current views are: 6

21 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση11:42

Από την Ιαπωνία με «Οδύσσεια» στην Επίδαυρο

Αυτό το σαββατοκύριακο ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντά το θέατρο Νο της Ιαπωνίας και τον μεγάλο master Rokuro Gensho Umewaka με αφορμή τη ραψωδία λ της «Οδύσσειας» του Ομήρου.

Δημοσίευση 11:42’
αρθρο-newpost

Αυτό το σαββατοκύριακο ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντά το θέατρο Νο της Ιαπωνίας και τον μεγάλο master Rokuro Gensho Umewaka με αφορμή τη ραψωδία λ της «Οδύσσειας» του Ομήρου.

Αυτό το σαββατοκύριακο ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντά το θέατρο Νο της Ιαπωνίας και τον μεγάλο master Rokuro Gensho Umewaka με αφορμή τη ραψωδία λ της «Οδύσσειας» του Ομήρου.

Η μοναδική διεθνής παραγωγή του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου παρουσιάζεται αυτό το σαββατοκύριακο (Παρασκευή και Σάββατο 24 και 25 Ιουλίου) από έναν πολυπληθή θίασο Ιαπώνων συντελεστών του φημισμένου θεάτρου Νο με επικεφαλής τον έλληνα σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό. Και πρόκειται για μια παραγωγή που πραγματικά αξίζει να δούμε, έστω και εκ περιεργείας.

Οι λόγοι πολλοί. Καταρχήν το «έργο». Η «Νέκυια» ή «Νεκυομαντεία» είναι η ραψωδία λ της «Οδύσσειας» του Ομήρο. Σε αυτή ο Οδυσσέας αφηγείται πώς, από νόστο για την πατρίδα του, και με την παρότρυνση της Κίρκης, επιχείρησε την κάθοδο στον Άδη προκειμένου να λάβει από τον μάντη Τειρεσία χρησμό για τον γυρισμό του στην Ιθάκη. Όπως τονίζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, «Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες και συναρπαστικότερες στην παγκόσμια λογοτεχνία επισκέψεις του ανθρώπου στον κόσμο των νεκρών».

Εξίσου σημαντικός λόγος για να δούμε την παράσταση είναι οι ηθοποιοί του Θεάτρου Νο. Κοινωνοί μια παράδοσης οκτακοσίων χρόνων προσεγγίζουν το ομηρικό έπος μέσα από το πρίσμα της μεταφυσικής και της σωματικής φιλοσοφίας.

Τη δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία υπογράφει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, γεγονός που μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε εκπλήξεις.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση Δ.Ν. Μαρωνίτης

Κείμενα στα ιαπωνικά Kenichi Kasai

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Μιχαήλ Μαρμαρινός

σε συνεργασία με τον Rokuro Gensho Umewaka

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ

Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Μπώκος- Studio 19

Οργάνωση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

Διεύθυνση σκηνής: Masaharu Tabikawa

Υπέρτιτλοι: Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Βοηθοί Σκηνογράφου: Θάλεια Μέλισσα, Μυρτώ Μεγαρίτου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Rokuro Gensho Umewaka, Yoshimasa Kanze, Norishige Yamamoto, Norihide Yamamoto, Seigo Mikuriya, Masamichi Yamazaki, Yasuharu Odagiri, Naotaka Kakuto, Takayuki Matsuyama, Kohei Kawaguchi, Motonori Umewaka, Masaki Umano, Kengo Tanimoto, Yuichiro Umawaka, Moe Nishio

και οι μουσικοί: Manabu Takeichi, Genjiro Okura, Tatsushi Narita, Hirotada Kamei, Mitsunori Maekawa

Οργάνωση παραγωγής: Tomoko Nishio

Εκτέλεση παραγωγής: Hisashi Itoh

Παραγωγή/Συμπαραγωγή: Ελληνικό Φεστιβάλ, Dance West Inc.
Η παράσταση θα δοθεί στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Και μια έκπληξη: Το ξημέρωμα του Σαββάτου, στις 6 ώρα το πρωί, οι επισκέπτες της Επιδαύρου θα  μπορούν να επισκεφτούν το Αρχαίο θέατρο για δουν από κοντά  ένα τελετουργικό κάλεσμα στον ήλιο που θα πραγματοποιήσει ο μεγάλος γιαπωνέζος δάσκαλος Rokuro Gensho Umewaka,  ακολουθώντας μια παλαιά τελετουργία του ΝΟ. Η κράτηση θέσεων για την τελετή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ www.greekfestival.gr ή στα ταμεία του φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ 210 3272000). Όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν θα μπουν στο θέατρο με δελτία εισόδου. Χωρίς χρέωση.

Νέκυια, Παρασκευή και Σάββατο 24 και 25 Ιουλίου, 21.00. Τιμές εισιτηρίων: VIP 40€, 32€ (ομαδικό), Ζώνη Α 30€, 24€ (ομαδικό), Ζώνη Β 20€, 16€ (ομαδικό), Άνω Διάζωμα15€, 12€ (ομαδικό), Φοιτητικό 15€, 10€, Άνεργοι, ΑΜΕΑ 5€.

Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να εξασφαλίσετε οnline με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr, τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210.3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9:00 – 21:00, από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου,Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου), από τα Βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, τα Καταστήματα PUBLIC, τα Βιβλιοπωλεία Ιανός και τα Reload Stores.


σχετικα αρθρα