ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Mozilla απορρίπτει το πρότυπο αποθήκευσης εικόνων της Google

Δημοσίευση 28 Μαΐου 2011, 18:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Mozilla απορρίπτει το πρότυπο αποθήκευσης εικόνων της Google
Facebook Twitter Whatsapp
Τον περασμένο Οκτώβριο η Google είχε ανακοινώσει το WebP, τη δική της πρόταση για την αποθήκευση φωτογραφιών που προορίζεται για αντικαταστάτης του γνωστού JPEG και υπόσχεται έως και 40% μικρότερες εικόνες.
Τον περασμένο Οκτώβριο η Google είχε ανακοινώσει το WebP, τη δική της πρόταση για την αποθήκευση φωτογραφιών που προορίζεται για αντικαταστάτης του γνωστού JPEG και υπόσχεται έως και 40% μικρότερες εικόνες. Παρά τις υψηλές προσδοκίες, ωστόσο, η Mozilla φαίνεται επιφυλακτική και αρνείται να ενσωματώσει το νέο πρότυπο στον Firefox, θεωρώντας πως δεν προσφέρει, τελικά, τόσο σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του JPEG ώστε να δικαιολογείται η υιοθέτησή του.

Η απόφαση της Mozilla προέκυψε μετά από μελέτη των χαρακτηριστικών του WebP και σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε υπάλληλός της, οι βασικές ενστάσεις αφορούν τρία κυρίως σημεία:

    * Η μεθοδολογία που ακολούθησε η Google για τις δοκιμές που δημοσίευσε, κρίθηκε προβληματική ως προς το τεχνικό της μέρος. Σε απάντηση αυτού, πάντως, η Google πραγματοποίησε νέα μελέτη με παρόμοια αποτελέσματα.
    * Από το WebP απουσιάζουν μια σειρά από βασικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το JPEG όπως διαχείριση μεταδεδομένων και χρωματικά προφίλ ICC, ενώ δεν προστίθεται κάποιο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό, όπως θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι η υποστήριξη alpha channel.
    * Η γενικότερη φιλοσοφία της Mozilla είναι, σύμφωνα με το άρθρο, αντίθετη στο να υιοθετεί αδιακρίτως νέα πρότυπα αποθήκευσης εικόνων στον browser της.


Προς το παρόν, εκτός από την ίδια τη Google που υποστηρίζει επίσημα το WebP από τον Chrome 12, ο μοναδικός άλλος browser που παρέχει υποστήριξη για το νέο format είναι ο Opera.Πηγή: ars technica