ΘΕΑΤΡΟ

«Το μάθημα» για 5 ακόμα παραστάσεις

Δημοσίευση 24 Μαρτίου 2015, 17:12 / Ανανεώθηκε 24 Μαρτίου 2015, 17:12
«Το μάθημα» για 5 ακόμα παραστάσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Το γνωστό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο σε μια πρωτότυπη μουσικο-θεατρική εκδοχή που αξίζει να δείτε στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Το γνωστό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο σε μια πρωτότυπη μουσικο-θεατρική εκδοχή που αξίζει να δείτε στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Ένα έργο του ’50 για την κατάλυση της επικοινωνίας ανάμεσα στις γενιές, ανάμεσα στους ανθρώπους και στις κοινωνικές τάξεις, τι δουλειά μπορεί να έχει στην θεατρική Αθήνα του 21ου αιώνα με την εντυπωσιακή ζωτικότητά της που διοχετεύεται, εκτός του σανιδιού, στα social media; Όπως αποδεικνύει η παράσταση στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, μεγάλη. Και τότε και τώρα η διαπίστωση είναι κοινή: κοινωνία δύο ταχυτήτων σημαίνει κοινωνία δύο πραγματικοτήτων. Ακόμα και όταν οι μεν προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους δε –σπάνια είναι αυτό-, η γλώσσα που μιλούν δεν μπορεί να γίνει κατανοητή. Σύντομα, τη θέση της προσπάθειας παίρνουν ο θυμός και η απελπισία.

 

«Το μάθημα» του γαλλο-ρουμάνου συγγραφέα είναι ένα έργο ενδεικτικό της παθογένειας μιας κοινωνίας όπου όλα έχουν τιμή και τίποτα αξία. Μια μαθήτρια ζητά τη βοήθεια ενός  καθηγητή για τα προετοιμαστεί για τις εισαγωγικές εξετάσεις του πανεπιστημίου. Εκείνος προσπαθεί αρχικά να φέρει σε πέρας το έργο του όμως σύντομα αποδεικνύεται ότι οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας μας δεν έχουν τρόπο για να συνεννοηθούν. Ο καθηγητής μιλάει μια γλώσσα που η μαθήτρια δεν μπορεί να καταλάβει και το πράγμα γρήγορα εκτρέπεται σε πλήρη ακαταληψία. Το τέλος είναι αιματηρό, θυσία σε ένα σάπιο εκπαιδευτικό σύστημα που υπηρετεί τους έχοντες, παρέχοντας τους σε αφθονία πληροφορία χωρίς πραγματική γνώση.

 

Η παράσταση στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, που σε λίγες ημέρες κατεβαίνει λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων των συντελεστών της, επιφυλάσσει μια σειρά εκπλήξεις για τους θεατές. Ευχάριστες εκπλήξεις. Κι αυτό, γιατί οι συντελεστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν δική τους διαδρομή στην κατανόηση και την ερμηνεία του έργου. Φταίει και η αγάπη του νέου σκηνοθέτη Χρήστου Σαπουντζή για τη μουσική που ώθησε τον ίδιο και τη συνεργάτιδά του, Κατερίνα Χατζηκυριάκου, πρωταγωνίστρια, μεταφράστρια του έργου, μαζί με τη φίλη της Τατιάνα Δημητρίου, και παραγωγό να εμπιστευτούν την ομάδα Sancho003, αποτελούμενη από τους Φώτη Σιώτα και Κώστα Παντέλη, για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης.

Το αποτέλεσμα είναι φρέσκο και ενδιαφέρον και αναδεικνύει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το έργο τόσο επίκαιρο παρά τα σχετικά χρονάκια του.

Δείτε το και για έναν επιπλέον λόγο: Ο Χρήστος Σαπουντζής και η Κατερίνα Χατζηκυριάκου είναι δύο ονόματα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Τατιάνα Δημητρίου, Κατερίνα Χατζηκυριάκου

Διασκευή: Κατερίνα Χατζηκυριάκου

Σκηνοθεσία - Στίχοι: Χρήστος Σαπουντζής

Πρωτότυπη Μουσική: Sancho 003 (Φώτης Σιώτας, Κώστας Παντέλης)

Επιμέλεια κίνησης: Έλσα Σίσκου

Σκηνικά - Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα, Χριστίνα Πανοπούλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Έλσα Σίσκου

Φωτογραφίες: Χριστίνα Πανοπούλου

Βίντεο - Μοντάζ: Ανδρέας Σαραβάνος

Γραφιστικά: Αγγελική Δημακαράκου

Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Χατζηκυριάκου

Παραγωγή: Re - Act

Παίζουν: Χρήστος Σαπουντζής, Κατερίνα Χατζηκυριάκου

«Το μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο, Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, τηλ. κρατήσεων: 210 5242211 & 210 5242213. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ανέργων / ατέλειες). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18.00, Πέμπτη και Σάββατο 21.15. Τελευταία παράσταση Σάββατο 4 Απριλίου.