ΘΕΑΤΡΟ

Το Εθνικό Θέατρο στον «Λάκκο της Αμαρτίας»

Δημοσίευση 12 Μαρτίου 2015, 18:21 / Ανανεώθηκε 12 Μαρτίου 2015, 18:21
Το Εθνικό Θέατρο στον «Λάκκο της Αμαρτίας»
Facebook Twitter Whatsapp

Στις 10 Μαρτίου θα δοθεί τελικά η πρεμιέρα του προκλητικού έργου του Γιώργου Μανιώτη σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.

Στις 10 Μαρτίου θα δοθεί τελικά η πρεμιέρα του προκλητικού έργου του Γιώργου Μανιώτη σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.

Λιγότεροι το έχουν δει, περισσότεροι έχουν άποψη γι’ αυτό. Ο λόγος για το έργο του συγγραφέα και θεατράνθρωπου Γιώργου Μανιώτη  «Ο Λάκκος της Αμαρτίας» που θα κάνει πρεμιέρα σε μια εβδομάδα περίπου από το εθνικό θεατρικό συγκρότημα στο θέατρο Χώρα. Ο λόγος; Το προκλητικό θέμα του: Μια ομάδα τραβεστί αντιστέκεται στις λυσσαλέες προσπάθειες του κοινωνικού περίγυρου να «ευπρεπιστεί» ώστε να μην προσβάλλει το κοινό αίσθημα. Παρά τις πιέσεις που δέχονται, τα «κορίτσια» αρνούνται να βάλουν κουστούμι, αντιλαμβανόμενα ενδόμυχα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια χυδαία μορφή παρενδυτισμού, αφού αντιβαίνει στη φύση αλλά και στη θέλησή τους.

 

Ο  «Λάκκος της Αμαρτίας» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1979 από τον Λεωνίδα Τριβιζά. Τότε, η παρουσία των έξι «κοριτσιών» επί σκηνής είχε προκαλέσει τέτοιο σάλο, που η παράσταση –έργο, σκηνοθεσία και ερμηνείες-  πέρασε σε κάποιο βαθμό στο ντούκου. Το νέο ανέβασμα του έργου δεν κινδυνεύει από ανάλογα προβλήματα –το κοινό είναι πλέον «εκπαιδευμένο» και ικανό να δει μέσα από τους παραμορφωτικούς καθρέφτες των θρησκευτικών και κοινωνικών προκαταλήψεων.  Και, αν κρίνουμε από τις προηγούμενες σκηνοθετικές δουλειές του Πέτρου Φιλιππίδη, το ανέβασμα θα ικανοποιήσει τους θεατές που θέλουν λίγα λόγια και καλά –όχι ρηξικέλευθες λύσεις, όχι αναίτιους πειραματισμούς.

 

 

Ο φετινός «Λάκκος της Αμαρτίας» διαδραματίζεται σε ένα σκηνικό που θυμίζει εγκαταλελειμμένο ορυχείο –είναι ο «λάκκος» που κρύβει από την κοινή θέα τους φτωχούς και τους αμαρτωλούς, όλους εκείνους που προτιμάμε να αγνοούμε την ύπαρξή τους. Τις κατοίκους του λάκκου στην παράσταση του Πέτρου Φιλιππίδη υποδύονται  έξι εξαιρετικοί ηθοποιοί: οι Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Βασίλης Ευταξόπουλος, Φαίδων καστρής, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Βασίλης Ρίσβας και Χρήστος Σπανός. Το υπόλοιπο καστ απαρτίζουν οι: Πάνος Βακούσης, Γιάννης Βογιατζής,  Ανδρέας Βούλγαρης,  Γιώργος Γιαννακάκος,  Όλγα Γκάτζιου, Γιάννης Δεγαΐτης, Γεωργία Καλλέργη, Μαρίνα Μυρτάλη, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου, Αλεξάνδρα Παντελάκη,  Κρις Ραντάνοφ, Λευτέρης Σκανδάλης, Νίκος Τουρνάκης,  Σόλων Τσούνης,  Ηρακλής Κωστάκης και Αλέξανδρος Χούντας.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Στιχουργός: Γιάννης Γούνας

Κίνηση: Ελπίδα Νίνου - Θανάσης Γιαννακόπουλος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Μουσική: διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Σπατιώτη

INFO

  • «Ο λάκκος της αμαρτίας», Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ. 210 8611200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 Κυριακή στις 19:00. Τιμές εισιτηρίων: 15€ και 10€ (φοιτητικό) κάθε Πέμπτη 13€. Κρατήσεις εισιτηρίων: Στο τηλέφωνο 210 7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας), στο www.ticketservices.gr  και  στο www.n-t.gr.
  • Το έργο του Γιώργου Μανιώτη  «Ο Λάκκος της Αμαρτίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
  • Ο Γιώργος Μανιώτης υπογράφει τη σκηνοθεσία στην  παράσταση του έργου του Μπέκετ «Ευτυχισμένες μέρες» που ανεβαίνει αυτό το διάστημα από το Εθνικό Θέατρο στο Μικρό Rex /Αίθουσα Κατίνα Παξινού.