλισμού και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου του 2009, ισχύει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον οικιακό-κτιριακό τομέα και στη χώρα μας. Οι οικιακοί καταναλωτές, αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις, μπορούν πλέον να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος έως 10 κιλοβάτ σε ταράτσες, στέγες κτιρίων και άλλων χώρων και να επωφεληθούν από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ στην ενισχυμένη σταθερή τιμή των 0,55 ευρώ/kWh, που ισχύει για όσους υπογράψουν μέχρι το τέλος του 2011. Με τον τρόπο αυτό, οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να εξασφαλίσουν εγγυημένα και αφορολόγητα έσοδα, ύψους έως και 7.500 ευρώ ετησίως, για 25 χρόνια, ενώ, αν επιλέξουν να καλύψουν, μέσω τραπεζικού δανείου, την αρχική επένδυση, μπορούν να πετύχουν έσοδα της τάξης των 4.500 ευρώ, χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ και με το δάνειο να αποπληρώνεται αυτόματα από τα έσοδα του έργου.

Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της e-shop.gr, κος Συμεών Μαυροειδής, δηλώνει: "Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ιδιαίτερα θερμή από τις πρώτες ημέρες έναρξης της νέας αυτής υπηρεσίας. Στην ειδική υποενότητα, που δημιουργήσαμε στο site μας, πέραν από όλη την απαραίτητη πληροφόρηση, υπάρχει ένας ηλεκτρονικός οδηγός επένδυσης, όπου ο χρήστης μπορεί να εισάγει τα δεδομένα του δικού του χώρου (π.χ. περιοχή υλοποίησης, έκταση επιφάνειας, ποσοστό ηλιοφάνειας, κλπ) και να έχει άμεσα μια πρώτη εκτίμηση των προσδοκόμενων εσόδων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο 48ωρο, που αναρτήθηκε η πληροφόρηση στο site μας, ο οδηγός υπολογισμού της επένδυσης παρήγαγε περισσότερες από 14.000 αξιολογήσεις προτεινόμενων έργων, για λογαριασμό των επισκεπτών μας. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ηλεκτρονικά μια απλή αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η ομάδα της eshop energy θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί του, για να του λύσει κάθε απορία του και να τον ενημερώσει αναλυτικά για όλες τις δυνατές επιλογές του και τα στάδια υλοποίησης του έργου. Τόσο η απαραίτητη επίσκεψη του μηχανικού, που θα ακολουθήσει στο χώρο του πελάτη όσο και η κατάρτιση της ολοκληρωμένης μελέτης εφαρμογής παρέχονται δωρεάν".

Ο κ. Μαυροειδής επισημαίνει ότι είναι λογικό να εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους ενέργειες, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας, κυρίως σε τέτοιες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ανάλογα προγράμματα έχουν υλοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, με ιδιαίτερα έντονη συμμετοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές συνθήκες ηλιοφάνειας της χώρας μας, η οποία αποτελεί ιδανικό πεδίο εφαρμογής φωτοβολταϊκών έργων, καθώς και την ιδιαίτερα προνομιακή συμφωνία, που παρέχεται για τα οικιακά συστήματα, για όλο το 2011.

Μία άλλη σημαντική δραστηριότητα είναι αυτή της Dionic Solar, που εντάσσεται στη γενικότερη παρουσία του ομίλου Dionic στον τομέα της ενέργειας, και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών έργων σε στέγες και ταράτσες κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων. Πέραν από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τη μελέτη του έργου, η εταιρεία, μέσα από τη στρατηγική συνεργασία της με μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, έχει διαμορφώσει εναλλακτικά προγράμματα χρηματοδότησης, που μπορούν να καλύψουν μέχρι το 100% της αξίας επένδυσης για οποιοδήποτε έργο. Μετά την εγκατάσταση, η εταιρεία παρέχει συμβόλαιο συντήρησης του εξοπλισμού για όλη τη διάρκεια ζωής του, ελέγχοντας την εγκατάσταση και κάνοντας εξειδικευμένες μετρήσεις απόδοσης, που πιστοποιούν την ορθή λειτουργία του συνόλου του εξοπλισμού. Τέλος, σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ιδρύματα, προσφέρει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλισης για τον εξοπλισμό, που καλύπτει τις φθορές, τις βλάβες και τις όποιες καταστροφές μπορούν να συμβούν. Επίσης, παρέχει ασφάλεια για την επένδυση και τα χρηματικά ποσά, που αναμένονται από τη λειτουργία της εγκατάστασης και του εξοπλισμού.