current views are: 6

17 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση20:12

Δώδεκα νέα φεγγάρια ανακαλύφθηκαν γύρω από τον Δία

Η εύρεση του τρόπου σχηματισμού των αντικειμένων και η τροχιά γύρω από τον Δία θα μπορούσε να ρίξει φως στη συγκρότηση του δικού μας ηλιακού συστήματος

Δημοσίευση 20:12’

Η εύρεση του τρόπου σχηματισμού των αντικειμένων και η τροχιά γύρω από τον Δία θα μπορούσε να ρίξει φως στη συγκρότηση του δικού μας ηλιακού συστήματος

Σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, προχώρησαν, ορισμένοι επιστήμονες, καθώς ανακάλυψαν 12 νέα φεγγάρια γύρω από τον Δία.

Μέσα σε αυτά, περιλαμβάνεται και ένα αντικείμενο το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν ιδιαίτερα «περίεργο». Έχει μέγεθος μόλις ενός χιλιομέτρου και ταξιδεύει σε αντίθετη κατεύθυνση από τα περισσότερα φεγγάρια του πλανήτη. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι έχει ότι συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά από τα υπόλοιπα 78 αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Ως εκ τούτου, το αντικείμενο αυτό, μπορεί να είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση πολλών από τα άλλα αντικείμενα που συνθέτουν τα φεγγάρια γύρω από τον Δία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο τεράστιος αριθμός αντικειμένων που βρίσκονται γύρω από τον πλανήτη, είναι πιθανότατα αποτέλεσμα πολλών συγκρούσεων που έγιναν νωρίτερα στη ζωή του. Τα αντικείμενα αυτά, πιθανόν τα προσέλκυσε ο Δίας και τώρα παραμένουν σε τροχιά γύρω από αυτόν.

Το μικροσκοπικό φεγγάρι, το οποίο πρόκειται να ονομαστεί Valetudo, από το δισέγγονο του, Δία, είναι πιθανό να συνεχίσει να έχει συγκρούσεις και να καταστρέψει τον εαυτό του, δήλωσαν οι επιστήμονες.

«Αυτή είναι μια ασταθής κατάσταση», δήλωσε ο Σκοτ Σ. Σέπαρντ, που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας που ανακάλυψε τα φεγγάρια. «Οι κεφαλές κατά τις συγκρούσεις θα διασπαστούν γρήγορα και τα αντικείμενα αυτά θα διαλυθούν κάτω από την σκόνη», συμπλήρωσε.

Είναι σαν το φεγγάρι να ταξιδεύει στην αντίθετη λωρίδα ενός γεμάτου με αυτοκίνητα αυτοκινητόδρομου, είπε ο Σέπαρντ στον Independent, καθιστώντας πολύ πιο πιθανό ότι θα έχει μια επικίνδυνη συντριβή.

Οι νέες αυτές ανακαλύψεις, ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των αντικειμένων που βρίσκονται γύρω από τον πλανήτη Δία, σε 79. Οι  επιστήμονες υπολογίσουν ότι ο συνολικός τους αριθμός κυμαίνεται περίπου στα 100.

Ο Κρόνος, ο κοντινότερος «αντίπαλος» του Δία, έχει περίπου 62 φεγγάρια γύρω του.

Η ανακάλυψη των φεγγαριών έγινε τυχαία

Όλα τα νέα φεγγάρια γύρω από τον Δία έχουν πλάτος μικρότερο από δύο μίλια. Αυτός είναι ίσως και ο κύριος λόγος που δεν είχαν ανακαλυφθεί τόσο καιρό. Η ανακάλυψή τους έγινε τώρα με τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια που διαθέτουν.

Η επιστημονική ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτή την ανακάλυψη, βρήκε το πιο μακρινό, γνωστό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα και πιστεύει πως πιθανώς είναι ένας μυστηριώδης πλανήτης, γνωστός ως Πλανήτης Χ ή Πλανήτης Εννέα, ου κρύβεται στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος. Η νέα ανακάλυψη έγινε σχεδόν τυχαία καθώς οι ερευνητές κυνηγούσαν περισσότερα στοιχεία για το τι υπάρχει, πέρα από τον Πλούτωνα.

«Ο Δίας, απλά έτυχε να βρίσκεται στον ουρανό, κοντά στην περιοχή που αναζητούσαμε εξαιρετικά απομακρυσμένα αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος, οπότε ήμασταν σε θέση να αναζητήσουμε νέα φεγγάρια γύρω από τον Δία ενώ ταυτόχρονα ψάχναμε για πλανήτες στα περιθώρια του Ηλιακού μας Συστήματος», δήλωσε ο Σέπαρντ.

Η εύρεση του τρόπου σχηματισμού των αντικειμένων και η τροχιά γύρω από τον Δία θα μπορούσε να ρίξει φως στη συγκρότηση του δικού μας ηλιακού συστήματος.


σχετικα αρθρα