ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Περί φοροδιαφυγής και Άγιος ο Θεός...

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 30 Μαρτίου 2017, 13:31 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2017, 13:01
 Περί φοροδιαφυγής και Άγιος ο Θεός...
Facebook Twitter Whatsapp

Εφτασε λοιπόν η ώρα με το νέο λογισμικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να εντοπιστούν οι καθ' έξιν φοροφυγάδες; 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εφτασε λοιπόν η ώρα με το νέο λογισμικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να εντοπιστούν οι καθ' έξιν φοροφυγάδες; Αρκεί να διασταυρώσει κανείς τι δήλωναν στην εφορία ως εισόδημα από το 2002 έως το 2014 ανά έτος και τι ρευστό κατέθεταν στις τράπεζες. Εννοείται στις ελληνικές τράπεζες γιατί πολύ χρήμα, μέσω εμβασμάτων, πήρε το δρόμο της ξενιτιάς. Κι αντε να βρεις που βρίσκεται πατικωμένο.

Θα γίνει αντιπαραβολή, λέει, με το νέο λογισμικό των ετήσιων δηλωθέντων εισοδημάτων στην εφορία  και πρωτογενών καταθέσεων στις Τράπεζες για  1,27 εκ. ΑΦΜ  που περιέχονται σε 65 CD.

Πρόκειται για περιπτώσεις ύποπτων φορολογουμένων που φέρεται κάθε χρόνο να καταθέτουν ή να διακινούν πάνω από 100.000 ευρώ μέσω τραπεζών. 

Για όσους εντοπιστούν τεράστιες αποκλίσεις θα κληθούν για εξηγήσεις και θα τους επιβληθεί ο αναλογούν φόρος μαζί με προαυξήσεις και πρόστιμα ανά έτος. Εκτός αν υπαρχθούν στο νόμο περί οικοιοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, όπου γλιτώνουν προσαυξήσεις και τόκους, όπως επίσης και ποινικές διώξεις.

Μάλιστα, αρκετοί που πιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια με τη γίδα στην πλάτη μαθαίνουμε ότι σπεύδουν να αυτοκαταγγελθούν για να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Αυτό που θα κάνει το ειδικό λογισμικό γινόταν και πριν από τους εφοριακούς με τη διαφορά ότι χρειάζόταν τεράστιο χρόνο για να βρεθούν  ποιές είναι οι πρωτογενείς καταθέσεις ανά έτος στις τράπεζες και να τις αντιπαραβάλλουν, με τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα.

Ολα αυτά τώρα θα αποκαλύπτονται ηλεκτρονικά και με διαδικασίες εξπρές (εντός ελάχιστων ημερών) μέσω του λογισμικού η του μεγάλου αδελφού, όπως χαρακτηρίστηκε.

ΥΓ: Δυο ήταν  οι ασθένειες του Νεοελληνικού Κράτους. Η πρώτη ότι  δεν γνωρίζαμε μέχρι πριν από λίγα χρόνια τον αριθμό των υπαλλήλων που δούλευε στο Δημόσιο. Επιλύθηκε με την απογραφή. Η δεύτερη ασθένεια έχει να κάνει με τι περιουσία και τι εισοδήματα αποκτά κάθε χρόνο ο καθείς από εμάς. Η δεύτερη αυτή ασθένεια επιχειρείται τώρα πλέον να εντοπιστεί μέσω της μηχανογράφησης, των στοχευμένων ελέγχων, της χρήσης του πλαστικού χρήματος και του ειδικικού  λογισμικού. Με όλα αυτά τα μέσα και τα εργαλεία της εφορίας ίσως βγεί στον αφρό ο κρυπτόμενος πλούτος πολλών συμπολιτών μας στην επιφάνεια. Πλούτος, ο οποίος ουδέποτε φορολογήθηκε και ήρθε η ώρα να πληρωθεί. Ιδωμεν.