current views are: 14

5 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση15:16

Hyperloop: Το μεταφορικό μέσο του μέλλοντος

Ρεκόρ ταχύτητας σημειώνει δοκιμαστική άκατος του φουτουριστικού συστήματος μεταφοράς Hyperloop

Δημοσίευση 15:16’

Ρεκόρ ταχύτητας σημειώνει δοκιμαστική άκατος του φουτουριστικού συστήματος μεταφοράς Hyperloop

Διαγωνισμό με στόχο να ενισχύσει την εξέλιξη του φουτουριστικού συστήματος μεταφοράς Hyperloop κέρδισε ομάδα φοιτητών μηχανικής από το Μόναχο.

Το Hyperloop, μια ιδέα του Αμερικανού επιχειρηματία Έλον Μασκ, αφορά ακάτους που θα κινούνται μέσα σε σήραγγες κενού αέρος ώστε να ελαχιστοποιείται η αντίσταση -κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στα βαγόνια να κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του ήχου

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η άκατος της γερμανικής ομάδας πέτυχε ρεκόρ με ταχύτητα 457km/h (290mph) σε δοκιμαστικό διάδρομο 1.2km (0.75 μίλια).

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται από την αεροδιαστημική εταιρία SpaceX του Μασκ, στοχεύει στην διαρκή εξέλιξη της τεχνολογίας που θα μπορούσε να υποστηρίξει το ταχύτατο μεταφορικό σύστημα.

Η ομάδα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μόναχο κερδίζει το διαγωνισμό για τρίτη συνεχή χρονιά.

Επανάσταση στις μετακινήσεις

Για τους σκοπούς του διαγωνισμού, ομάδες φοιτητών από πανεπιστήμια όλου του κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Καλιφόρνια για να δοκιμάσουν τα πρωτότυπα των ακάτων τους στους διαδρόμους των τούνελ.

Η ιδέα του Ηyperloop, με τις ακάτους να τρέχουν κατά μήκος σφραγισμένων τούνελ για μείωση της τριβής και της αντίστασης του αέρα, υπάρχει εδώ και δεκαετίες και πήρε μορφή στα χέρια του επιχειρηματία τεχνολογίας Έλον Μασκ το 2012.

Ο τελευταίος υπέδειξε ότι οι άκατοι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν κατά μήκος των τούνελ του συστήματος με ταχύτητες μεγέθους 1000km/h.

Ανησυχίες έχουν διατυπωθεί για το πιθανό κόστος κατασκευής ενός μεγάλου μεταφορικού συστήματος hyperloop και του κατά πόσο είναι δυνατό να εκπληρωθούν  οι τεχνικές απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου.

Η εταιρία του κ. Μασκ SpaceX έχει διοργανώσει σειρά διαγωνισμών για να προωθήσει την εξέλιξη της ιδέας.

Στον τελευταίο γύρο του διαγωνισμού, η ομάδα του Μόναχο Warr Hyperloop ξεπέρασε σε ταχύτητα τις κάψουλες των αντιπάλων, που κατάφεραν να διαχειριστούν ταχύτητες ύψους μόλις 88mph (Πανεπιστήμιο Delft) και 55mph (EPF Loop, από την Ελβετία), καθώς και το δικό της προηγούμενο ρεκόρ των 323km/h στο δεύτερο διαγωνισμό, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Αντίθετα από τους προηγούμενους διαγωνισμούς, αυτή τη φορά όλοι οι άκατοι που δοκιμάστηκαν έπρεπε να αυτοκινούμενες.

Προηγουμένως, μπορούσαν να βασιστούν σε ένα όχημα «ώθησης» της SpaceX, που τους βοηθούσε να ταξιδέψουν μέσα στο δοκιμαστικό αγωγό.

Ο Έλον Μάσκ ήταν παρόν στο διαγωνισμό, όπου συζήτησε με τις ομάδες και παρακολούθησε τις δοκιμές.

«Πρόκειται για την πρώτη ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο μέσο μεταφοράς», ανέφερε στο The Verge.

«Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του διαγωνισμού αυτού, εφευρέσεις που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν ριζοσπαστικά τις πόλεις και τον τρόπο μετακίνησης των ανθρώπων.»

Πηγή: BBC News 


σχετικα αρθρα