ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Apple εναντίον NSA

Δημοσίευση 2 Ιανουαρίου 2014, 13:54 / Ανανεώθηκε 2 Ιανουαρίου 2014, 13:54
Apple εναντίον NSA
Facebook Twitter Whatsapp

Δημοσίευμα της γερμανικής Der Spiegel απεκάλυψε ένα ειδικό τμήμα μέσα στη NSA, το οποίο έχει δημιουργηθεί με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης και την ανάκτηση δεδομένων σε συστήματα πληροφορικής στο εξωτερικό στο όνομα, φυσικά, της εθνικής ασφάλειας.

Δημοσίευμα της γερμανικής Der Spiegel απεκάλυψε ένα ειδικό τμήμα μέσα στη NSA, το οποίο έχει δημιουργηθεί με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης και την ανάκτηση δεδομένων σε συστήματα πληροφορικής στο εξωτερικό στο όνομα, φυσικά, της εθνικής ασφάλειας.

Η ιστορία περιλαμβάνει δεκάδες μεθόδους με τις οποίες η υπηρεσία αυτή μπορούσε να χακάρει πρακτικά οποιαδήποτε φορητή συσκευή που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα DROPOUTJEEP που θεωρητικά δίνει πρόσβαση σε οποιοδήποτε iPhone με 100 τοις εκατό επιτυχία.

Να σημειώσουμε ότι τα έγγραφα έχουν ημερομηνία από το 2008 – μια εποχή όπου το jailbreak ήταν στην ακμή του, το iPhone δεν διέθετε κάποια κρυπτογράφηση και όλες οι εφαρμογές έτρεχαν ως root – οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα για το αν αυτές οι μέθοδοι εφαρμόζονται και στις νεότερες συσκευές της Apple. Σύμφωνα με τα έγγραφα, πάντως, απαιτείται φυσική πρόσβαση στη συσκευή. Γίνεται, επίσης, αναφορά σε δυνατότητα απομακρυσμένης εγκατάστασης χωρίς να αναφέρεται, όμως, εάν ήταν επιτυχής ή όχι. H NSA μπορούσε να έχει πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα δεδομένα σε ένα iPhone, όπως την τοποθεσία, τα μηνύματα, τις επαφές, το μικρόφωνο αλλά και την κάμερα.

Προφανώς, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί και όπως ήταν αναμενόμενο δημιουργήθηκε μια μικρή αμφιβολία ως προς το κατά πόσο η Apple είχε επίγνωση του θέματος. H εταιρεία, με δήλωσή της στο TechCrunch, απαντά με σκληρή γλώσσα:

H Apple δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με την NSA για να δημιουργήσει κενό ασφαλείας σε κανένα προϊόν μας, συμπεριλαμβανομένου και του iPhone. Επιπρόσθετα, δεν έχουμε επίγνωση αυτού του υποτιθέμενου προγράμματος της NSA που στοχεύει τα προϊόντα μας. Νοιαζόμαστε για την ιδιωτικότητα και ασφάλεια των πελατών μας. Η ομάδα μας εργάζεται συνεχώς για να κάνει τα προϊόντα μας ακόμα πιο ασφαλή, και κάνουμε πολύ εύκολη την αναβάθμιση του λογισμικού για τους πελάτες μας. Οποτεδήποτε ακούμε για προσπάθειες που υπονομεύουν την ασφάλεια που προσφέρει Apple προχωράμε σε εξονυχιστική έρευνα και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πελατών μας. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα για να μείνουμε μπροστά από κακόβουλους χάκερς και να υπερ και να υπερασπίσουμε τους πελάτες μας από επιθέσεις ασφαλείας, ανεξάρτητα από το ποιος κρύβεται από πίσω.

«Κακόβουλους χάκερς» χαρακτηρίζει την NSA η Apple λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου PRISM και την προσπάθεια σύσσωμου του τεχνολογικού κόσμου να απαιτήσει διαφάνεια από τις κυβερνητικές μεθόδους.

Πηγή: macuser.gr