ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Τα «σταφύλια της οργής» θα έχουν το όνομα των ανέργων

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2015, 11:29 / Ανανεώθηκε 5 Δεκεμβρίου 2015, 11:32
Τα «σταφύλια της οργής» θα έχουν το όνομα των ανέργων
Facebook Twitter Whatsapp

Μόνο και μόνο η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων νέων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για μια θέση στον ήλιο του δημοσίου και της εργασίας προκαλεί ίλιγγο.

 

Μόνο και μόνο η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων νέων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για μια θέση στον ήλιο του δημοσίου και της εργασίας προκαλεί ίλιγγο.

Μια προκήρυξη που βγήκε από το ΑΣΕΠ μετά από πολλά χρόνια "παγωνιάς" σε προσλήψεις στο δημόσιο επαναφέρει στο προσκήνιο τη θορυβώδη σιωπή των ανέργων που τα χρόνια των μνημονίων έφτασαν να αριθμούν το 1.5 εκατομμύριο. Ενας ολόκληρος "στρατός" του πιο ζωντανού υλικού που διαθέτει μια κοινωνία το οποίο ωστόσο νοιώθει παραπεταμένο και ανεκμετάλλευτο. Παρακολουθείς την επικαιρότητα και κυριολεκτικά ανατριχιάζεις με τις προτεραιότητες και τα λεγόμενα της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. 

Σκιαμαχίες,αντεγκλήσεις και οτιδήποτε συνιστά τη μίζερη πραγματικότητα για μια χώρα που νοιάζεται για το κουτσομπολιό και τις δήθεν διαφωνίες ενώ περισσεύει το ενδιαφέρον της για το μείζον θέμα της ανεργίας. Δηλώσεις επί δηλώσεων για ασήμαντα θέματα, στη Βουλή και στα Μέσα Ενημέρωσης, έτσι για δικαιολογείται η σοφή λαική παροιμία πως "οι άδειοι γκαζοτενεκέδες κάνουν θόρυβο".

Πως να αντιμετωπίσει κανείς το γεγονός ότι τα φωτεινά μυαλά πήραν το δρόμο της ξενιτιάς η το γεγονός ότι για 226 θέσεις προσωπικού (Πανεπιστημιακής και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) σε δημόσια νοσοκομεία υπέβαλαν αιτήσεις 11.248 νέοι; Η αναλογία διεκδίκησης μια θέσης φτάνει η ξεπερνά σε αναλογία τη μια θέση ανά 50 υποψηφίους. Οι πόρτες στον ιδιωτικό τομέα εργασίας έχουν κλείσει προ πολλού.

Κάθε οικογένεια έφτασε να αριθμεί και από έναν άνεργο. Η περιβόητη ανάπτυξη δεν έρχεται όπως επίσης ούτε καν η ανάκαμψη. Και τα όνειρα των νέων για μια αξιοπρεπή δουλειά σβήνουν σαν το καντήλι τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα. Ακόμη κι αυτοί που έχουν χρήματα και μπορούν να συντηρούν τα παιδιά τους πώς νοιώθουν άραγε βλέποντας τα να ζητιανεύουν το καθημερινό φιλοδώρημα; 

Επιτέλους ας αποφασίσουν οι κυβερνώντες να ασχοληθούν με το μέγιστο θέμα της ανεργίας πριν είναι αργά..Η κοινωνική έκρηξη και το ξέσπασμα την επόμενη φορά, αν έρθει, δεν θα αφορά αυτούς που έχουν δουλειά αλλά αυτούς που την έχασαν η την αναζητούν χρόνια τώρα..Θάναι "τα σταφύλια της οργής" των άνεργων νέων η μεγάλων που ο Στάινμπεκ, αν ζούσε, θα έγραφε για τη χώρα μας.