ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Eπικίνδυνο botnet εξουδετέρωσε η Microsoft στην Κίνα

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2012, 19:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eπικίνδυνο botnet εξουδετέρωσε η Microsoft στην Κίνα
Facebook Twitter Whatsapp
Το τμήμα ψηφιακών εγκλημάτων της Microsoft, κατάφερε να εξουδετερώσει ένα εν εξελίξει μεγάλο δίκτυο μολυσμένων υπολογιστών στην Κίνα, το Nitol, αποκτώντας τον έλεγχο του domain 3322.org.
Το τμήμα ψηφιακών εγκλημάτων της Microsoft, κατάφερε να εξουδετερώσει ένα εν εξελίξει μεγάλο δίκτυο μολυσμένων υπολογιστών στην Κίνα, το Nitol, αποκτώντας τον έλεγχο του domain 3322.org. Στο domain, υπήρχαν πάνω από 500 διαφορετικοί τύποι malware, που συνδέονταν με περίπου 70.000 subdomains. Η Microsoft, μέσω δικαστικής απόφασης, απέκτησε τον έλεγχο του 3322.org, από έναν κινέζο επιχειρηματία που το είχε στην κατοχή του.
 
Η εξουδετέρωση του Nitol δεν είναι της ίδιας κλίμακας με προηγούμενες “επιχειρήσεις” της Microsoft που εξάρθρωσε μεγάλα botnet, αλλά πρόλαβε την εξάπλωση μιας επικίνδυνης απειλής, που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.
 
Η Microsoft ανακάλυψε το πρόβλημα, όταν συνεργάτες της εντόπισαν και ερεύνησαν εγκαταστάσεις πλαστών αντιγράφων Windows σε υπολογιστές στην Κίνα, που προήλθαν από μή εξουσιοδοτημένους διανομείς. Στο 20% από αυτά, υπήρχε εγκατεστημένο επικίνδυνο malware, ικανό να ανακατευθύνει αιτήσεις DNS, να στείλει spam emails, αλλά και να εξαπλωθεί μέσω τοπικών δικτύων και USB flash drives.

Πηγή: e-pcmag.gr