ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι δραστηριότητες κοινωνικές ευθύνης της Intel

Δημοσίευση 24 Μαΐου 2011, 16:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι δραστηριότητες κοινωνικές ευθύνης της Intel
Facebook Twitter Whatsapp
H Intel Corporation δημοσίευσε την Έκθεση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το 2010, στην οποία υπογραμμίζεται η προσήλωση της εταιρείας στην αξιοποίηση του ταλέντου του προσωπικού, αλλά και της σύγχρονης τεχνολογίας, για το μετασχηματισμό προγραμμάτων εκπαίδευσης και την εξασφάλιση πρόσβασης των μαθητών στις νέες τεχνολογίες, καθώς και για την καλύτερη αντιμετώπιση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
H Intel Corporation δημοσίευσε την Έκθεση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το 2010, στην οποία υπογραμμίζεται η προσήλωση της εταιρείας στην αξιοποίηση του ταλέντου του προσωπικού, αλλά και της σύγχρονης τεχνολογίας, για το μετασχηματισμό προγραμμάτων εκπαίδευσης και την εξασφάλιση πρόσβασης των μαθητών στις νέες τεχνολογίες, καθώς και για την καλύτερη αντιμετώπιση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, η έκθεση παρουσιάζει τις ενέργειες της Intel για την καλύτερη ενσωμάτωση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην κουλτούρα της εταιρείας και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, από τη χρηματοδότηση καινοτόμων προγραμμάτων ΕΚΕ των υπαλλήλων, μέχρι τη σύνδεση των αποδοχών του προσωπικού με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς στόχους.

Εκπαίδευση
Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί από ολόκληρο τον κόσμο παρακολούθησαν το πρόγραμμα επιμόρφωσης Intel Teach, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε δασκάλους και καθηγητές κάθε ειδικότητας να αποκτούν πρόσθετα επαγγελματικά εφόδια και να ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία των μαθημάτων τους. Στο πλαίσιο της εκστρατείας “Educate to Innovate” του Προέδρου Ομπάμα, η Intel ανακοίνωσε τη διάθεση $200 εκατομμυρίων για την προώθηση της διδασκαλίας των μαθηματικών και των επιστημών.

Την τελευταία δεκαετία, η Intel και το Ίδρυμα Intel (Intel Foundation), σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, κυβερνήσεις και άλλες επιχειρήσεις, έχουν επενδύσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την βελτίωση την εκπαίδευσης σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από την ανάπτυξη μιας σειράς σύγχρονων προγραμμάτων εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών εργαλείων.

Περιβάλλον
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ, η Intel παρέμεινε και το 2010 ο μεγαλύτερος αγοραστής πράσινης ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, η εταιρεία συνεργάστηκε με άλλους φορείς για την ολοκλήρωση εννέα φωτοβολταϊκών σταθμών σε ισάριθμες μονάδες της που βρίσκονται εγκατεστημένες σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες και το Ισραήλ. Οι σταθμοί αυτοί έχουν συνολική δυναμικότητα 3.8 εκατομμύρια kwh καθαρής ενέργειας κατ’ έτος.

Ένα από τα κέντρα σχεδιασμού της Intel στην Χάιφα του Ισραήλ ήταν το πρώτο κτίριο της χώρας που κέρδισε την διάκριση του Κορυφαίου Ενεργειακού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού. Ανάλογες πιστοποιήσεις κέρδισε η Intel για το εργοστάσιο και το κτίριο γραφείων που διατηρεί στην πόλη Κουλίμ στη Μαλαισία. Τέλος, η Intel το 2010 υπέβαλε αίτηση για την έκδοση πιστοποιητικού LEED για το σύνολο των εγκαταστάσεων στην πόλη Οκοτίλο στην Αριζόνα, η οποία εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2011.

Από το 1998, και μετά από συστηματικές προσπάθειες μείωσης στην κατανάλωση νερού, η Intel κατάφερε να εξοικονομήσει 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, ποσότητα που αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σχεδόν 370.000 νοικοκυριών στις ΗΠΑ για έναν χρόνο. Επίσης, η Intel, σε συνεργασία με άλλους φορείς, ολοκλήρωσε μια νέα ανάλυση του υδατικού της αποτυπώματος, στο πλαίσιο της οποίας παρέθεσε στοιχεία αναφορικά με την κατανάλωση υδάτινων πόρων που προκαλείται από τη δραστηριότητα της.

Το 2010, 62 ομάδες και μεμονωμένοι υπάλληλοι προτάθηκαν για τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Αριστείας Intel Environmental Excellence Awards, τα οποία απονέμονται σε όσους βοήθησαν την εταιρεία να μειώσει τις επιπτώσεις που έχουν οι δραστηριότητες της στο περιβάλλον. Οι πρωτοβουλίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση $135 εκατομμυρίων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών ‘Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Πράξη’, η Intel επιχορήγησε με $100.000, συνολικά 13 προτάσεις υπαλλήλων της, όπως η δημιουργία ενός μοντέλου (proof-of-concept) για την παραγωγή άλγης από τις εκπομπές του λέβητα των εργοστασίων, η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός οικολογικού βιοκαυσίμου.

Εργασιακό περιβάλλον και κοινωνία
Το 2010, σχεδόν το μισό (48 τοις εκατό) εργατικό δυναμικό της Intel προσέφερε περισσότερες από 1 εκατομμύριο ώρες εθελοντικής κοινωνικής εργασίας, ενώ παράλληλα το Ίδρυμα Intel προσέφερε σε περίπου 4.900 σχολεία και ΜΚΟ $7.9 εκατομμύρια για υποτροφίες. Μία από τις έξι βασικές αξίες της Intel είναι εκείνη του καλύτερου εργασιακού χώρου (”Great Place to Work”), η οποία ενισχύει τη σημασία που έχουν οι σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων και τις καθιστά βασικό παράγοντα επιτυχίας της επιχείρησης. Το 2010, χάρη στις πρακτικές που ακολουθεί η Intel για να στηρίξει αυτήν την αξία κέρδισε μια θέση στη λίστα των 100 καλύτερων εργοδοτών, που εκδίδει κάθε χρόνο το περιοδικό Fortune (”100 Best Companies to Work for”).

Η Intel συνέχισε να επενδύει σε μια σειρά πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον, όπως το Women at Intel Network. Από το 2004, η Intel έχει αυξήσει κατά 24 τοις εκατό το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν μεσαίες ή ανώτερες τεχνικές θέσεις. Επιπλέον, το 30 τοις εκατό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες.

Κοινωνική Υπευθυνότητα Προμηθευτικής Αλυσίδας
Το 2010, η Intel, προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα των αποκαλούμενων conflict minerals, δηλαδή των ορυκτών των οποίων η εξόρυξη συνδέεται με την πρόκληση ενόπλων συγκρούσεων, προχώρησε σε επιτόπιους ελέγχους 25 μεταλλουργιών σε οκτώ χώρες, ανοίγοντας το δρόμο για τη διενέργεια εξωτερικών ελέγχων από τρίτους. Η Intel πέτυχε ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με την κοινωνική υπευθυνότητα των προμηθευτών της, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τα ευρήματα σχετικών αξιολογήσεων και ελέγχων, και προχωρώντας στη δημοσίευση λίστας με τους 75 κορυφαίους προμηθευτές της.Πηγή: inews.gr