ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Μόνα Λίζα ζωντανεύει με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Δημοσίευση 24 Μαΐου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2019, 11:20
Facebook Twitter Whatsapp

Η προβολή βίντεο παρουσίασης του τρόπου λειτουργίας του μηχανισμού αυτού προκάλεσε αντιδράσεις. Ενώ πολλοί κάνουν λόγο για θαύμα της τεχνολογίας, άλλοι αντιμετωπίζουν απειλητικά την τεχνητή νοημοσύνη.

Μέχρι τώρα, η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Nτα Βίντσι ήταν γνωστή για το αινιγματικό της χαμόγελο. Στην εποχή των νέων τεχνολογιών, η Μόνα Λίζα αναπνέει, ανοιγοκλείνει τα μάτια της κάνει μορφασμούς,  με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η διαδραστική εκδοχή του διάσημου πίνακα είναι αποτέλεσμα εφαρμογής της “deepfake” τεχνολογίας, δηλαδή της τεχνολογίας  επαυξημένης πραγματικότητας η οποία χρησιμοποιείται στα πλαίσια του ερευνητικού κέντρου της Samsung στην Μόσχα.

Σύμφωνα με το BBC, οι αλγόριθμοι της Samsung έχουν εκπαιδευτεί σε μια δημόσια βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από  7.000 εικόνες διάσημων προσώπων. Μέσα από την ανάλυση αυτών,  το  σύστημα κατέγραψε λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά των προσώπων, τα οποία μπορεί να ζωντανέψει μέσα από απλές κινήσεις.

Η προβολή βίντεο παρουσίασης του τρόπου λειτουργίας του μηχανισμού αυτού προκάλεσε αντιδράσεις. Ενώ πολλοί κάνουν λόγο για θαύμα της τεχνολογίας, άλλοι αντιμετωπίζουν απειλητικά την τεχνητή νοημοσύνη.

Το 2017, ερευνητές του Πανεπιστημίου στο Tel Aviv, χρησιμοποίησαν ένα παρόμοιο πρόγραμμα για την παραγωγή ενός ψεύτικου βίντεο, στο οποίο ο Barack Obama απεύθυνε διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό. 

 

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο επικεφαλής αυτού του project τόνισε ότι η τεχνολογία αυτή εμφανίζει πολλά θετικά και αρνητικά σημεία. Η δυνατότητα δημιουργίας αληθοφανών βίντεο, μέσα από τον οποίο γίνεται η παραγωγή λόγου πολιτικών προσώπων, θα μπορούσε να ξεγελάσει και να χειραγωγήσει τους πολίτες.  

Ο Dave Coplin, διευθύνων σύμβουλος της «ΑΙ the Enisioners»  δήλωσε: « η Άνοδος της “deepfake” τεχνολογίας θα μπορούσε να είναι προβληματική,  εάν δεν υπήρχε αυτή η ενημέρωση. Το κοινό πρέπει να γνωρίζει πλέον ότι κανείς μπορεί να δημιουργήσει εύκολα ψεύτικά βίντεο».