ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Επίπεδο θάλασσας» παρόμοιο με τη Γη εντοπίστηκε στον Τιτάνα!

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2018, 11:34 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2018, 11:34
«Επίπεδο θάλασσας» παρόμοιο με τη Γη εντοπίστηκε στον Τιτάνα!
Facebook Twitter Whatsapp

 Ο Τιτάν είναι το μόνο σώμα στο ηλιακό σύστημά μας πλην της Γης, που επιβεβαιωμένα διαθέτει θάλασσες και λίμνες στην επιφάνειά του.

Ο δορυφόρος του Κρόνου Τιτάν, απέχει σχεδόν ενάμισι δισεκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη. Παρόλα αυτά, έχει ένα κοινό με τον πλανήτη μας, περιέχει ένα «επίπεδο θάλασσας», δηλαδή, η επιφάνεια των θαλασσών του βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, όπως συμβαίνει με τους γήινους ωκεανούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε το σκάφος Cassini, ο Τιτάν είναι το μόνο σώμα στο ηλιακό σύστημά μας πλην της Γης, που επιβεβαιωμένα διαθέτει θάλασσες και λίμνες στην επιφάνειά του. Βέβαια, σε αντίθεση με τη Γη, είναι διαμορφωμένοι από υδρογονάνθρακες και όχι από νερό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας 'Αλεξ Χέιζ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής "Geophysical Research Letters", βρήκαν ότι οι τρεις θάσλασσες του Τιτάνα βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο.

Οι μικρότερες λίμνες βρίσκονται και αυτές περίπου στο ίδιο επίπεδο, μερικές εκατοντάδες μέτρα ψηλότερα από τις θάλασσες των υδρογονανθράκων.

Είναι πολύ πιθανό, οι θάλασσες και οι λίμνες να επικοινωνούν υπόγεια μεταξύ τους με ένα σύστημα που μοιάζει με το αντίστοιχο στη Γη. Οι υδρογάνθρακες φαίνεται πως ρέουν κάτω από την επιφάνεια του Τιτάνα, όπως κυλάει το νερό υπόγεια στο δικό μας πλανήτη, διαπερνώντας τα πορώδη πετρώματα και λειτουργώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Άλλοι επιστήμονες του Κορνέλ, με επικεφαλής τον Πολ Κόρλις, που έκαναν δημοσίευση στο ίδιο περιοδικό γεωφυσικής, παρουσίασαν ένα νέο πληρέστερο τοπογραφικό χάρτη του Τιτάνα. Μέχρι σήμερα μόνο το 9% του δορυφόρου του Κρόνου έχει παρατηρηθεί με σχετικά υψηλή τοπογραφική ανάλυση, ενώ το 25% έως 30% με χαμηλότερη ανάλυση. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ