ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ανεξήγητα ραδιοσήματα προέρχονται από το διάστημα

Δημοσίευση 4 Απριλίου 2017, 17:09 / Ανανεώθηκε 4 Απριλίου 2017, 18:29
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ανεξήγητα ραδιοσήματα προέρχονται από το διάστημα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι το πιο μυστηριώδης σήμα του σύμπαντος, προέρχονται από το διάστημα.

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι το πιο μυστηριώδες σήμα του σύμπαντος, προέρχεται από το διάστημα.

Οι γρήγορες ραδιο-εκρήξεις, αλλά και τα περίεργα ηχητικά μηνύματα που κατά καιρούς «στέλνονται» από το διάστημα, έχουν μπερδέψει πολύ τους ερευνητές και πολλές φορές έχουν κάνει λάθος μετρήσεις. Αλλά οι ερευνητές έχουν αποκλείσει, τα πιο κοντινά σήματα στη Γη, να προέρχονται από το διάστημα αλλά από τις παρεμβάσεις που δέχεται ο πλανήτης.

Πάνω από 10 χρόνια, ερευνητική ομάδα ασχολείται με το φαινόμενο των μυστηριωδών εκρήξεων των ραδιοκυμάτων. Πρόσφατα ανακάλυψαν πως οι περισσότερες εκρήξεις προέρχονται από τα βάθη του σύμπαντος.

Τα σήματα αυτά, διαρκούν μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Η απόσταση από την οποία προέρχονται είναι πάρα πολύ μεγάλη και είναι ένα δισεκατομμύριο φορές ποιο φωτεινά από οτιδήποτε έχουμε δει στο δικό μας Γαλαξία.

Είναι γεγονός ότι τα περίεργα ραδιο- σήματα, φαίνονται σαν να έχουν παραταχθεί μ’ ένα ιδιόμορφο καθεστώς και προέρχονται από ένα συγκεκριμένο μέρος που έχουν οδηγήσει κάποιους επιστήμονες να προτείνουν ότι μπορεί ακόμη και να είναι μηνύματα από εξωγήινους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερευνητών θεωρεί ότι αυτά τα σήματα θα μπορούσαν ν’ είναι τοπικές παρεμβολές, ξεγελώντας τους αστρονόμους και κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι βρήκαν ασυνήθιστα μηνύματα. Το 2015 για παράδειγμα, προέκυψε ότι ερευνητές είχαν στην πραγματικότητα εντοπίσει τον δικό τους «φούρνο μικροκυμάτων» σ’ ένα πείραμα.

Η νέα αποκάλυψη αποδεικνύει ότι τα μηνύματα προέρχονται στην πραγματικότητα «έξω» από την ατμόσφαιρα της Γης.

Το τηλεσκόπιο δείχνει πως έχει ένα τεράστιο εστιακό μήκος, το όποιο επιτρέπει να δούμε μεγάλα τμήματα του ουρανού. Αυτό το καθιστά εξαιρετικό για την «αλίευση» των γρήγορων ραδιοφωνικών εκρήξεων, οι οποίες έρχονται μόνο περιοδικά.

Οι αστρονόμοι θα εργαστούν τώρα για να κατανοήσουν τη «αφετηρία» των ραδιο- σημάτων. Το νέο υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο Molonglo αναμένεται να βρει την πηγή των περισσότερων εκρήξεις στο μέλλον.