ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επιστήμονες ανακάλυψαν οικογένεια μεγαλύτερη από την… Ελλάδα!

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2018, 14:40 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2018, 14:40
Επιστήμονες ανακάλυψαν οικογένεια μεγαλύτερη από την… Ελλάδα!
Facebook Twitter Whatsapp

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν οικογενειακούς δεσμούς αίματος ή γάμου, ανάμεσα σε περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους

Το μεγαλύτερο οικογενειακό δέντρο στον κόσμο, περιλαμβάνει 13 εκατομμύρια μέλη, περισσότερα δηλαδή από τους κατοίκους της Ελλάδας. Αποτελεί δημιουργία ειδικών στη γενεαλογία και έγινε πράξη με τη βοήθεια υπολογιστών.

Μελετώντας τα «προφίλ» 86 εκατομμυρίων ανθρώπων (το 85% Αμερικανοί και Ευρωπαίοι) που υπάρχουν στον ιστότοπο γενεαλογίας Geni.com, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μακρινούς οικογενειακούς δεσμούς αίματος ή γάμου, ανάμεσα σε περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της Γης.

Η μελέτη του οικογενειακού δέντρου, που καλύπτει 500 χρόνια μετακινήσεων ανθρώπων και γάμων μεταξύ τους, επιτρέπει τη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τις μεταναστεύσεις ή με το πώς έχουν μεταβληθεί διαχρονικά οι προτιμήσεις για το γάμο (π.χ. πότε τα ξαδέρφια σταμάτησαν να παντρεύονται μεταξύ τους.

Με επικεφαλής τον καθηγητή υπολογιστικής βιολογίας Γιάνιβ Έρλιχ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση το περιοδικό «Science», χρησιμοποίησαν μαθηματικές τεχνικές για να δημιουργήσουν διάφορα μικρότερα οικογενειακά δίκτυα και τελικά, ένα μεγαλύτερο με 13 εκατ. μέλη, που καλύπτει περίπου 11 γενιές.

Επιπλέον, το «δέντρο», αποκαλύπτει ότι με το πέρασμα του χρόνου, η γεωγραφική απόσταση που διανύει κανείς για να βρει το ταίρι του, συνεχώς μεγαλώνει. Για παράδειγμα, πριν από το 1750 οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ παντρεύονταν κάποιον ή κάποια που ζούσε σε απόσταση ως δέκα χιλιομέτρων από τον τόπο τους. Όμως, 200 χρόνια αργότερα, όσοι έχουν γεννηθεί το 1950, παντρεύονται κάποιον που ζει σε απόσταση κατά μέσο όρο 100 χιλιομέτρων από τον τόπο γέννησής τους. Όπως είπε ο Έρλιχ, «μάλλον έγινε πια πιο δύσκολο να βρεις την αγάπη της ζωής σου».

Μεταξύ του 1650-1850 ήταν συνηθισμένο για τα τέταρτα ξαδέρφια να παντρεύονται, αλλά όχι σήμερα πια. Σταδιακά στις δυτικές χώρες έχει μειωθεί η γενετική συγγένεια μεταξύ των συζύγων, κάτι που αποδίδεται σε πολιτισμικούς παράγοντες.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα τελευταία 300 χρόνια οι γυναίκες στη Β. Αμερική και στην Ευρώπη έτειναν να μεταναστεύουν περισσότερο από ότι οι άνδρες, αλλά οι τελευταίοι έκαναν πολύ πιο μακρινά ταξίδια σε σχέση με τις γυναίκες.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι με «καλά» γονίδια μακροζωίας μπορούν να ζήσουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια παραπάνω από όσους δεν έχουν ευνοϊκό γενετικό «προφίλ». Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, το κάπνισμα μπορεί να κόψει έως δέκα χρόνια ζωής, συνεπώς οι επιλογές στη ζωή και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο από τους γενετικούς.

Το οικογενειακό δέντρο των 13 εκατ. μελών είναι διαθέσιμο για έρευνα στο ιστότοπο FamiLinx.org που δημιούργησαν οι ερευνητές. Διευκρίνισαν επίσης ότι αν κανείς βρει το όνομά του στο Geni.com, τότε είναι πιθανό να είναι και αυτός ένα από τα 13 εκατ. μέλη του «δέντρου». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ