current views are: 13

4 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:55

Μάγια Αγγέλου: H Google τιμά τη διάσημη Αμερικανίδα ποιήτρια

Η ποιήτρια, πεζογράφος και ακτιβίστρια που χαρακτηρίστηκε από τους Αμερικάνους ως «εθνικός θησαυρός»

Δημοσίευση 04:55’

Η ποιήτρια, πεζογράφος και ακτιβίστρια που χαρακτηρίστηκε από τους Αμερικάνους ως «εθνικός θησαυρός»

Τα 90 χρόνια από τη γέννηση της Μάγια Αγγέλου τιμά η Google με το σημερινό της doodle.

Γεννήθηκε στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι, στις 4 Απριλίου 1928. Στη διάρκεια της ζωής της είχε μια ασυνήθιστη ποικιλία από εμπειρίες. Στα εννέα της χρόνια βιάστηκε από τον σύντροφο της μητέρας της. Όταν της αποκάλυψε το γεγονός, εκείνος οδηγήθηκε στις φυλακές, αλλά όταν αποφυλακίστηκε δολοφονήθηκε, πιθανότατα από τους θείους της. Νιώθοντας ότι ήταν υπεύθυνη για τον θάνατό του, επειδή είχε καταγγείλει τον βιασμό, αποφάσισε να μην ξαναμιλήσει και παρέμεινε σιωπηλή για τα επόμενα 5 χρόνια.

Έγινε οδηγός τρόλεϊ στα δεκαπέντε της, γέννησε τον μοναδικό της γιο στα δεκαέξι, δούλεψε ως χορεύτρια, γκαρσόνα, πόρνη και προαγωγός, ηθοποιός και τραγουδίστρια. Συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ακολούθησε τον Νοτιοαφρικάνο μαχητή Βουσούμζι Μάκε (Vusumzi Make) στο Κάιρο (όπου απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος), συνάντησε στη Γκάνα τον Αφροαμερικανό ακτιβιστή Μάλκολμ Χ και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1965 για να δουλέψει μαζί του, αλλά αυτός δολοφονήθηκε αμέσως μετά.

Το όνομά της, Μάγια, ήταν αυτό με το οποίο την αποκαλούσε ο αδελφός της όταν ήταν πολύ μικρός. Το επώνυμό της, Αγγέλου, προήθλε από τον ελληνικής καταγωγής σύζυγό της Tosh Angelos (Αnistasios Angelos), το οποίο αποφάσισε να κρατήσει έπειτα από το χωρισμό τους το 1954.

Το πρώτο της βιβλίο ήταν αυτοβιογραφικό με τίτλο I Know Why the Caged Bird Sings (1970)[β] και είχε σημαντική επιτυχία. Τις επόμενες δεκαετίες έγραψε ακόμη 6 τόμους. Στη συνέχεια, δημοσίευσε ποιήματα, έγραψε σενάριο ταινίας, παρουσίασε τηλεοπτική εκπομπή και εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά Ρίζες (Roots).

Το 1956 κυκλοφόρησε, ως τραγουδίστρια, το άλμπουμ «Miss Calypso», ενώ το 1969 ηχογράφησε τον δίσκο «The Poetry οf Maya Angelou», με απαγγελίες ποιημάτων της.

Από το 1959 αφιερώθηκε στη λογοτεχνία. Έγραψε ποίηση, διηγήματα, δοκίμια, κινηματογραφικά σενάρια, θεατρικά έργα και αυτοβιογραφικά βιβλία, με πιο γνωστό το «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί», που αφηγείται τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και αποτέλεσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία το 1970. Παρά το ότι δεν σπούδασε σε Πανεπιστήμιο, το 1982 έγινε Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, παίρνοντας την έδρα «Reynolds Professor of American Studies» και δίδασκε Αμερικανικές σπουδές στο Wake Forest University του Winston-Salem.

Πέθανε στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας, στις 28 Μαΐου του 2014.


σχετικα αρθρα