ΘΕΑΤΡΟ

Η Δήμητρα Ματσούκα συνεχίζει ως Έντα Γκάμπλερ

Δημοσίευση 8 Απριλίου 2015, 13:42 / Ανανεώθηκε 8 Απριλίου 2015, 13:28
Η Δήμητρα Ματσούκα συνεχίζει ως Έντα Γκάμπλερ
Facebook Twitter Whatsapp

Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν παίρνει παράταση ενός μήνα κατ’ απαίτηση του κοινού.

Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν παίρνει παράταση ενός μήνα κατ’ απαίτηση του κοινού.

Η Έντα Γκάμπλερ, η αμφιλεγόμενη ηρωίδα του Ίψεν που είδε το φως τα σκηνής στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελεί πραγματική δοκιμασία για τις ερμηνευτικές ικανότητες μιας ηθοποιού. Ο ρόλος δεν προσφέρεται για  ευκολίες και υποκριτικά τερτίπια, αφού η συμπάθεια που νιώθουμε για τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ηρωίδα και την απόγνωση που νιώθει κοντράρεται με τις πιο δυσάρεστες πλευρές του χαρακτήρα της. Παρόλα αυτά οι πιο σημαντικές ηθοποιοί του τρέχοντος και του προηγούμενου αιώνα θέλησαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους πλάθοντας ξανά και ξανά τη Γκάμπλερ στα μέτρα που όριζαν η εποχή, η ικανότητες τους και η σκηνοθετική άποψη την οποία υπηρετούσαν.

 

Η « Έντα Γκάμπλερ» που σκηνοθέτησε φέτος ο Κωνσταντίνος Ρήγος με τη Δήμητρα Ματσούκα στον επώνυμο ρόλο υπήρξε για πολλούς μια έκπληξη. Έκπληξη διότι ως επιλογή ρεπερτορίου δεν ταιριάζει με τα προηγούμενα εγχειρήματα του σκηνοθέτη και χορογράφου, αφού η έμφαση εδώ είναι στο κείμενο και όχι στην σκηνοθετική κατασκευή. Έκπληξη και για την επιλογή των συντελεστών, οι οποίοι προέρχονται από την πιο «ελαφριά» άκρη του καλλιτεχνικού φάσματος.

Φυσικά, στην τέχνη απαράβατοι κανόνες δεν υπάρχουν –τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και εκ του αποτελέσματος –μόλις ανακοινώθηκε η παράταση των παραστάσεων και, επιπλέον, οι κριτικές ήταν παραπάνω από καλές- το πείραμα πέτυχε.

Έτσι, όλοι εμείς που δεν προφτάσαμε να δούμε την παράσταση, θα έχουμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε από τις 17 Απριλίου και για ένα ολόκληρο μήνα.

 

Η ταυτότητα της παράτασης

Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Συνεργάτης Σκηνογράφος: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Παναγόπουλος, Έλενα Σκουλά

Διεύθυνση & εκτέλεση παραγωγής: Άγγελος Παναγόπουλος

Ειδικά Εφέ: Μιχάλης Σαμιώτης

Ερμηνεύουν: Κατερίνα Διδασκάλου (Γιουλάνε Τέσμαν), Ακύλλας Καραζήσης (Δικαστής Μπρακ), Δήμητρα Ματσούκα (Έντα Τέσμαν), Μαριέττα Σγουρδαίου (Μπέρτε), Γιάννης Στάνκογλου (Άιλερτ Λέβμποργκ), Βασιλική Τρουφάκου (Τέα Έλβστεντ), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Γιέργκεν Τέσμαν).

«Έντα Γκάμπλερ», Θέατρο Σημείο,  Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα (πίσω από το Πάντειο). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: (17 Απριλίου – 17 Μαΐου) Τετάρτη έως Σάββατο  στις 21:00, Κυριακή στις 18:30, Σάββατο 2 & 16/5 και απογευματινή παράσταση στις 18:00. Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ και 15 ευρώ (μαθητικό,  νεανικό -έως 22 ετών-,  φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμΕΑ , άνω των 65 ετών). Για κρατήσεις  και αγορά εισιτηρίων: Viva.gr , τηλ. 11876, στα καταστήματα PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, SEVEN SPOTS, IANOS, RELOAD και στο ταμείο του θεάτρου (211 800008).