ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μεγάλη επιστημονική ανατροπή: Η Ανδρομέδα έχει περίπου ίδιο μέγεθος με τον γαλαξία μας

Δημοσίευση 15 Φεβρουαρίου 2018, 13:38 / Ανανεώθηκε 15 Φεβρουαρίου 2018, 13:38
Μεγάλη επιστημονική ανατροπή: Η Ανδρομέδα έχει περίπου ίδιο μέγεθος με τον γαλαξία μας
Facebook Twitter Whatsapp

Μέχρι να γίνουν οι νέοι υπολογισμοί, οι επιστήμονες, θεωρούσαν πως ο γαλαξίας της Ανδρομέδας έχει διπλάσιο έως τριπλάσιο μέγεθος

Μετά από υπολογισμούς Αυστραλών αστρονόμων, φαίνεται πως ο κοντινότερος γαλαξιακός γείτονάς μας, η Ανδρομέδα, έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τον δικό μας γαλαξία.

Μέχρι να γίνουν αυτοί οι νέοι υπολογισμοί, οι επιστήμονες, θεωρούσαν πως ο γαλαξίας της Ανδρομέδας έχει διπλάσιο έως τριπλάσιο μέγεθος σε σχέση με τον δικό μας γαλαξία και ότι αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα μας «κατάπινε».

Οι ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών Ραδιοαστρονομίας (ICRAR) του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, με επικεφαλής τον αστροφυσικό δρα Πρατζγουάλ Κάφλε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Μ. Βρετανίας, εκτιμούν ότι η Ανδρομέδα (γνωστή και ως Μ31) «ζυγίζει» όσο 800 δισεκατομμύρια φορές περισσότερο από τον Ήλιο μας, περίπου όσο και ο γαλαξίας μας.

Οι ερευνητές, μετά τη νέα τεχνική υπολογισμού που χρησιμοποίησαν, δήλωσαν πως στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν υπερκτιμήσει την ποσότητα σκοτεινής ύλης που περιέχει η Ανδρομέδα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η σκοτεινή ύλη είναι περίπου το ένα τρίτο σε σχέση με τους παλαιότερους υπολογισμούς.

Ο γαλαξίας μας και η Ανδρομέδα είναι δύο γιγάντιοι σπειροειδείς γαλαξίες στο λεγόμενο «τοπικό σύμπαν» μας που περιέχει περίπου 30 γαλαξίες και το φως χρειάζεται «μόνο» δυόμισι εκατομμύρια έτη για να φθάσει από τον ένα στον άλλο.

Αφού η Ανδρομέδα δεν θεωρείται πια ο «μεγάλος αδελφός» μας, πρέπει να γίνουν νέες προσομοιώσεις από τους επιστήμονες για να προβλεφθεί τι θα συμβεί, όταν τελικά οι δύο γαλαξίες, που συνεχώς πλησιάζονται, συγκρουσθούν σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ